ΤΟΠΙΚΑ

Εγκρίθηκαν οι όροι για το λατομείο της ΑΓΕΤ

εγκρίθηκαν-οι-όροι-για-το-λατομείο-της-851206

«Φουρνέλα» στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, το οποίο κατά πλειοψηφία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία λατομείου ασθεστόλιθου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη θέση Γρασίδι Αλμυρού.
Τη λειτουργία του λατομείου καταψήφισαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ζητώντας να τεθεί τέλος στα λατομεία, που αποτελούν μεγάλη πληγή για το περιβάλλον.
Η νομαρχιακή αρχή με θετική εισήγηση έθεσε το θέμα της εκμετάλλευσης του λατομείου από την τσιμεντοβιομηχανία, παρουσιάζοντας τη θέση της ως ανταπόδοση των «θετικών δειγμάτων γραφής» που έχει δείξει η ΑΓΕΤ απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της.
Άλλωστε η παρακολούθηση των ενεργειών της ΑΓΕΤ για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν ο λόγος που η συζήτηση του θέματος είχε αναβληθεί πριν ένα χρόνο με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, όπως υπενθύμισε εισηγούμενος το θέμα ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας.
Πλέον η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του λατομείου, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί μέρος του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με την εταιρία, καθώς σύμφωνα με τον αντινομάρχη τον τελευταίο χρόνο οι δεσμεύσεις της ΑΓΕΤ υλοποιούνται και κατά συνέπεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει «πράσινο φως» στο λατομείο για τις ανάγκες λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας.
Με έντονα ενοχλημένο ύφος και ειρωνικό τρόπο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζος σχολίασε τη θέση της νομαρχιακής αρχής, κάνοντας τον εξής παραλληλισμό: «Είσαι καλό παιδί, ΑΓΕΤ; Το ήπιες το γάλα σου; Μπράβο!».
Ο κ. Πρίντζος μίλησε για κινήσεις «εκβιαστικού χαρακτήρα», που υποβαθμίζουν το νομαρχιακό συμβούλιο και επέκρινε τη σχέση «πάρε-δώσε», που δείχνει να αναπτύσσεται μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ΑΓΕΤ.
Η παράταξή του τάχθηκε αντίθετη με τη λειτουργία νέου λατομείου στην περιοχή, που θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στο περιβάλλον. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τέρμα στις λατομεύσεις. Το κακό πρέπει να σταματήσει εδώ με την πληγωμένη Μαγνησία», είπε χαρακτηριστικά.
Για διάθεση συμβιβασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με την ΑΓΕΤ μίλησε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Απ. Νάνος.
Τον χαρακτηρισμό «τσάμπα μάγκες» απέδωσε στην προηγούμενη νομαρχιακή αρχή ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος, για την καθυστέρηση, όπως είπε, με την οποία θυμήθηκε να ασχοληθεί με το περιβάλλον.
Πολιτικάντικη στάση, υποκρισία και άσκηση πολιτικής που θυσιάζεται στο βωμό των εντυπώσεων απέδωσε στη μείζονα μειοψηφία ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, αφού όπως είπε ορισμένοι δείχνουν να ξεχνούν την ομόφωνη απόφαση που είχε αναλάβει το νομαρχιακό συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναβάλει το θέμα και να αποφασίσει, αφού πρώτα δει τα δείγματα γραφής από την ΑΓΕΤ. Ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η νομαρχιακή αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η θέση της μειοψηφίας δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκριτική, απάντησε ο κ. Πρίντζος και υποβάθμισε την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της ΝΑΜ απέναντι στην ΑΓΕΤ, προκαλώντας νέα αντίδραση του νομάρχη, ο οποίος μίλησε για ανέξοδη πολιτική και πολιτικά νταϊλίκια.
Με ξεκάθαρη θέση υπέρ της αδειοδότησης του λατομείου, με δεδομένο ότι έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό αποκατάσταση των προηγούμενων, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος, ωστόσο δεν παρέλειψε εμμέσως πλην σαφώς να δηλώσει την ενόχληση της δημοτικής αρχής για το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο ο Αλμυρός χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης απέναντι στην ΑΓΕΤ.
Για την ελάσσονα μειοψηφία η λειτουργία του λατομείου θα προκαλέσει και επιπρόσθετα προβλήματα. Σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο Γ. Μουλά αποτελεί απειλή για αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην περιοχή.
Ο κ. Μουλάς, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αλμυρού, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με την ΑΓΕΤ, αλλά προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο θα «φαγωθεί» και θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην Αρχαία Άλω, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται επιφυλακτικότητα απέναντι στην ΑΓΕΤ.
Ο νομάρχης πάντως, διευκρίνισε ότι ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποτελεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κρίνονται εκ του προχείρου αποφάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για «επαναστατική γυμναστική».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου