ΤΟΠΙΚΑ

60% επιτυχία στη Μαγνησία

60-επιτυχία-στη-μαγνησία-851206

Το «σκαλί» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέβηκαν έξι στους δέκα φετινούς απόφοιτους και απόφοιτους προηγούμενων ετών Γενικών Λυκείων της Μαγνησίας.

Η ανακοίνωση των ονομαστικών καταστάσεων των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 μοίρασαν 1.105 χαμόγελα σε υποψηφίους της Μαγνησίας, οι οποίοι «άνοιξαν» με τις βαθμολογικές τους επιδόσεις την είσοδο σε μία από τις σχολές της επιλογής τους.
Το ποσοστό των αποφοίτων που απέκτησαν το «εισιτήριο» για τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ φτάνει σε επίπεδο νομού το 61,3%. Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων, έμεινε εκτός ΑΕΙ ή ΤΕΙ και ξεκινούν πλέον την αναζήτηση για εναλλακτικές σπουδές.
Συγκεκριμένα, από τους 1.801 υποψηφίους των Λυκείων (1.466 τελειόφοιτοι και 335 απόφοιτοι προηγούμενων ετών), οι οποίοι διαγωνίστηκαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στη βαθμίδα της ανώτατης εκπαίδευσης οι 1.105.
Σε σχολές της επιλογής τους εισήχθησαν επιπλέον 202 απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων της Μαγνησίας, οι οποίοι διεκδίκησαν μία από τις θέσεις με το σύστημα του 10%, χωρίς δηλαδή να συμμετέχουν στις εξετάσεις, αλλά με τη βαθμολογία προηγούμενων ετών.
Την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ πέτυχαν επιπλέον 72 υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Δεν φεύγουν…
Ένας μεγάλος αριθμός των φετινών συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα χρειαστεί να ετοιμάσει βαλίτσες και δεν θα αναζητήσει στέγη σε άλλη πόλη, αφού παραμένει στην πόλη του.
Τη μετακόμιση γλιτώνουν 138 απόφοιτοι από Λύκεια της Μαγνησίας, καθώς τα αποτελέσματα των πανελλαδικών τους έδειξαν τον…κοντινό δρόμο για ένα από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.
Οι 138 φοιτητές, πλέον, δεν θα χρειαστεί να «μεταναστεύσουν», αλλά θα συνεχίσουν τη μόρφωσή τους στις αίθουσες του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, 28 από τις 170 θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Βόλο καταλαμβάνουν απόφοιτοι Γενικών Λυκείων του νομού.
Μεγάλος αριθμός θα σπουδάσει στο τοπικό πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα σε ένα από τα τέσσερα Παιδαγωγικά Τμήματα: 10 στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, 16 στο Προσχολικής Εκπαίδευσης, πέντε στο Ειδικής Αγωγής και 19 στο Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Πέντε απόφοιτοι Λυκείων της Μαγνησίας εισήχθησαν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Π.Θ., έξι στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, 10 στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και 18 στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
Στη Σχολή Γεωπονίας του τοπικού πανεπιστημίου θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους 17 φετινοί απόφοιτοι Λυκείων και συγκεκριμένα εννέα στο Φυτικής Παραγωγής και οκτώ στο Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Ηλεκτρονική αποστολή
Οι πανελλήνιες εξετάσεις 2008 έκλεισαν χθες οριστικά, με την ανακοίνωση των βάσεων και των ονομάτων των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αποστολή των ονοματικών καταστάσεων από το υπουργείο Παιδείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση και δίχως να παρουσιαστεί στο σύστημα κανένα απολύτως πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα παρελήφθησαν ηλεκτρονικά και διανεμήθηκαν σε όλα τα Λύκεια, όπου αναρτήθηκαν λίγο αργότερα από τους διευθυντές.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημ. Παταβάλης ευχήθηκε καλές σπουδές στους εισαχθέντες, επισημαίνοντας ότι για όσους δεν κατάφεραν να περάσουν αυτή τη φορά σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχουν αποτύχει. Η προσπάθεια, είπε, δεν τελειώνει εδώ και μπορούν να επιχειρήσουν, έχοντας καλύτερη προετοιμασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου