ΤΟΠΙΚΑ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – Γ.Σ.Ε.Ε Απόλυτη διαφωνία…

καραμανλησ-γ-σ-ε-ε-απόλυτη-διαφωνία-851206

Στο Μαξίμου οι επαφές του πρωθυπουργού με παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ξεκίνησαν με το αριστερό, καθώς ο Κ. Καραμανλής επιμένει να προτάσσει μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία και οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση στήριξη.
Συγκεκριμένα, χθες ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε το προεδρείο της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα σχέδιά του για την κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει, ενόψει και των καθιερωμένων ετήσιων εξαγγελιών στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Εξερχόμενοι, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι έδειχναν.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιω. Παναγόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «πλήρης διάσταση απόψεων», καθώς «ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες μας, θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική απέδωσε και θα συνεχιστεί».
«Φεύγουμε φτωχότεροι από ό,τι ήρθαμε, γιατί δεν πήραμε απαντήσεις στα αιτήματά μας για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για επίδομα θέρμανσης», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική δηλαδή οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν αγωνιστικά στις 6 Σεπτεμβρίου» σημείωσε αναφερόμενος στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί κατάργηση του νόμου και κατάτμηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

Και η ΔΑΚΕ στις κινητοποιήσεις

Ηπιότερος όπως αναμενόταν, ο «γαλάζιος» γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι είχαν μια πολύ καλή συζήτηση για όλα τα θέματα.
“Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουπάκης και πρόσθεσε ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κάνουν στροφή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Σε ερώτηση για το αν η ΔΑΚΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πουπάκης απάντησε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις, μακριά όμως από σκοπιμότητες.
Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλέκος Καλύβης δήλωσε ότι έχει προτείνει να μην πάει το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Τα αιτήματα

Για τη ΓΣΕΕ κύριο μέλημα είναι η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων που πλήττεται από την άνοδο του ρεκόρ του πληθωρισμού, με
-εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση 1000 ευρώ σε όλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
-ειδικά επιδόματα στήριξης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με πρώτη την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης 800 ευρώ για τους επόμενους μήνες
-διαβεβαίωση ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα αποτελέσουν στόχο στην προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2009.
Επίσης υπάρχει σειρά θεσμικών και νομοθετικών αιτημάτων που αφορά σε όλο σχεδόν το φάσμα της εργασίας και της ασφάλισης.

Εμφαση στην ανάπτυξη ζητά ο ΣΕΒ

Την ανάγκη να μπει η χώρα σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρωθυπουργό, παρουσία και των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, και Απασχόλησης.
“Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας διεθνούς κρίσης, που αναδεικνύει τα συσσωρευμένα προβλήματά της”, ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι “η κρίση αποτελεί και μία πρόκληση για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Δίχως ένα μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης το μέλλον είναι κλειστό”.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΒ για την οικονομία: Το νοικοκύρεμα και την αναδιανομή των δημοσίων δαπανών, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τους οικονομικά ασθενέστερους, την απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία θα φέρει αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης.
Ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματίσει στη συνέχεια διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Σήμερα, θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, του ΣΒΒΕ, του ΕΒΕΑ, της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις συνδικαλιστών, των οποίων οι θέσεις όταν διατυπώνονται δημόσια, με παρρησία και ευπρέπεια είναι απολύτως σεβαστές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου