ΤΟΠΙΚΑ

Στη… σέντρα οι Δήμοι ~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

στη-σέντρα-οι-δήμοι-για-την-ηχορυπαν-329741

Δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών για περισσότερα από τρία μαγαζιά ανά οικοδομικό τετράγωνο

Στη… σέντρα βγάζει η επιστημονική κοινότητα τους Δήμους για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία -ψυχική και σωματική- των δημοτών η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Τα καταστήματα εστίασης αποτελούν την υπ’ αριθμόν δύο πιο σημαντική πηγή ηχορύπανσης στην πόλη, εξαιτίας της οποίας υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Δεν θα έπρεπε να δίνονται περισσότερες από τρεις άδειες για ισάριθμα καταστήματα εστίασης ανά οικοδομικό τετράγωνο», επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Νίκος Μπάρκας.

Ο κ. Μπάρκας, στο περιθώριο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Ευαισθητοποίηση απέναντι στο θόρυβο και τις συνέπειές του», αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βόλου και στη λειτουργία πληθώρας καταστημάτων εστίασης ανά οικοδομικό τετράγωνο, τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στις κεντρικές συνοικίες της πόλης.

«Τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν μια από τις δύο μεγαλύτερες πληγές της νυχτερινής ησυχίας των πόλεων. Ειδικά όταν σε ένα οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν περισσότερα των τριών μαγαζιά, τα επίπεδα θορύβου ξεφεύγουν ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μουσική. Ειδικά το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι εντονότερο», σχολίασε ο κ. Μπάρκας. «Την επόμενη 20ετία ο θόρυβος θα εξελιχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην ημερίδα ο ωτορινολαρυγγολόγος Νίκος Αγγουριδάκης, αναφέρθηκε στις συνέπειες του θορύβου στην ανθρώπινη υγεία. Χαρακτήρισε μάλιστα τη νόσο ύπουλη, δεδομένου ότι εξελίσσεται σιγά- σιγά, με αποτέλεσμα όταν γίνει αντιληπτή από τον πάσχοντα να μην μπορεί να κάνει κάτι για να διορθώσει τη βλάβη που έχει υποστεί. Οι βλάβες δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση της ακουστικής δυνατότητας, βαρηκοΐα, αλλά και στην εμφάνιση έντονου στρες και άγχους που αποτελούν τις αιτίες εκδήλωσης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης απέναντι στο θόρυβο σε μαθητές του 31ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και 34ου Νηπιαγωγείου Βόλου, οι οποίοι αναγνώρισαν τους θορύβους, κατέγραψαν με ντεσιμπελόμετρα την έντασή τους και τους κατηγοριοποίησαν. «Η ευαισθητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα του θορύβου πρέπει να ξεκινήσει από τη μικρή ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια του Τμήματος, κ. Βασιλεία Χρηστίδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου