ΤΟΠΙΚΑ

Ομόφωνη αναγνώριση από τη Ρωσική Βουλή

ομόφωνη-αναγνώριση-από-τη-ρωσική-βουλ-851206

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες, ότι είναι έτοιμος για οποιεσδήποτε κυρώσεις από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και μιας διακοπής των σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.
“Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής των σχέσεων”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν.
Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι δύσκολη, αλλά ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ “επιδεινώθηκαν έντονα” λόγω της σύγκρουσης με τη Γεωργία για τη Νότια Οσετία.

Αναγνώριση Αμπχαζίας-Ν. Οσετίας

Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η ρωσική Άνω Βουλή, ενέκρινε χθες, έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας, των δύο διεθνώς μη αναγνωρισμένων αποσχισθεισών από τη Γεωργία Δημοκρατιών.
Υπέρ της απόφασης ψήφισαν και οι 130 παρόντες Ρώσοι γερουσιαστές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ οι δύο Δημοκρατίες έχουν όλα τα δικαιώματα για διεθνή αναγνώριση, πολύ περισσότερο μετά τη γεωργιανή επίθεση της 8ης Αυγούστου κατά της Ν. Οσετίας. “Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους είναι αναγκαία συνθήκη για την ασφάλειά τους.
Τη σύντομη συνεδρίαση της ρωσικής Άνω Βουλής χαιρέτισαν με ομιλίες τους οι πρόεδροι της Ν. Οσετίας Εντουάρντ Κοκόιτι και της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάψ, οι οποίοι υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, είπαν ότι “δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε ενιαίο κράτος με τη Γεωργία”.

Σαακασβίλι

Η αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία θα αποτελούσε “απόπειρα μεταβολής των συνόρων της Ευρώπης δια της βίας” και θα είχε “καταστροφικά αποτελέσματα”, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται χθες, στην εφημερίδα Liberation.
“Πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος, μια απόπειρα μεταβολής των συνόρων της Ευρώπης δια της βίας. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, και για τη Ρωσία”, λέει ο Γεωργιανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας εκφράζει επίσης την “ευγνωμοσύνη” του προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι εξήγησε ότι στην αρχή θεώρησε ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Νότια Οσετία ήταν “μπλόφα” και ότι “υπήρχε η δυνατότητα να σταματήσει”.
“Διέπραξα αυτό το σφάλμα διότι πίστευα ότι η κύρια επίθεση θα εκδηλωνόταν στην Αμπχαζία. Όχι ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Τμπιλίσι”, λέει ο Γεωργιανός πρόεδρος.
Παράλληλα ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πραγματοποιούν τακτικές επιθεωρήσεις στα φορτία στο λιμάνι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα Πότι.
Παράλληλα η Γαλλία επέμεινε χθες, εκ νέου για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι θα επισκεφθεί τη Γεωργία στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Ο Τσέινι θα επισκεφτεί επίσης την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου