ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντανεύει το «όνειρο της Κασσάνδρας»

ζωντανεύει-το-όνειρο-της-κασσάνδρας-851206

«Το όνειρο της Κασσάνδρας» θα προβληθεί απόψε στον θερινό κινηματογράφο της «Εξωραϊστικής» στο πλαίσιο του «Ciné Μεσόγειος». Η ταινία παρουσιάζεται σενάριο-σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν και πρωταγωνιστούν οι: Κόλιν Φάρελ, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Χάιλι ΄Ατγουελ, Τομ Γουίλκινσον. Ένας Αμερικανός στο Λονδίνο: Ο Γούντι Άλεν εκπληρώνει τα τελευταία χρόνια ένα νεανικό του όνειρο, να γυρίσει φιλμ νουάρ. Στοιχεία του είδους συναντάμε και σε παλαιότερες ταινίες του. Πόσο εύκολο είναι, όμως, έχοντας περάσει τα 70 σου χρόνια να εγκαταλείψεις αυτό που έμαθες τόσο καλά και να ξανοιχτείς σε κάτι πολύ διαφορετικό; Όταν είσαι ιδιοφυΐα, τίποτε δεν είναι δύσκολο. Ο Γούντι Άλεν φτιάχνει ένα ακόμη εξαιρετικό φιλμ, το καλύτερό του της «αγγλικής περιόδου». Αυτή τη φορά δεν παίζει η Σκάρλετ Γιόχανσον, αλλά η Χάιλι Άτγουελ είναι εξαιρετική στο ρόλο της «μοιραίας γυναίκας». Υπέροχο είναι όμως και το πρωταγωνιστικό ντουέτο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ – Κόλιν Φάρελ.
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι δυο αδέλφια, δυο νεαροί άντρες. Ο ένας δουλεύει, αλλά το πάθος του τζόγου δεν τον αφήνει να σηκώσει κεφάλι. Ο άλλος το μόνο που κάνει είναι μεγαλεπήβολα σχέδια για να πιάσει την καλή. Δεν είναι σκάρτοι, είναι απλώς αποτυχημένοι. Στην ιστορία υπάρχει κι ένας πλούσιος θείος. Μπορεί να τους βγάλει από τη μιζέρια. Όμως γι’ αντάλλαγμα θα ζητήσει να κάνουν ένα φόνο για λογαριασμό του. Τι θα αποφασίσουν;
Μα είναι «πραγματικό αστυνομικό»; «Από τα καλύτερα που έχετε δει τα τελευταία χρόνια. Ξεχάστε το όνομα του σκηνοθέτη, αν αυτό σας προβληματίζει, και δείτε μια ταινία που θα σας κρατήσει σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος. Και ακόμη περισσότερο, θα σας «μιλήσει» με τον τρόπο της για τη ματαιότητα των ανθρώπινων ονείρων και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε πολλές φορές για τα όρια ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, την ηθική και την ανηθικότητα, την αφοσίωση και την προδοσία (αρχετυπικά θέματα του φιλμ-νουάρ, αλλά και της ανθρώπινης φύσης γενικότερα)» υπογραμμίζουν οι κριτικοί κινηματογράφου. Έκπληξη της ταινίας είναι η μουσική επένδυση του Philip Glass.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου