ΤΟΠΙΚΑ

“Έκνομη” η δράση του Π. Μαντούβαλου

έκνομη-η-δράση-του-π-μαντούβαλου-851206

«Σοβαρές ενδείξεις ενοχής» βλέπει το Συμβούλιο Εφετών εις βάρος του βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Οι τρεις εφέτες στο βούλευμα που εξέδωσαν πριν από λίγες ημέρες αποφασίζοντας την επιβολή των περιοριστικών όρων στον κατηγορούμενο βουλευτή (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 70.000 ευρώ) για την εμπλοκή του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος σκιαγραφούν το «προφίλ» του Π.Μαντούβαλου και συμφωνούν ότι «προκύπτουν σε βάρος του σοβαρές ενδείξεις ενοχής».
«Η επίκληση από τον Π.Μαντούβαλο των δυνατοτήτων του γραφείου του -αθωώνοντας ή φυλακίζοντας κατηγορουμένους- αναδεικνύουν προσωπικότητα με εδραιωμένη την αντίληψη ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να κατευθύνει κατά το δοκούν την ποινική διαδικασία, την οποία εκλαμβάνει περισσότερο ως υπόθεση μεγάλων δικηγορικών γραφείων και όχι ως διαδικασία για τη διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι δικαστές στο σκεπτικό του βουλεύματός τους.
Την κρίση τους περί «σοβαρών ενδείξεων ενοχής» του κατηγορούμενου βουλευτή τη στηρίζουν στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας που δεν τους αφήνει καμία αμφιβολία για την εμπλοκή του κατηγορουμένου στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Επιπλέον επικαλούνται άλλα τρία στοιχεία:
* «Τον εξακολουθητικό τρόπο τέλεσης των αξιοποίνων πράξεων για μεγάλο διάστημα, σε χρόνο μάλιστα που ο κατηγορούμενος είχε και τη βουλευτική ιδιότητα, την οποία δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί για δικό του όφελος».
* «Την επιδίωξη της απαλλαγής ή της καταδίκης κατηγορουμένων για σοβαρά ποινικά αδικήματα με τη χρήση μη νόμιμων μέσων».
* «Την κοινή και προσυμφωνημένη δράση δωροδοκούντων και δωροδοκουμένου για τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαστές που έκριναν την υπόθεση δεν θεωρούν εκ προοιμίου δεδομένη την εμφάνιση του βουλευτή σε περίπτωση ενδεχόμενης καταδίκης του. Αντίθετα, συνεκτιμώντας τόσο την αντίληψή του για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης όσο και τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που συνεπάγονται οι αξιόποινες πράξεις που τον βαρύνουν, αφήνουν να εννοηθεί ότι αν και βουλευτής είναι ακόμη και ύποπτος φυγής.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι «τη σοβαρή πιθανότητα να μην εμφανιστεί στο μέλλον ενώπιον των δικαστικών αρχών δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αμέσως μόλις κλητεύτηκε από τον ανακριτή για συμπληρωματική απολογία εμφανίστηκε ενώπιόν του, καθώς ως δικηγόρος γνωρίζει ότι η μη εμφάνισή του συνεπάγεται και την προσωρινή του κράτηση. Γνώριζε ότι είχε συμφέρον να προσέλθει να απολογηθεί για να αποσείσει τις σε βάρος του κατηγορίες και να αντικρούσει τα επιβαρυντικά στοιχεία εν όψει και του γεγονότος ότι τελούσε με την πεποίθηση ότι θα αφηνόταν ελεύθερος, όπως είχε συμβεί και μετά την πρώτη του απολογία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου