ΤΟΠΙΚΑ

Αμφισβητούν τις ανακοινώσεις οι ΗΠΑ

αμφισβητούν-τις-ανακοινώσεις-οι-ηπα-851206

Το πέρας της διαδικασίας αποχώρησης από τη Γεωργία ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ανακωχής και της δέσμευσης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο ότι έχουν αποχωρήσει πλέον όλα τα στρατεύματα που είχαν σταλεί για την ενίσχυση των Ρώσων κυανόκρανων, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις, που είχε βάσει της συμφωνίας Ρωσίας-Γεωργίας συμφωνηθεί με τη μεσολάβηση της Γαλλίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ακόμη ότι στα σημεία ελέγχου μέσα στο έδαφος της Γεωργίας -η παρουσία των οποίων προβλέπονταν από τη συμφωνία- έχουν επανδρωθεί από κυανόκρανους. Τα σημεία ελέγχου είναι συνολικά 18 και θα επανδρωθούν από 452 κυανόκρανους στην περιοχή της Ν. Οσετίας, ενώ άλλοι 2.142 θα βρίσκονται στην Αμπχαζία.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σερντιάκοφ που υπογράμμισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει προς τη Νότια Οσετία και την Αμπαχαζία.
Παρά ταύτα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην βλέπει σαφείς ενδείξεις σημαντικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία, παρά τις διακηρύξεις της Μόσχας. Εκπρόσωπος του Πεντάγωνου επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων είναι περιορισμένης κλίμακας και δεν υπάρχουν ενδείξεις αν πρόκειται για πλήρη αποχώρηση ή επαναδιάταξη των δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή και η Γαλλία εκτιμά ότι η ρωσική αποχώρηση δεν είναι σύμφωνη με τους όρους της εκεχειρίας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε επικοινωνία τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζήτησαν την κατάσταση στη Γεωργία και συμφώνησαν ότι «η Ρωσία δεν τηρεί τους όρους και πρέπει να το κάνει τώρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Μέσα στην ημέρα, δημοσιογραφικές αναφορές από το Γκόρι και κοντινά σημεία εντός της Γεωργίας όπου είχαν προελάσει οι Ρώσοι μιλούσαν για φάλαγγες ρωσικών οχημάτων που κινούνταν προς την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία. Η Ρωσία αποχώρησε ακόμη και από την στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση στο Σενάκι, στη δυτική Γεωργία. Συνολικά, περίπου 80 οχήματα έφυγαν από το Σενάκι και 40 οχήματα από το Γκόρι, στο κεντρικό τμήμα της Γεωργίας.
Την Παρασκευή συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από την έναρξη των συγκρούσεων στη Ν. Οσετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματικούς, αναχώρησαν από τη Σούδα και κινούνται προς τη Γεωργία τρία σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για το καταδρομικό McFaul -που πέρασε το απόγευμα προχθές, το Βόσπορο- και το πλοίο διοίκησης του Έκτου Στόλου και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων Mount Whitney που θα φτάσει τις επόμενες ημέρες. Τα σκάφη συνοδεύονται από το σκάφος της Ακτοφυλακής Ντάλας.
Η Τουρκία, αν και αρχικά είχε διαφωνήσει αντίθετα με ό,τι προβλέπει η συνθήκη του Μοντρέ, τελικά επέτρεψε στα αμερικανικά σκάφη να διασχίσουν το Βόσπορο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου