ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγωγής το 80% των ψαριών!

εισαγωγής-το-80-των-ψαριών-851206

Προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των ψαράδων, καθώς περίπου το 80% των ψαριών που πωλούν τα ιχθυοπωλεία στους καταναλωτές, είναι εισαγόμενα από χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης αλλά και από την Τουρκία. Ευθύνες αποδίδονται στην έλλειψη της ιχθυόσκαλας, ενώ πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για ψάρια τα οποία είναι ακόμα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Τα ψάρια που πωλούν τα ιχθυοπωλεία σε πανελλαδικό επίπεδο είναι εισαγόμενα σε ένα ποσοστό 80%. Οι μεγάλοι εισαγωγείς προμηθεύουν τα ιχθυοπωλεία στο Βόλο και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά ακόμη περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα με ψάρια που αλιεύονται σε άλλα κράτη, όπως είναι το Μαρόκο, η Σενεγάλη, η Τυνησία, χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ενώ το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους έχουν κάνει και ψάρια από την Αλβανία και την Τουρκία με τα τελευταία ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ψάρια τα οποία ουσιαστικά φαίνονται φρέσκα και πολλές φορές ακόμα και οι ψαράδες ξεγιελούνται και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι εισαγόμενα με αποτέλεσμα να σερβίρονται στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Η διαμορφωμένη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως οι έλεγχοι είναι ελλιπείς και θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, αλλά και άμεση κατασκευή της ιχθυόσκαλας.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Φέρνουν εισαγόμενα ψάρια, από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Ευρώπη. Είναι μπαρμπούνια, λιθρίνια, ψάρια τα οποία είναι ακριβά. Τα εμπορεύονται τα φέρνουν εδώ, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα, με παράνομες δραστηριότητες, και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει η ιχθυόσκαλα, να κόβει τιμολόγιο ότι αγόρασε εισαγόμενο ψάρι», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των γρι-γρι στο Βόλο κ. Γιάννης Μπουντούκος.
Επισημαίνει δε πως σε περίπτωση που οι έμποροι δεν πουλήσουνε τα ψάρια τους τα κρατάνε και τα ξαναπουλάνε την επόμενη. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εισαγωγές παρατηρούνται στα μεγάλα και ακριβά ψάρια, καθώς «δεν μπορούν να εμπορευθούν γαύρο και σαρδέλα γιατί είναι ψάρια που αν δεν είναι της ημέρας φαίνονται. Υπάρχουν όμως άλλα ψάρια 10 και 15 ημερών».

Βαφτίζονται ελληνικά
Ο κ. Μπουντούκος μιλάει για δύο εγκλήματα. «Φέρνουν εισαγωγής ψάρια και τα βαφτίζουν ελληνικά, αγοράζοντας χρυσό. Αγοράζεις ωραιότατα λιθρίνια, τα οποία πήρε ο έμπορος από τη Σενεγάλη δύο ευρώ και εσύ τα αγοράζεις 30 ευρώ. Εκεί γίνεται το μεγάλο το παιχνίδι και η κερδοσκοπία. Αυτό όμως είναι το μικρό έγκλημα. Φέρνουν ψάρια όμως από τους φίλους μας τους Ευρωπαίους, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία οι οποίοι έχουν πλαφόν στα ψάρια, δεν γίνεται δηλαδή δημοπρασία όπως εδώ στην Ελλάδα. Εμείς φέρνουμε εδώ το γαύρο και αν δεν έχει πολλά ψάρια, έρχεται το καΐκι για παράδειγμα με 50 τελάρα και το πουλάμε 50 ευρώ το τελάρο. Όταν όμως έχει πολλά ψάρια μπορεί να φτάσει και 5 ευρώ το τελάρο. Αυτοί έχουνε πλαφόν, δηλαδή αποφασίζουνε πώς πουλιέται ο μπακαλιάρος 20 ευρώ, και το «παλεύουνε» τέσσερις μέρες που είναι ακόμα φρέσκα και μετά αντί να τα πετάξουνε τα φέρνουν στην Ελλάδα και τα βλέπεις με σκισμένα φελιζόλ στα σημεία που είναι η ημερομηνία παραγωγής».
Ο πρόεδρος των γρι-γρι πιθανολογεί πως τα ψάρια αυτά έχουν συντηρητικά, τα οποία δεν ανιχνεύονται. «Πρέπει να ρίχνουν κάποιο χημικό γιατί έτσι και αλλιώς δεν πρέπει να γίνει έλεγχος για κάτι συγκεκριμένο και από τη στιγμή που δεν το ξέρουμε, δεν μπορούμε και να το ανιχνεύσουμε. Φέρνουν λοιπόν ακατάλληλα υγειονομικά ψάρια, τα οποία πες δεν πειράζει που βαφτίζονται ελληνικά, αλλά πολύ περισσότερο όμως πειράζει που είναι επικίνδυνα για την υγεία. Και που να πας όμως για να αποδοθούν ευθύνες;
Βρίθει η αγορά από ακατάλληλα ψάρια», υπογραμμίζει ο κ. Μπουντούκος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου