ΤΟΠΙΚΑ

Στη… ράδα η Αργώ ~ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

στη-ράδα-η-αργώ-μετα-τισ-εκλογεσ-η-απο-334042

Αποψη της πρότασης που προτείνεται να λάβει το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για το Μουσείο της Αργούς και εστιάζει στο μύθο των Συμπληγάδων

Στην «τρικυμία» της προεκλογικής περιόδου, κινδυνεύει να… βουλιάξει η Αργώ και μαζί το όραμα για τη δημιουργία Μουσείου που θα στεγάσει το έμβλημα της πόλης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, δεν επικύρωσε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για το Μουσείο της Αργούς, αναβάλλοντας για μετά την ετυμηγορία της κάλπης, τη συζήτηση του θέματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αφορμή στάθηκε εξώδικη διαμαρτυρία του υποψηφίου Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου -ο οποίος μίλησε για σκανδαλώδη προσπάθεια δέσμευσης της επόμενης δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά την ανάθεση και πληρωμή του έργου- αλλά και οι εντονότατες αντιδράσεις από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, Γ. Μουλά και Αν. Μπατζιάκα, που είναι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό του κ. Μπέου.

Το εξώδικο

Το κλίμα της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα επικυρωνόταν η απόφαση της κριτικής επιτροπής, ήρθε να προκαταβάλλει, εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Μπέου. Ο κ. Μπέος κατήγγειλε τον απερχόμενο Δήμαρχο Βόλου, Πάνο Σκοτινιώτη, για σκανδαλώδη προσπάθεια να δεσμεύσει την επόμενη Δημοτική Αρχή ως προς την ανάθεση και την πληρωμή του Μουσείου της Αργούς.

Με την εξώδικο διαμαρτυρία, που κοινοποιήθηκε προς της Εισαγγελία Βόλου και τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Μπέος έθεσε προ των ευθυνών τους, τόσο τον απερχόμενο Δήμαρχο, όσο και τους συνεργάτες του και τους κάλεσε να απέχουν από κάθε ενέργεια που «θα έβλαπτε τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών», έκανε λόγο για «ανήθικη και παράνομη συμπεριφορά» και ζήτησε να παύσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη βράβευση και ανάθεση μελέτης για το Μουσείο Ανάδειξης της Αργούς. Προειδοποίησε δε τους δημοτικούς συμβούλους «να μην ψηφίσουν την σκανδαλώδη απόφαση γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για απιστία και παράβαση καθήκοντος».

Υψηλοί τόνοι

Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στις αδιάβλητες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έως και σήμερα για το Μουσείο της Αργούς, ωστόσο, εισέπραξε την έντονη αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και υποψηφίων με το συνδυασμό του κ. Μπέου, κ.κ. Γ. Μουλά και Τάσου Μπατζιάκα, που εξαπέλυσαν επίθεση κατά της δημοτικής αρχής ότι επιχειρείται δέσμευση του νέου Δημάρχου για το έργο του Μουσείου της Αργούς.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Π. Σκοτινιώτης, έσπευσε να εξηγήσει ότι η απόφαση επικύρωσης του αποτελέσματος είναι δεσμευτική για τη διοργανώτρια αρχή και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής των αποτελεσμάτων. «Αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους να αλλάξουν την κατάταξη για τους… ημετέρους, πλανώνται», είπε με σαφείς αιχμές ο κ. Σκοτινιώτης.

Ο ίδιος έθεσε το δίλημμα της επικύρωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή του κινδύνου απώλειας των προθεσμιών που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του Μουσείου. Εξήγησε ότι με την επικύρωση των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων για να προχωρήσει αμέσως μετά η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου για το οποίο το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση έχει προβλέψει από τον προϋπολογισμό του Δήμου ποσό 100.000 ευρώ. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα ωριμάσει το Μουσείο, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η κατασκευή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε απλώς η παρουσίαση των προτάσεων που διακρίθηκαν, με τον κ. Σκοτινιώτη να δεσμεύεται ότι αμέσως μετά τις εκλογές, θα έρθει σε επαφή με το νέο Δήμαρχο, προκειμένου να επικυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ή σε διαφορετική περίπτωση ο νέος άρχων της πόλης, να αναλάβει την ευθύνη για τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βραβείο προτείνεται από την κριτική επιτροπή να αποδοθεί στην πρόταση που εστιάζει στο μύθο των Συμπληγάδων (Γιάννης Κίζης, Κωνσταντής Κίζης και Θύμης Δούγκας). Η σύνθεση προκύπτει από το δίπολο «Αργώ και Ταξίδι», χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και αίσθηση της αστικής κλίμακας και εντάσσει το κτήριο στο πολεοδομικό περιβάλλον του ως μια γλυπτική αστική πλατεία. Το βασικό έκθεμα και η υπόλοιπη μουσειολογική μελέτη είναι άρρηκτα συσχετισμένες μέσα από μια συνεχή κίνηση που συνδέει τον υπαίθριο χώρο – αστική πλατεία με το εσωτερικό του μουσείου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου