ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία

προβληματική-η-φοίτηση-στα-νηπιαγωγε-851206

Με υπολογισμούς που παραπέμπουν σε… ζυγαριά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προσπαθεί να λύσει τον «γρίφο» της φιλοξενίας όλων των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Διότι πώς αλλιώς θα μπορούσε να διαχειριστεί κανείς την προχειρότητα με την οποία κατέστη μεν υποχρεωτική η προσχολική εκπαίδευση, αλλά σε ανεπαρκή και ακατάλληλα Νηπιαγωγεία; Σε ρόλο «μπαλαντέρ», πάντως, όπως όλα δείχνουν θα βρεθούν τα προνήπια.
Η άρνηση του υπουργείου Παιδείας στο δήμο Βόλου για λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων, τη νέα σχολική χρονιά, στους παιδικούς σταθμούς προκάλεσε αναστάτωση σε 260 οικογένειες νηπίων.
Στην τελική ευθεία για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, οι γονείς που είχαν εγγράψει τα παιδιά τους στα τμήματα του δήμου Βόλου βρέθηκαν στον «αέρα».
Στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας «έσπασαν» χθες τα τηλέφωνα, από αναστατωμένους γονείς νηπίων, που ρωτούσαν τι μπορούν να κάνουν και εάν έχουν πλέον περιθώριο εγγραφής των παιδιών σε ένα από τα δημόσια νηπιαγωγεία της πόλης.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Κ. Ζίκος διευκρίνιζε χθες ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία μπορούν να φιλοξενήσουν και τα 260 νήπια, που έχουν δηλώσει εγγραφή στα τμήματα των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Η λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται μετά το «όχι» του υπουργείου στους παιδικούς σταθμούς να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων, βασίζεται για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο εξής σκεπτικό:
Στα νηπιαγωγεία υπάρχει ετοιμότητα να φιλοξενηθούν τα 260 νήπια ή και μεγαλύτερος αριθμός τους. Οι εγγραφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι 1.431 νηπίων και 903 προνηπίων.
Η «οροφή» του αριθμού των παιδιών που μπορούν να στεγάσουν τα νηπιαγωγεία είναι 2.000 νήπια και προνήπια.
Τα 260 νήπια που «έρχονται» από τους παιδικούς σταθμούς για να μπορέσουν να εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία, θα «διώξουν» ίσο αριθμό προνηπίων, των οποίων τελικά οι εγγραφές δεν θα γίνουν δεκτές, με δεδομένο ότι η φοίτησή τους δεν είναι υποχρεωτική.
Ο κ. Ζίκος θέλησε να διαβεβαιώσει τους γονείς ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα μπορέσουν να γράψουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Μεγάλη προσπάθεια από όλους τους γονείς νηπίων, κυρίως όταν και οι δύο είναι εργαζόμενοι, γίνεται για την εγγραφή των παιδιών τους σε ολοήμερο νηπιαγωγείο.
Στις σκέψεις, ωστόσο, ορισμένων ότι τα ολοήμερα μπορούν να λειτουργούν ως «παιδοφυλακτήρια», ο διευθυντής Π.Ε.… κόβει κάθε όρεξη, λέγοντας ότι θα υπάρξει αυστηρή εντολή, ώστε οι μαθητές του ολοήμερου να φεύγουν από το σχολείο στις 3:45 μ.μ., σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο και όχι όποτε ο γονιός σχολάει από την εργασία του.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εγγραφή σε ολοήμερο είναι προαιρετική, αλλά η παρακολούθηση των μαθημάτων μέχρι το τελευταίο κουδούνι υποχρεωτική.

Οριστικό το «όχι»;
Πάντως, αντικρουόμενες ήταν χθες οι πληροφορίες για το εάν το υπουργείο Παιδείας έδωσε οριστικά αρνητική απάντηση στους παιδικούς σταθμούς για τμήματα νηπιαγωγείων.
Σε αντίθεση με την ενημέρωση που έδινε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κέντρου Παιδιού του δήμου Βόλου Παντ. Πελεκάνος, ο κ. Ζίκος έλεγε χθες ότι σε επικοινωνία του με το υπουργείο Παιδείας πληροφορήθηκε ότι η νομική υπηρεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά και ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου