ΤΟΠΙΚΑ

“Ωριμες μεταρρυθμίσεις, ώριμη κοινωνία”

ωριμες-μεταρρυθμίσεις-ώριμη-κοινων-851206

“Δεν υπάρχουν περιθώρια για ακινησία και τέλμα. Οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειες τους θέλουν τις αλλαγές”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. “Είναι η ώρα των αποφάσεων” τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε “ώριμες τις μεταρρυθμίσεις για μια ώριμη κοινωνία”. Εξαντήσαμε όλα τα περιθώρια για διάλογο, είπε ο κ.Καραμανλής, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν μειοψηφίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Η κυβέρνηση αναζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, είπε και σημείωσε πως κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μη συμμετάσχουν σ`αυτή τη διαδικασία.
“Είναι η ώρα των αποφάσεων, οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές, που είναι συνετές και ταυτόχρονα τολμηρές, οι συνθήκες είναι ώριμες για τις μεταρρυθμίσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με πραγματικό αυτοδιοίκητο, με πτυχία κύρους και τους πτυχιούχους να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, ισάξιες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα πανεπιστήμια να μείνουν πίσω με δεδομένα παρελθόντος, όταν τα άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό τρέχουν πιο γρήγορα.
Η μεταρρύθμιση, όπως είπε ο κ.Καραμανλής, κινείται σε τέσσερις άξονες, που αφορούν στην οργάνωση των πανεπιστημίων με σύγχρονες μεθόδους, τα οποία θα έχουν αυτοδιοίκητο και αυτοτέλεια, ενώ όπως τόνισε, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα για αυτόνομη κατάρτιση τετραετούς προγραμματισμού, με τη συνδρομή γραμματέα τον οποίο θα επιλέγουν τα ίδια τα ιδρύματα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση των φοιτητών μέσω υποτροφιών και άτοκων φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να στηρίζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και αναφέρθηκε στην εναρμόνιση των πρακτικών με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.
Σε ό,τι αφορά στο άσυλο, ο κ. Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν καταργείται και υπογράμμισε ότι παραμένει στην ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας, όμως, πως όταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο και όχι η σύγκλητος, καθώς, όπως είπε, το όργανο αυτό είναι πιο ευέλικτο.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ρυθμίζεται το θέμα με τους “αιώνιους” φοιτητές,έκανε λόγο για αποκομματικοποίηση στις εκλογές των πρυτάνεων,καθώς θα εκλέγονται πλέον με καθολική ψηφοφορία από τους φοιτητές,καθώς και για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων μέσα από επιτροπές κύρους.
Η μεταρρύθμιση, είπε ο κ.Καραμανλής, εκφράζει την κοινή λογική και τις ανάγκες της κοινωνίας,σημειώνοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες,σημείωσε δε πως γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μειοψηφίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου