ΤΟΠΙΚΑ

Απόψεις για τον Πρωτογενή Τομέα

απόψεις-για-τον-πρωτογενή-τομέα-335911

Από το συνδυασμό «Νότιο Πήλιο – Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με επικεφαλής την Κ. Τσερκέζη

Ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό είναι τα στοιχεία που μπορούν να προσδώσουν την ταυτότητα της περιοχής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Νότιο Πήλιο – Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με επικεφαλής την Κατερίνα Τσερκέζη, προσθέτοντας ότι στο Νότιο Πήλιο υπάρχει η δυνατότητα μιας τέτοιας προοπτικής.

«Δυστυχώς όμως η απαξίωση και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους τοπικούς άρχοντες δεν επέτρεψαν την αποτύπωση ενός σχεδίου με μια τέτοια κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσερκέζη, συμπληρώνοντας ότι οι δε κινήσεις και προσπάθειες χαρακτηρίζονται επιεικώς ως ανεπαρκείς ή προεκλογικές, όπως η προβολή του ντοκιμαντέρ για το Νότιο Πήλιο.

Για την αποτύπωση ενός προγράμματος που αφορά τον πρωτογενή τομέα, η υποψήφια δήμαρχος για το Νότιο Πήλιο κ. Κατερίνα Τσερκέζη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αναζητηθούν οι δραστηριότητες που αναπτύχτηκαν διαχρονικά στα όρια του Δήμου. Ιδιαίτερο στοιχείο η «απομόνωση» του Δήμου, μιας και συνορεύει μόνο σε μια του πλευρά με άλλη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσει μοναδικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την εντοπιότητα και τον χαρακτηρισμό των παραγόμενων προϊόντων. Αυτές οι δραστηριότητες αναφέρονται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τα δάση, τα λατομεία».

Η κ. Τσερκέζη αναφερόμενοι στους στις πέντε δραστηριότητας που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενές τομέα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Γεωργία πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ελαιοκαλλιέργεια, που καλύπτει το σύνολο του Δήμου, αλλά και η καλλιέργεια της μηλιάς, της αχλαδιάς, της συκιάς, του αμπελιού κ.ά., που αποτελούν σημαντικές πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους.

Στην κτηνοτροφία τα δεδομένα είναι διαφορετικά λόγω της φύσεως της εργασίας. Η έλλειψη βοσκοτόπων, η γενικότερη πορεία της κτηνοτροφίας, δεν αφήνει περιθώρια για μια ουσιώδη παρέμβαση στην οικονομική ανάπτυξη. Το καθοριστικό εργαλείο είναι η ύπαρξη της τοπικής φυλής του Πηλίου αλλά ο μικρός αριθμός των υπαρχόντων ζώων και η απροθυμία των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία δεν αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη. Η προσπάθεια ένταξης του συνόλου του πληθυσμού της φυλής Πηλίου σε πρόγραμμα προστασίας, με την δημιουργία σε τοπικό επίπεδο κέντρου προστασίας και ανάπτυξης της φυλής, θα αποτελέσει στόχο μας και σε δεύτερο στάδιο η δημιουργία από τον συνεταιρισμό μαζί με την ομάδα των κτηνοτρόφων μικρού τυροκομείου για την παραγωγή τυριού από «πρόβειο γάλα φυλής Πηλίου» αλλά και άλλων προϊόντων.

Η αλιεία, η ναυτιλία και η ναυπήγηση αποτέλεσε κύρια απασχόληση των κατοίκων του Δήμου, όπως του Τρικερίου. Η δημιουργία και αποπεράτωση αλιευτικών καταφυγίων, όπως της Αγ. Κυριακής Τρικερίου, και χώρων υποδοχής των αλιευτικών, της διαχείρισης των ψαριών κλπ. αποτελεί σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης. Αυτά σε συνδυασμό με τη δημιουργία σε επιλεγμένες θέσεις μαρίνων τουριστικών σκαφών θα δώσει εργασία και ανάπτυξη στην περιοχή.

Τα δάση δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν μόνο σαν ένα μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής αλλά και σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης δραστηριοτήτων με σαφή περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Τα λατομεία. Η περιοχή του Νοτίου Πηλίου είναι ένας από τους λίγους τόπους που έχουν στο υπέδαφός τους τέτοιου είδους και τέτοιας ποιότητας πλάκες. Οι πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των λατομείων πρέπει να δρομολογήσουν ενέργειες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη με παράλληλη οριοθέτηση των περιοχών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου