ΤΟΠΙΚΑ

Συγκινητική υποδοχή της Αργούς

συγκινητική-υποδοχή-της-αργούς-851206

Εκατοντάδες Βολιώτες, εν μέσω χειροκροτημάτων, επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην Αργώ χθες το βράδυ στην παραλία του Βόλου, ανάλογη του μεγάλου εγχειρήματος, σε μία λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου για να τιμήσει τους σύγχρονες Αργοναύτες.
Δεν έλειψαν και οι αιχμές από τον κ. Βούλγαρη για τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο, αλλά και από την πλευρά του καπετάνιου της Αργούς κ. Κούρτη προς τη δημοτική αρχή. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους κωπηλάτες, ενώ η εκδήλωση έληξε μέσα σε ένα τρελό χορό από βεγγαλικά, φόρο τιμής σε όλους αυτούς που για δύο μήνες διένυσαν 650 μίλια με το κουπί τους.
Η Αργώ ελλιμενίστηκε στις 8:30 μ.μ. περίπου μπροστά σε πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των κωπηλατών, αλλά και την άφιξη του σκάφους. Ένας – ένας με πρώτο τον καπετάνιο του σκάφους κ. Κούρτη αποβιβάστηκαν στον χώρο της υποδοχής, όπου ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης τους περίμενε για να τους υποδεχτεί.
Ο κ. Βούλγαρης μιλώντας για το σημαντικό εγχείρημα της Αργούς, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του ταξιδιού, όπου πριν από 67 ημέρες από το ίδιο ακριβώς σημείο η πρωτοτάξιδη Αργώ άνοιξε τα πανιά της και ξανοίχτηκε στις θάλασσες.
«Σήμερα με την επιστροφή της δικαιώνεται η μεγάλη πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την αναγέννηση του μυθικού καραβιού, με την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος». Σήμερα, οι σύγχρονοι Αργοναύτες επιστρέφουν στην αφετηρία τους στο λιμάνι του Βόλου, στην πατρίδα του Ιάσονα, στην αρχαία Ιωλκό, αφού διέσχισαν 650 μίλια των ελληνικών θαλασσών», τόνισε ο κ. Βούλγαρης στην ομιλία του.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν σκάφος και κωπηλάτες, υπογραμμίζοντας πως «όλο αυτό το δίμηνο η πεντηκόντορος Αργώ επιχείρησε να πραγματοποιήσει με μύριες δυσκολίες, και από θεών και από ανθρώπων, ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμένου Πειραματικού ταξιδιού της, που σύμφωνα με το μύθο ακολούθησε κατά την επιστροφή της».

Με αιχμές
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βόλου εξαπόλυσε αιχμές κατά του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκου, τονίζοντας πως «παρά τις όποιες αδυναμίες, παραλείψεις και τα λάθη που, ενδεχομένως, έγιναν, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να φθείρουν τη σπουδαιότητα και την επιτυχία του εγχειρήματος. Ακόμα και όταν προέκυψαν οι δυσκολίες, ο Δήμος Βόλου ανέλαβε την πρωτοβουλία, όταν άλλοι υπαναχωρούσαν, με δική του πλέον ευθύνη για τη συνέχιση του ταξιδιού. Δουλέψαμε σκληρά, υπεύθυνα δίνοντας ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις ένα μέρος της καρδιάς μας και της ψυχής μας».
Να σημειωθεί πως το ταξίδι της Αργούς διέτρεξε ως είδηση, όλα τα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, τύπος, τηλεόραση, διαδίκτυο από την Ελλάδα έως το Πεκίνο και από το CNN, την Deutsche Welle, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων στο Reuters, προβάλλοντας την πόλη του Βόλου σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Βούλγαρης δεσμεύτηκε πως «το πολύτιμο υλικό που περισυλλέχτηκε από τη διαδρομή της Αργούς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη σωστή προβολή της πόλης» και ανέφερε ότι παρά τα πολλαπλά εμπόδια ο Δήμος Βόλου δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από την πραγματοποίηση του αρχικού και συμβολικού στόχου: «Σύντομα θα προετοιμάσουμε και θα πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μέχρι την αρχαία Κολχίδα. Προετοιμαζόμαστε για την Πολιτιστική Μεσογειάδα. Η «Αργώ» θα είναι ο επίσημος προπομπός των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Το έμβλημα της πρώτης Πολιτιστικής Μεσογειάδας. Η πρέσβειρα Πολιτισμού για τα 23 κράτη – μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων».

Συγκίνηση
Ο καπετάνιος του πλοίου κ. Κούρτης συγκινημένος ξέσπασε σε κλάματα, όταν ευχαρίστησε τις οικογένειες και το πλήρωμα που έφεραν σε πέρας το εγχείρημα, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος γιατί «σήμερα γυρίσαμε με το κεφάλι ψηλά. Ολοκληρώσαμε το ερευνητικό και πειραματικό ταξίδι μας και αποδίδουμε στην πόλη ένα πλοίο μάχιμο και πολύ καταξιωμένο».
Δεν παρέλειψε, ωστόσο να εξαπολύσει αιχμές κατά της δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπερβάλαμε των ορίων μας, ταξιδέψαμε στερημένοι από δύο σημαντικές προϋποθέσεις, τον καιρό για οκτώ ημέρες και από δουλείες και αστοχίες της στεριάς για 18 ημέρες. Αν τις είχαμε ο στόχος μας, και είναι ρεαλιστικό αυτό που θα πω, μπορεί και να είχε επιτευχθεί».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωπηλατών Κων. Κεχαΐδης τόνισε ότι η Αργώ μετέφερε το μήνυμα σε πολλά λιμάνια της χώρας και ότι οι κωπηλάτες νιώθουν υπερήφανοι που πήγαν το πλοίο στο λιμάνι των Αγ. Σαράντα της Αλβανίας.
Παρόντες στη χθεσινή τελετή ήταν – μεταξύ άλλων – ο Αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Σούρλας, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κυρ. Μήτρου κ.ά., ενώ τηλεγραφήματα απέστειλαν οι βουλευτές μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση και Κ. Καρτάλης. Μετά τους χαιρετισμούς ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης απένειμε τιμητικές πλακέτες στον καπετάνιο και το πλήρωμα της Αργούς, αλλά και στο κ. Μιλτιάδη Ζιάκα για την συμπαράστασή του σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου