ΤΟΠΙΚΑ

Διαφωνίες Δημάρχων για τις συνενώσεις

διαφωνίες-δημάρχων-για-τις-συνενώσει-851206

Ανακατεύει την… τράπουλα με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μηλεών κ. Απόστολος Αρέθας αναφορικά με τα διοικητικά όρια που θα πρέπει να έχουν οι νέοι ενοποιημένοι Δήμοι που θα προκύψουν στη Μαγνησία μετά την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας με τον ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑ ΙΙ.
Ο κ. Αρέθας προτείνει έξι συνολικά Δήμους στην ηπειρωτική Μαγνησία και τρεις Δήμους στα ισάριθμα νησιά των Βορείων Σποράδων. Ο κ. Αρέθας σημειώνει το βαρύνοντα ρόλο που θα πρέπει να έχει στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ο Δήμος βόλου ο οποίος, όπως σημειώνει, θα πρέπει να συνενωθεί με τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Ιωλκού, Αγριάς και Πορταριάς. Για το Πήλιο ο κ. Αρέθας προτείνει ένα Δήμο στο Κεντρικό Πήλιο, ο οποίος θα μπορούσε όπως σημειώνει, να απαρτίζεται από τους Δήμους Αρτέμιδος, Μηλεών και Αφετών, ένα Δήμο στο Ανατολικό Πήλιο, που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου και έναν τρίτο Δήμο, αυτόν του Νοτίου Πηλίου που θα απαρτίζεται από τους Δήμους Αργαλαστής και Σηπιάδος, καθώς και από την Κοινότητα Τρικερίου. Ο τελευταίος Δήμος υπογραμμίζει ο κ. Αρέθας, μπορεί να έχει μικρό πληθυσμιακό μέγεθος, έχει ωστόσο, όπως διευκρινίζει, τεράστια έκταση από την αξιοποίηση της οποίας μπορεί να γίνει βιώσιμος οικονομικά, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Για το υπόλοιπο χερσαίο τμήμα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ προτείνει ένα Δήμο για το Βελεστίνο, την Κάρλα και το Κεραμίδι και ένα ενιαίο Δήμο για την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Ετσι διαφαίνεται ότι θα πάμε, λέει με νόημα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας.
Η νέα μεταρρύθμιση, όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη μεταρρύθμιση σε επίπεδο Περιφέρειας, ούτως ώστε να υπάρξει αιρετός Περιφερειάρχης και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ο κ. Αρέθας προσθέτει ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει να φοβηθεί κάτι που θα σταθεί εμπόδιο για την υλοποίηση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Θα κινηθεί, όπως λέει, επιτέλους μέσα από αυτή την τομή, η διοικητική μηχανή και ο ίδιος ο Καραμανλής θα βγει ωφελημένος από αυτήν την υπέρβαση, πέρα από τις όποιες αντιδράσεις μπορούν να εκδηλωθούν από κάποιους Δημάρχους. Αντιδράσεις που, όπως καταλήγει, θα είναι σε μικρότερο βαθμό, από τις αντίστοιχες που εκδηλώθηκαν όταν εφαρμόστηκε ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ι το 1997 με Υπουργό Εσωτερικών τον Αλέκο Παπαδόπουλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου