ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή ρήξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τη Γεωργία

ανοιχτή-ρήξη-νατο-ρωσίας-για-τη-γεωργ-851206

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισαν στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να προσδοκά ομαλές σχέσεις με τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο διατηρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στη Γεωργία και, παράλληλα, αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις της Συμμαχίας με την Τιφλίδα.
«Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως συνήθως (business as usual)» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση των 26 υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με αντικείμενο την κρίση στη Γεωργία. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, με κύριο θέμα συζήτησης την κρίση στη Γεωργία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν επιπλέον την ίδρυση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Γεωργίας, για να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο πλευρών και να στείλουν μήνυμα στήριξης προς την Τιφλίδα. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Γεωργίας θα λειτουργεί στο πρότυπο του αντίστοιχου θεσμικού οργάνου που υπάρχει εδώ και 11 χρόνια με την Ουκρανία, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχία Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.
Κατά τη συνεδρίαση διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση τοποθετούνται πλέον σε μία νέα βάση, που θυμίζει έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που συμφώνησαν ότι «η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τους κανόνες του ‘διεθνούς παιχνιδιού’». Ο κ. Μίλιμπαντ επανέλαβε της θέση που είχε εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες και η Αμερικανίδα ομόλογός του Κοντολίζα Ράις για τις συνέπειες που θα πρέπει να υποστεί η Ρωσία για τη στάση της.
Πριν από τη συνεδρίαση πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι οι υπουργοί θα επικρίνουν τη Ρωσία για τις ενέργειές της, ενώ θα ζητήσουν να τηρήσει την υπόσχεση για αποχώρηση των δυνάμεων της από το γεωργιανό έδαφος.
Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Γεωργίας καθυστερεί και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν ήταν σημαντική. Ωστόσο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν επανέλαβε χθες-λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας- ότι η αποχώρηση έχει αρχίσει.
«Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για την εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων. Η πλήρης αποχώρηση εξαρτάται από την πολιτική του Σαακασβίλι και από τις ενέργειες των δυνάμεών του» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. Ο Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε επίσης ότι «οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Νότια Οσετία», κατ εφαρμογήν της παλαιότερης συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Τιφλίδα.
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση της Ρωσίας διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που κατηγόρησε το NATO ότι προσπαθεί να σώσει ένα εγκληματικό καθεστώς, την Γεωργία, και ότι η Συμμαχία ετοιμάζεται να το εξοπλίσει εκ νέου. «Το NATO προσπαθεί να παρουσιάσει σαν θύμα τον επιτιθέμενο και να ξεπλύνει ένα εγκληματικό καθεστώς», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός.
Σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία στις θέσεις που κατείχαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αυτή θα χρειαστεί άλλες τρεις με τέσσερις ημέρες, τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά υπογράμμισε ότι θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους οι γεωργιανές δυνάμεις. Ο Ρώσος υπουργός αρνήθηκε ακόμη ότι η χώρα του προτίθεται να προσαρτήσει στα εδάφη της τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
Το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ματαιώσει τη συμμετοχή της στα γυμνάσια Open Spirit 2008 που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Βαλτική στο πλαίσιο σύμπραξης με το NATO, ενώ δεν θα δεχτεί και αμερικανική φρεγάτα που θα κατέπλεε σε λιμάνι στην Απω Ανατολή.

Παρατηρητές στέλνει ο ΟΑΣΕ
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής παρατηρητών στη Νότιο Οσετία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού.
Με την αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ συμφωνεί η Ρωσία, ενώ θετικός εμφανίστηκε προσωπικά ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, όπως διευκρίνισε ο προεδρεύων του Οργανισμού Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το σχέδιο προβλέπει την άμεση αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών στην Τιφλίδα, ενώ όπως επισήμανε σε συνομιλία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών η Μόσχα δεν απέκλεισε ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τους 100 άοπλους παρατηρητές.

Αιχμάλωτοι
Τέλος οι ρωσικές και οι γεωργιανές δυνάμεις προχώρησαν χθες, παρουσία του Ερυθρού Σταυρού σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, εν μέσω διαρκούς έντασης εξαιτίας καθυστερήσεων και αντικρουόμενων δηλώσεων για την αποχώρηση της Ρωσίας από θέσεις στο γεωργιανό έδαφος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου