ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή βιβλίου στη Σκιάθο

γιορτή-βιβλίου-στη-σκιάθο-851206

Οι θησαυροί της γνώσης, έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, πρωταγωνιστούν στην γιορτή βιβλίου που διοργανώνεται για πολλοστή χρονιά στην Σκιάθο, προς όφελος γηγενών αλλά και επισκεπτών. Η ανατολική παραλία του νησιού και συγκεκριμένα το πάρκο που βρίσκεται στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου, “φιλοξενεί” για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την επιτυχημένη διοργάνωση, που υλοποιείται με την φροντίδα των βιβλιοπωλών της Σκιάθου, τα οποία είναι μέλη του Συλλόγου Βιβλιοπωλών-Χαρτοπωλών και Εκδοτών Ν. Μαγνησίας, και την αρωγή του ίδιου Συλλόγου. Οι καρποί της συγγραφικής δράσης όλων των αξιόλογων εκπροσώπων του πνεύματος κοσμούν τις προθήκες των υπαίθριων περιπτέρων που είναι συμμετρικά τοποθετημένα στην πλατεία της ανατολικής παραλίας του νησιού και ανοίγουν κάθε βράδυ διάπλατα τις πύλες τους στο κοινό. “Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά και από τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αναζητούν το βιβλίο και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους” αναφέρει ο Σταύρος Διαμαντής ιδιοκτήτης τοπικού βιβλιοπωλείου, μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Καρφιτσοπούλου.
Από το 1995 έως σήμερα, η γιορτή βιβλίου της Σκιάθου, “πνευματικό τέκνο” της αντίστοιχης διοργάνωσης που πραγματοποιείται επίσης επί σειρά ετών στην παραλία του Βόλου, δίνει το στίγμα της πολιτιστικής δράσης που αναπτύσσει η γενέτειρα του Παπαδιαμάντη. Στην έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται επί σειρά ετών στην Σκιάθο “παρουσιάζεται όλη η γκάμα των βιβλίων που ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως βιβλία ψυχολογίας, λογοτεχνίας, βιογραφίες, έργα τοπικών συγγραφέων, βιβλία μαγειρικής και άλλα” επισημαίνει ο κ. Διαμαντής, για να προσθέσει “πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε, αλλά και να συνεχίσουμε τον συγκεκριμένο θεσμό και στο μέλλον”. Η προώθηση του βιβλίου εντάσσεται στις προτεραιότητες των μελών του Συλλόγου, ενώ το ισχυρότερο μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση η γιορτή βιβλίου είναι συνώνυμο με την προώθηση της ίδιας της γνώσης σε εποχές, όπου κυριαρχεί η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Η επερχόμενη σχολική χρονιά σαφώς ευνοεί την διάδοση του βιβλίου, ενώ όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του συλλόγου Βιβλιοπωλών Ν. Μαγνησίας που δραστηριοποιούνται στην Σκιάθο “τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά, με δεδομένη την οικονομική στενότητα που απασχολεί την πλειοψηφία” γεγονός που μεταφράζεται πρακτικά σε “περιορισμό των αγορών σε όλα τα πεδία”. Κατά γενική εκτίμηση πάντως, το βιβλίο κατέχει σταθερή θέση στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού και κατά συνέπεια θεσμοί συνώνυμοι της γιορτής βιβλίου έχουν διάρκεια στο χρόνο, διατηρώντας περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των ντόπιων και των τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται τη Σκιάθο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου