ΤΟΠΙΚΑ

Κέρδισε την Κίνα.. και τώρα Αργεντινή

κέρδισε-την-κίνα-και-τώρα-αργεντινή-851206

Υστερα από ένα σχεδόν τέλειο ματς με την Κίνα (91-77), η Εθνική ομάδα ετοιμάζεται για το παιχνίδι που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θέση στο βάθρο. Η επιβλητική Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη (20/8) την Αργεντινή των Μανού Τζινόμπιλι, Λουίς Σκόλα, Φαμπρίτσιο Ομπέρτο και Αντρές Νοτσιόνι και με νίκη θα σφραγίσει την είσοδο στην 4άδα και ταυτόχρονα θα βάλει τις βάσεις για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αντίθετα, αν ηττηθεί, τότε θα περιοριστεί στην 5η θέση. Σε περίπτωση που ξεπεράσει το εμπόδιο της Αργεντινής, τότε στον ημιτελικό θα βρει μπροστά τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να έχουν εύκολο έργο με την Αυστραλία. Θυμίζουμε ότι το ζευγάρι Ελλάδα – Αργεντινή είχε αναμετρηθεί και στον προημιτελικό του 2004, με τους Λατίνους να παίρνουν τελικά την πρόκριση, νικώντας την Εθνική μας με 69-64.

Η αναμέτρηση με την Κίνα αποτέλεσε την καλύτερη προπόνηση για το κρίσιμο παιχνίδι της Τετάρτης. Με συνταγή «Σαϊτάμα 2006» η Εθνική «έπνιξε» την Κίνα, εξαφάνισε τον Γιάο Μινγκ κι έφτασε σε μία άνετη νίκη, πραγματοποιώντας την «τέλεια εμφάνιση» και στα δύο άκρα του γηπέδου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξεκίνησε πολύ καλά, πήρε το προβάδισμα από το ξεκίνημα (15-7) κι έδειξε τις άγριες διαθέσεις του από την αρχή.

Με ασφυκτικό πρέσινγκ σ’ όλο το γήπεδο, η Εθνική δυσκόλεψε τους άπειρους γκαρντ της Κίνας, τους ανάγκασε σε πολλά λάθη, ενώ απόκοψε τον Μινγκ που πήρε ελάχιστες φορές την μπάλα. Οι Κινέζοι σούταραν με το απογοητευτικό 0/14 έξω από τη γραμμή των 6,25μ., ενώ ο Γιάο έμεινε πολλή ώρα στον πάγκο, αφού ο Καζλάουσκας έβλεπε πως το «βαρύ» σχήμα δυσκόλευε το «κατέβασμα» της μπάλας.

Στην επίθεση, η Εθνική ήταν επίσης εξαιρετική. Με πλουραλισμό και τον Βασίλη Σπανούλη να μετατρέπει σε καλάθι κάθε του προσπάθεια, η Ελλάδα «έχτισε» σταδιακά μια διαφορά, την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος του αγώνα. Στο 12’ η Εθνική έκανε νταμπλ σκορ (34-17), ενώ στο 17’ η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους (41-19) κι έφτασε μέχρι τους 24 (46-22), λίγο πριν από την ανάπαυλα.

Στο β’ ημίχρονο η Κίνα έκανε προσπάθεια για να επιστρέψει, πέτυχε όσα τρίποντα δεν είχε πετύχει στο α’ ημίχρονο, ωστόσο η Εθνική είχε περισσότερες λύσεις και συγκέντρωση και στα 40 λεπτά. Οι Κινέζοι με άμυνας ζώνης και τον Γιάο στον πάγκο, κατάφεραν δύο φορές να μειώσουν στους 10 πόντους, ωστόσο η Ελλάδα είχε τις λύσεις, την πρώτη φορά με τον Παπαλουκά και την δεύτερη με τον καταπληκτικό Μπουρούση. Τα δεκάλεπτα: 27-15, 46-24, 69-54, 91-77.

ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπουρούσης 19 (1), Σπανούλης 19 (1), Φώτσης 17 (3), Ζήσης 8, Σχορτσιανίτης 8, Παπαλουκάς 6, Γλυνιαδάκης 6, Διαμαντίδης 5 (1), Βασιλόπουλος 3 (1), Πρίντεζης, Τσαρτσαρής, Πελεκάνος.
ΚΙΝΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Γιάο 16, Ουάνγκ Ζ. 14 (2), Ουάνγκ Σ. 11 (1), Γι 11 (1), Σαν 9 (1), Λι 6 (2), Ζιανγκ 5 (1), Ζιού 3, Ντου 2, Τσεν, Λιού, Ουάνγκ Λ.

«Κάτι χρωστάμε στην Αργεντινή»
Με το μυαλό να στρέφεται πλέον αποκλειστικά στον προημιτελικό της Τετάρτης (και την Αργεντινή, μια σκέψη τριγυρνάει όλους τους διεθνείς: «Κάτι τους χρωστάμε από την Αθήνα». Και αυτή τη σκέψη εξέφρασαν μετά το τέλος του αγώνα με την Κίνα, μαζί με την ελπίδα να βρεθούν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του τουρνουά ο Παναγιώτης Γιαννάκης ο Νίκος Ζήσης και ο Γιάννης Μπουρούσης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου