ΤΟΠΙΚΑ

Δυσλεκτικοί μαθητές αποκλείονται από τις στρατιωτικές

δυσλεκτικοί-μαθητές-αποκλείονται-απ-346448

Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων

Αιτία αποκλεισμού υποψηφίων σπουδαστών από τις στρατιωτικές σχολές, αποτελούν οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές, όπως η δυσλεξία, σύμφωνα με διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Οπως είναι γνωστό, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, δεν αποκλείονται από τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κυνηγάνε το όνειρό τους. Δίνουν όμως αντί για γραπτές προφορικές εξετάσεις. Στη Μαγνησία φέτος, 13 μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες θα δώσουν εξετάσεις στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που έχει οριστεί στο 7ο και 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εγγράφως γονείς μαθητών με δυσλεξία, τα παιδιά τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τις στρατιωτικές σχολές, αφού με βάση την προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών του έτους 2014 – 2015 που στηρίζεται σε προεδρικό διάταγμα του 2014, η δυσλεξία θεωρείται νόσημα.

«Για ακόμη μια φορά, περίοδο πανελληνίων εξετάσεων αναδεικνύεται η άγνοια της πολιτείας και της κοινωνίας σχετικά με την δυσλεξία και τις ειδικές

μαθησιακές δυσκολίες», καταγγέλλουν οι γονείς, υπογραμμίζοντας ότι η δυσλεξία δεν συνιστά νόσημα αλλά διαφορετικότητα, μια δια βίου μάλιστα νευροβιολογική διαφορετικότητα που χρήζει αντιμετώπισης των εξατομικευμένων δυσκολιών των ατόμων που την βιώνουν.

«Η άγνοια και η αδιαφορία της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας, μπορεί να μην σκοτώνει εμφανώς, αλλά σκοτώνει και καταρρακώνει προσωπικότητες που προσπαθούν να θέσουν στόχους αλλά δεν τους επιτρέπεται να προσπαθήσουν να τους φτάσουν», προσθέτουν οι γονείς, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο βγαίνει και μια επιπόλαιη εγκύκλιος, όπως πέρυσι, η εγκύκλιος που άλλαζε τα χρονικά όρια προετοιμασίας, πριν την προφορική εξέταση μπροστά στην επιτροπή αλλά και το δικαίωμα να βλέπουν και να σημειώνουν στο πρόχειρό τους την ώρα της αναμονής για την εξεταστική επιτροπή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου