ΤΟΠΙΚΑ

Πάμπλουτος ομογενής στην ΑΓΕΤ

πάμπλουτος-ομογενής-στην-αγετ-347012

Ο ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ

Ο πλουσιότερος ομογενής που ζει στη Ρωσία, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6,7 δισ. δολάρια, ο δισεκατομμυριούχος Φιλάρετος Καλτσίδης, «βάζει πόδι» στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, πόντιος στην καταγωγή και πολύ στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της Ρωσίας της Eurocement που κατέχει το 10,82% της Holcim από την οποία εξαγοράστηκε η Λαφάρζ και στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ Ηρακλής ως θυγατρική του Γαλλικού Ομίλου.

Μάλιστα ο πάμπλουτος ομογενής φέρεται να έχει διαθέσει 2,3 δισ. δολάρια για την απόκτηση του ποσοστού του ενώ η είδηση της συγχώνευσης Λαφάρζ – Holcim, όπως αναφέρει προχθές το DEAL, εκτόξευσε την αξία της μετοχής και οι μέτοχοι, λέγεται ότι έβγαλαν σημαντικές υπεραξίες.

Η «ναυαρχίδα» του κ. Καλτσίδη είναι η Eurocement με 16 παραγωγικές μονάδες σε Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Ουκρανία και πωλήσεις που προσεγγίζουν τα 2 δις δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο κ. Καλτσίδης, συγκαταλέγεται στους δέκα πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ρωσίας. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να μεγαλουργήσει μεταμορφώνοντας μια μικρή επιχείρηση τσιμέντου σε κολοσσό, με τη σημερινή επωνυμία Eurocement group και ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα για να απολαύσει τις διακοπές του στην πολυτελή βίλα που διαθέτει στην Κορώνη Μεσσηνίας.

Οι αλλαγές σε πρόσωπα και όχι μόνο πάντως αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τους επικεφαλής του νέου σχήματος μετά την εξαγορά της Lafarge από την Holcim όπως και το γενικότερο businessplan για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Ελλάδα.

Η Λαφάρζ μέχρι σήμερα δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ελλάδα ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν ο κ. Φιλάρετος Καλτσίδης λόγω και της ελληνικής του καταγωγής, επιδιώξει έναν πιο ενεργό ρόλο ως μέτοχος της Ηolcim στα πράγματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και σε ποιο βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο εγχώριο γίγνεσθαι της τσιμεντοβιομηχανίας.

Aπαραίτητη πάντως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εξαγορά είναι να λάβει «πράσινο φως» από, τουλάχιστον, 15 επιτροπές ανταγωνισμού, καθώς οι δύο εταιρείες, μαζί, υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιοχές θα «σαρώσουν» πάνω από 50% της αγοράς.

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών υπολογίζεται σε 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι πωλήσεις θα ξεπερνούν τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και το προσωπικό θα φτάνει τους 146.000 εργαζόμενους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελβετική Χολσίμ δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα και αυτό γεννά μία μικρή αισιοδοξία ότι οι ελληνικές μονάδες δε θα είναι μεταξύ αυτών που θα πωληθούν, προκειμένου οι δύο εταιρείες να λάβουν έγκριση για τη συγχώνευση, και η πλειοψηφία τους θα προέρχεται από την Ευρώπη.

Τέλος η ΑΓΕΤ Ηρακλής έκλεισε το 2013 με ζημιές EBITDA 120 εκατομμυρίων ευρώ ενώ

Lafarge και Holcim υπολογίζουν ότι, σε βάθος τριετίας, θα εξοικονομήσουν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη σε οικονομίες κλίμακος, αποτελεσματικότερη λειτουργία και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου