ΤΟΠΙΚΑ

Περίεργη διαδικασία για το κτηματολόγιο

περίεργη-διαδικασία-για-το-κτηματολό-851206

Για το γεγονός ότι δεν έχουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μας βρήκε η τρίτη χιλιετία σε αυτή την κατάσταση, η ευθύνη δεν είναι βεβαίως των πολιτών. Είναι πασών των κυβερνήσεων που πέρασαν έως τώρα από την εξουσία. Με επιβαρυντική περίπτωση εκείνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κατά τις ημέρες της οποίας πληρώσαμε αρκετά γνωστό διαπλεκόμενο «μαγαζί», για τη σύνταξη του κτηματολογίου, αλλα κτηματολόγιο δεν είδαμε.
Τα σπασμένα λοιπόν όλων των ως τώρα κυβερνήσεων δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ανεκτό να τα πληρώσουν οι πολίτες.
Είναι ασφαλώς στο ενεργητικό της κυβέρνησής σας το προχωρείτε επιτέλους στην υλοποίηση αυτού του έργου. Όπως όμως ζητάτε συνέπεια από τους πολίτες, ώστε να έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους εντός των προθεσμιών, άλλο τόσο πρέπει να ζητάτε και από εκείνους στους οποίους αναθέσατε την διεκπεραίωση του έργου να σεβαστούν τους πολίτες, σεβόμενοι τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβαν.
Όταν για παράδειγμα σε ενα γραφείο υποδοχής του κοινού η εταιρία «Κτηματολόγιο ΑΕ» που έχει αναλάβει το έργο, έναντι αδρότατης αμοιβής, έχει συμβατική υποχρέωση να διαθέτει δεκαπέντε υπαλλήλους, αλλα στην πράξη υπηρετούν μόνο επτά, είναι απολύτως φυσικό να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να προχωρά το έργο με ρυθμό χελώνας.
Φυσικό είναι να μη θέλει η ιδιωτική αυτή επιχείρηση την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Όσο συντομότερα κλείσει το θέμα, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη της, αφού θα πληρώνει τους ανθρώπους για λιγότερο χρόνο. Πέρα όμως από το τι συμφέρει μια ιδιωτική επιχείρηση, υπάρχει και το δημόσιο συμφέρον με την ευρύτερη έννοια του. Διό και ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.
Όταν μάλιστα οι πολίτες που θα μείνουν εκπρόθεσμοι απειλούνται με πρόστιμο 1500 ευρώ, πώς είναι δυνατόν να ανέχονται να λειτουργούν οι υπηρεσίες αυτής της εταιρίας με μισό προσωπικό;
Εκτός αν έχει πάρει…γραμμή από τον Αλογοσκούφη, ώστε να σιγουρευτεί ότι θα είναι πολλοί όσοι θα πρέπει να πληρώσουν το χιλιοπεντακοσάρι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου