ΤΟΠΙΚΑ

Πιέζει για παράταση η 30ή Σεπτεμβρίου

πιέζει-για-παράταση-η-30ή-σεπτεμβρίου-851206

Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των γραφείων μελετά η Κτηματολόγιο ΑΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο μεγάλος όγκος των πολιτών που ακόμα δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Ταλαιπωρία ατέλειωτων ωρών και εκνευρισμός στα γραφεία της Κτηματολόγιο ΑΕ.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ραντεβού για όσους έχουν πολλούς τίτλους ή ακόμα και λειτουργίας ορισμένων γραφείων τα σαββατοκύριακα.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, η Κτηματολόγιο ΑΕ διευκρινίζει ότι οφείλονται στον εξονυχιστικό έλεγχο των υπαλλήλων, ώστε να μην γίνουν λάθη.
Περίπου 4,2 εκατ. δηλώσεις για το Κτηματολόγιο παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ εντείνεται η ταλαιπωρία των πολιτών που σπεύδουν μέσα στο καλοκαίρι να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.
Σε 107 δήμους και κοινότητες οι ιδιοκτήτες πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και το πρόστιμο για όσους καθυστερήσουν ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δηλωθεί 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα επί των ακίνητων.
Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι ουρές είναι η κατάθεση δηλώσεων μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα, όσοι επιλέξουν την ηλεκτρονική οδό μπορούν να εντοπίζουν μέσω ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο πρόγραμμα το ακίνητό τους και αυτό αφορά κάθε είδους δικαίωμα.
Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση και τον αριθμό του ακινήτου τους, δυνατότητα η οποία αποτελεί από μόνη της δικλίδα ασφαλείας στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

Θα πληρώσουν διπλό
Διπλό θα είναι για τους δανειολήπτες το κόστος της εγγραφής στο Κτηματολόγιο, καθώς, εκτός από τη δική τους δήλωση, θα υπάρξει και δήλωση από τις πιστώτριες τράπεζες για το εμπράγματο βάρος επί του ακινήτου.
Οι τράπεζες θα καταβάλλουν τα αντίστοιχα τέλη εγγραφής, τα οποία στη συνέχεια θα εισπράξουν από τους πελάτες τους, καθώς, σύμφωνα με τους όρους των δανειακών συμβάσεων, κάθε βάρος επί του ακινήτου βαρύνει τον ιδιοκτήτη.
Υπολογίζεται ότι σε μέσο κόστος εγγραφής 50 ευρώ για κάθε ακίνητο από τον δανειολήπτη του, επιπλέον 50 ευρώ προστίθενται για την εγγραφή της προσημείωσης από την τράπεζα. Κατά μέσο όρο, ο ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν έχει αποπληρωθεί, καλείται να καταβάλει 100 ευρώ.
Συνολικά, τα ενυπόθηκα ακίνητα είναι 1 με 1,3 εκατομμύρια και το συνολικό κόστος για τους δανειολήπτες θα είναι τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
H διαδικασία ελέγχου και κατάρτισης των δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάθεσή τους θα γίνει μαζικά από κάθε τράπεζα ή φορέα.
Η καταβολή του τέλους Κτηματολογίου θα γίνει από τις τράπεζες και στη συνέχεια θα βαρύνει τη δόση στεγαστικού δανείου που θα κληθεί να καταβάλει ο δανειολήπτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου