ΤΟΠΙΚΑ

«Αρωμα» Ψυχρού Πολέμου

αρωμα-ψυχρού-πολέμου-851206

Τις «συνέπειες» και την «επιθετικότητα» της Ρωσίας στη Γεωργία θα εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μεθαύριο, σε έκτακτη σύνοδο, στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κόντολίζα Ράις δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τις συνέπειες και τη ρωσική επιθετικότητα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ. «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την Τρίτη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι υπερατλαντικές σχέσεις μας με τη Ρωσία» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και την υποψηφιότητά της για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο κ. Γουντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα «αποφασίσουν με βάση τη συμπεριφορά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα είναι ένας σοβαρός εταίρος ή όχι στους διεθνείς οργανισμούς».
Η Κ. Ράις συναντήθηκε προχθές με τον Γεωργιανό πρόεδρο και τον έπεισε να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Ρωσία. Η συμφωνία υπογεγραμμένη από τον Μ. Σαακασβίλι έφθασε το πρωί χθες, στη Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Με μία φρασεολογία που, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, θυμίζει τις κρισιμότερες περιόδους του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την -τότε- Σοβιετική Ένωση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία «ήταν απολύτως απαράδεκτες» και απαίτησε από τη Μόσχα να τερματίσει την κρίση.
«Ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα γειτονικού της κράτους και απείλησε τη δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από το λαό της χώρας αυτή» τόνισε στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του, το Σάββατο, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο.
«Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη για τα ελεύθερα κράτη του κόσμου» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, μέσα στην ίδια ημέρα, για την κρίση στη Γεωργία, γεγονός που δείχνει τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας.
Σε άλλο σημείο της δεύτερης ανακοίνωσής του ο κ. Μπους ανέφερε ότι θα στείλει την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Καταλήγοντας, ο Τζ. Μπους, τόνισε ότι «η Ρωσία πρέπει να ενεργήσει, έτσι ώστε να τερματιστεί η κρίση, για να μπορέσει να ξεκινήσει την αποκατάσταση της ζημιάς στις σχέσεις της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη και τα άλλα κράτη, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει και τη θέση της σε όλο τον κόσμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν δήλωσε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Γεωργία είναι απολύτως αδικαιολόγητη και τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως.
Ο Μπράουν έκανε τη δήλωση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που θα φροντίσει για την εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας. Επίσης υποσχέθηκε βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Γεωργίας.

Παραμένουν οι Ρώσοι στο Γκόρι

Τα ρωσικά στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα εξακολουθούσαν χθες να βρίσκονται σταθμευμένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τμπιλίσι, ενώ η πρόσβαση στην πόλη Γκόρι είναι τελείως κλειστή.
Τα ρωσικά τεθωρακισμένα συνεχίζουν να απαγορεύουν την είσοδο στο Γκόρι, στρατηγικό κόμβο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Γεωργία.
Δύο άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του πεζικού με κανόνια των 30 χιλιοστών εξακολουθούν να σταθμεύουν στην πόλη Ιγκοϊέτι, σε απόταση περίπου 40 χλμ, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις αυτές είχαν ξεκινήσει προχθές, από το Γκόρι, προωθούμενες στα ενδότερα του γεωργιανού εδάφους.
Η οδική αρτηρία στην οποία έχουν σταθμεύσει τα ρωσικά άρματα είναι ανοικτή στην κυκλοφορία. Επιπλέον, Ρώσοι στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα στην άκρη της οδικής αυτής αρτηρίας, που συνδέει το Γκόρι με το Τμπιλίσι.
Αλλα τεθωρακισμένα έχουν ξεκινήσει από την κοινότητα αυτή με προορισμό το Κάσπι και τη Λαμισκάνα, δύο κοινότητες σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από το Ιγκοϊέτι.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας κατήγγειλε βομβαρδισμό σιδηροδρομικής γέφυρας, σε απόσταση 45 χλμ από Τμπιλίσι, ο οποίος παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ο ρωσικός στρατός διέψευσε τους Γεωργιανούς, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ανταποκριτής του Reuters είχε δει από την Παρασκευή Ρώσων στρατιώτες και οχήματα μεταφοράς προσωπικού να μετακινούνται στην περιοχή.

Ο Σαακασβίλι
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις δεν προσέφερε στον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι την υποστήριξη που ανέμενε, εκτιμά, σε εκτενή δημοσιεύματα χθες, ο ρωσικός Τύπος.
«Ήλπιζαν στο Τμπιλίσι πως η Ράις θα κόμιζε μαζί της στη Γεωργία ένα σχέδιο απόφασης που θα καταδίκαζε τη Ρωσία. Όμως, αυτό δεν έγινε» τονίζει η λαϊκή εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.
Η Ράις ήρθε έχοντας ως αποστολή «να υποστηρίξει τη Γεωργία», όμως «ο κύριος στόχος της ήταν να πείσει τον Σαακασβίλι να υπογράψει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός», τονίζει η ίδια εφημερίδα.
«O Γεωργιανός ηγέτης δεν υπέγραφε έως χθες, φοβούμενος ότι αυτό το σχέδιο θα νομιμοποιήσει την παρουσία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη της σύρραξης», όμως η αμερικανίδα ΥΠΕΞ τον έπεισε πως «το σχέδιο αυτό δεν θα τον βλάψει στο ελάχιστο» αναφέρει η εφημερίδα Κομερσάντ.
«Το Τμπιλίσι διαμαρτυρόταν ιδίως για το σημείο που προβλέπει πως μέχρι τη δημιουργία μίας διεθνούς αποστολής στη ζώνη των συρράξεων οι ρωσικές δυνάμεις οφείλουν να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας» προσθέτει η εφημερίδα.
Οι «διασαφηνίσεις», που απέσπασε από το Παρίσι η Ράις και η ίδια εξέθεσε στο Τμπιλίσι, αφορούν στην πρόβλεψη ότι «οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την περιοχή της Νοτίου Οσετίας και να περιπολούν στα περιφερειακά εδάφη της, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα εισόδου πέραν των 10 χιλιομέτρων εντός του γεωργιανού εδάφους» τονίζει.
Η Ρωσία δεν έχει «την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει στον Σαακασβίλι να ξαναρχίσει ό,τι έπραξε. Ούτε να συγχωρήσει το οτιδήποτε» επισημαίνει με τη σειρά της η λαϊκή εφημερίδα Τβόι Ντιέν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου