ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει στη Νότια Οσετία η Ρωσία

παραμένει-στη-νότια-οσετία-η-ρωσία-851206

Η Ρωσία προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ, με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της, εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης της Γεωργίας που θα μπορούσε να οδηγήσει “στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου” της Νότιας Οσετίας.
Η Μόσχα καλεί τις ΗΠΑ “να απόσχουν από οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη σημερινή γεωργιανή ηγεσία ως ενθάρρυνση των ρεβανσιστικών φιλοδοξιών της και να οδηγήσει στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου”, αναφέρεται στην ρωσική δήλωση, η οποία απαντά στην ομιλία που έκανε προχθές, για το ζήτημα της Νότιας Οσετίας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.
Στο μεταξύ, το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες, ότι ανησυχεί για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία και υπογράμμισε πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παίρνει εντολές μόνον από τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο υπέγραψε ένα διάταγμα βάσει του οποίου απαιτείται από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πάρουν έγκριση για να επιστρέψουν στη βάση τους στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι της Κριμαίας που αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.
Ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου πως είναι θεμιτό για τους ρώσους ειρηνευτές να βρίσκονται στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας για επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών.
Το γενικό επιτελείο είχε νωρίτερα διαψεύσει ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Πότι.
Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε ακόμη πως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να ορίσει μια ακριβή ημερομηνία αποχώρησης από τη Νότια Οσετία. “Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να προσδιορίσω την ημερομηνία της αποχώρησης επειδή ο σχεδιασμός της δεν είναι ακόμη έτοιμος”, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Οι οδηγίες του διοικητή έχουν δοθεί στο υπουργείο Άμυνας. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τώρα την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουμε την αποχώρηση”, διευκρίνισε.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Βάλερι Λοσίνιν κατηγόρησε χθες, τους Γεωργιανούς στρατιωτικούς για “εθνική αποκάθαρση” στη Νότια Οσετία.

Σαακασβίλι
Η Ρωσία θέλει όχι μόνο να καταστρέψει τη Γεωργία, αλλά και τις δυτικές αξίες, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι σε άρθρο του που δημοσιεύεται χθες, από την αμερικανική εφημερίδα “Ουάσινγκτον Ποστ”.
“Η εισβολή στη Γεωργία από τη Ρωσία πλήττει την καρδιά των δυτικών αξιών και του συστήματός μας για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα”, γράφει ο Σαακασβίλι.
“Αν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει στη Ρωσία να συντρίψει το ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος μας, θα είναι σαν να δίνει λευκή επιταγή σε όλες τις αυταρχικές κυβερνήσεις στον κόσμο”, προσθέτει.
“Η Ρωσία εννοεί να καταστρέψει όχι μόνο μια χώρα, αλλά και μια ιδέα”, γράφει ο Σαακασβίλι, ο οποίος χαρακτηρίζει το καθεστώς της Μόσχας “ανελέητο” και ανάξιο εμπιστοσύνης.
“Μόνο δυτικές δυνάμεις της ειρήνης μπορούν να βάλουν τέλος στον πόλεμο”, εκτιμά.
“Συνέδεσα την τύχη της χώρας μου με τη δυτική ρητορεία για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Τη στιγμή που οι Γεωργιανοί δέχονται επίθεση, πρέπει να αναρωτηθούμε: αν η Δύση δεν είναι μαζί μας, με ποιον είναι; Αν η γραμμή δεν χαραχτεί τώρα, πότε θα χαραχτεί;”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου