ΤΟΠΙΚΑ

Φλερτάρει την Αριστερά η Σεγκολέν

φλερτάρει-την-αριστερά-η-σεγκολέν-851206

Στην αύξηση μισθών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εστίασε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ σε τηλεοπτική της εμφάνιση, σε μία νέα προσπάθεια προσέγγισης της Αριστεράς. Βλέποντας την «πλάτη» του Νικολά Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις, η «Σεγκό» ετοιμάζεται επίσης να ανακοινώσει αλλαγές στο επιτελείο της.
«Θα είμαι η πρόεδρος που θα δώσει μάχη κατά της ανεργίας των νέων» τόνισε η Ρουαγιάλ απευθυνόμενη στο κοινό της εκπομπής «Έχω να θέσω μία ερώτηση» του γαλλικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1. Η όλη της εμφάνιση ερμηνεύθηκε από τους αναλυτές ως μία νέα προσπάθεια να συνενώσει και να συγκεντρώσει τη στήριξη της Αριστεράς υπό την «απειλή» του Φρανσουά Μπαϊρού.
Ο γαλλικός Τύπος βρήκε την Σεγκολέν ανθρώπινη, άνετη και συμπονετική, σημειώνοντας όμως πως και πάλι ήταν αόριστη ως προς τη χρηματοδότηση των δεσμεύσεών της και η καλή τηλεοπτική της εμφάνιση δεν σημαίνει πως αποκατέστησε και τον κλονισμένο δεσμό της με τους Γάλλους.
«Η Ρουαγιάλ επανορθώνει προφορικά» είναι ο τίτλος της Liberation, η οποία γράφει ότι η Σοσιαλίστρια υποψήφια «τοποθετήθηκε στο πεδίο της καθημερινότητας για να αναλύσει τις προτάσεις της απέναντι στους απλούς ανθρώπους προς τους οποίους ισχυρίζεται ότι στρέφονται κατά προτεραιότητα οι φροντίδες της και εκτέλεσε τέλεια την παρτιτούρα της».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ βγήκε κερδισμένη από την εκπομπή της TF1. Κατόρθωσε να απαντήσει επί δύο ώρες σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των Γάλλων, εμφανίσθηκε άνετη και ακριβής, εκτός από όταν χρειάσθηκε να πει με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της, γράφει η εφημερίδα.
«Η Σεγκολέν ανάμεσα στη συμπόνια και τις υποσχέσεις» είναι ο τίτλος της Le Figaro η οποία επιμένει στη συνομιλία της δακρυσμένης υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με έναν άνδρα σε αναπηρική καρέκλα, ο οποίος της θύμισε έναν φίλο που έχει πεθάνει.

Πέραν αυτής της επίδειξης συμπόνιας, «η κ. Ρουαγιάλ πολλαπλασίασε τις δεσμεύσεις της, παραμένοντας αόριστη ως προς την χρηματοδότησή τους» γράφει η εφημερίδα. «Απέναντι σε ένα πάνελ εκατό ανθρώπων, η σοσιαλίστρια υποψήφια εμφανίσθηκε ανθρώπινη, αλλά πολλές φορές νευρική» σύμφωνα με την Le Parisien που έχει τον τίτλο: «Η Ωραία της Ανθρωπιάς»…

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, οι Times γράφουν ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν κατόρθωσε με την τηλεοπτική εμφάνιση «του σωτήρα της Γαλλίας […] να ξαναζωντανέψει τη φλόγα», δίνοντας ανώδυνες υποσχέσεις.
Χάνει διαρκώς έδαφος
Επειτα από μία δυναμική αρχή η Ρουαγιάλ βλέπει την «πλάτη» του Νικολά Σαρκοζί στις τελευταίες 26 δημοσκοπήσεις και η εικόνα διαρκώς χειροτερεύει. Η πλέον πρόσφατη έρευνα δείχνει πως ποσοστό μικρότερο από το ένα τέταρτο των πολιτών σκοπεύει να την ψηφίσει στον πρώτο γύρο της 22ας Απριλίου, σημειώνει το BBC. Ο Νικολά Σαρκοζί διατηρεί προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων.
Εκτός όμως από τον Σαρκοζί, η Ρουαγιάλ έχει να αντιμετωπίσει και μια διαρροή οπαδών του Σοσιαλιστικού κόμματος προς τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, η δημοτικότητα του οποίου ενισχύεται σημαντικά και ήδη οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό 12-13% από 7-8% που είχε πριν από λίγους μήνες.
Δύο νέες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ο Φρανσουά Μπαϊρού του κεντρώου κόμματος UDF -που έρχεται τρίτος στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο- θα επικρατούσε τόσο έναντι του Σαρκοζί, όσο και έναντι της Ρουαγιάλ, εάν κατόρθωνε να φθάσει στο δεύτερο γύρο.
H «Σεγκό» δηλώνει, πάντως, έτοιμη να κυβερνήσει. «Έφθασε η ώρα στη Γαλλία για μία γυναίκα στην προεδρία της Δημοκρατίας» είπε η υποψήφια των Σοσιαλιστών, σημειώνοντας επίσης πως διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία από τη συμμετοχή της ως υπουργός σε κυβερνήσεις του Σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά και ως στενή συνεργάτης του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.
Υποστηρίζει ότι μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και να βελτιώσει σημαντικά τη θέση των συμπατριωτών της. «Θέλω οι Γάλλοι να είναι ευτυχισμένοι στη χώρα τους» τόνισε η υποψήφια των Σοσιαλιστών. Επίσης διαβεβαίωσε πως η «μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί».
Η Ρουαγιάλ επανέλαβε ότι στη Γαλλία υπάρχουν «πολύ μεγάλες μισθολογικές ανισότητες» και επανέλαβε την υπόσχεσή της για κατώτερο μισθό ύψους 1.500 ευρώ.
Η υποψήφια των Σοσιαλιστών ελπίζει να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που δεν είναι λίγοι, καθώς τρεις στους τέσσερις Γάλλους εκτιμούν ότι η αναμέτρηση δεν έχει κριθεί ακόμη παρά τις αρνητικές για την Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις δημοσκοπήσεις.
Ως προς τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της κεντροδεξιάς, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση του υποψήφιου για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί.
«Στην κυβέρνησή του, ασφαλώς όχι. θεωρώ ότι δεν πρέπει να γυρίζουμε πίσω, οφείλουμε να προχωρούμε μπροστά στη ζωή. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να υπηρετήσει κανείς τα ιδεώδη του, την πολιτική του οικογένεια» δήλωσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου