ΤΟΠΙΚΑ

Υπέστη δεινή ήττα ο Σ. Μπερίσα

υπέστη-δεινή-ήττα-ο-σ-μπερίσα-851206

Τα προβλήματα και οι παρατυπίες, η απογοήτευση των διεθνών παρατηρητών και οι ευρωπαϊκές συστάσεις καθιστούν σαφές πως η Αλβανία έχασε μπροστά στις κάλπες των δημοτικών εκλογών το «στοίχημα» της προσέγγισης με τη Δύση. Διπλή ήττα για τον Σαλί Μπερίσα, δεδομένης και της επικράτησης της αριστερής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικά της εικόνας που σχημάτισαν οι δημοτικές εκλογές είναι τα πρωτοσέλιδα του αλβανικού Τύπου χθες.
Η εφημερίδα Σέκουλι έχει κεντρικό τίτλο «ΟΑΣΕ: Χάσατε μία ευκαιρία – Στα Τίρανα προηγείται ο Έντι Ράμα». Η Πανοράμα αναφέρει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει τους μεγάλους δήμους και το Δημοκρατικό Κόμμα τους μικρούς, ενώ υπογραμμίζει και τις απογοητευτικές εκτιμήσεις της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Για «διπλή ήττα του Μπερίσα» κάνει λόγο η Γκαζέτα Σκιπτάρε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας «και έχασε τις εκλογές, και δεν διεξήγαγε άψογες εκλογές». Η Μετροπόλ χαρακτηρίζει τις δημοτικές εκλογές «χαμένη ευκαιρία για την Αλβανία», όπως και η Ρεπούμπλικα που αναφέρει ότι «η Αλβανία έχασε μία ευκαιρία για την προσέγγισή της με την Ευρώπη».

Κερδίζει η αντιπολίτευση
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην καταμέτρηση των ψήφων, όμως βάσει των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της Αριστεράς «Μαζί για το Μέλλον» με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό πάνω από 45% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.
Ο Σαλί Μπερίσα απέφυγε να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα και το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από ορισμένους αναλυτές ως απόδειξη της ήττας του κόμματός του και του συνασπισμού «Μεγάλη Συμμαχία», του οποίου ηγείται.
Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός φαίνεται να έχει καθαρό προβάδισμα, επικρατώντας στους εννέα από τις 12 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Κορυτσά, Φίερι, Λούσνια, Μπεράτι, Λέζα, Πόγκραντετς.
Η πιο εντυπωσιακή για την αντιπολίτευση νίκη, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, είναι ίσως στο Δυρράχιο, όπου η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος της Αριστεράς Εντμόντ Ντάκο.
Στα Τίρανα θεωρείται βέβαιη η νίκη του νυν δημάρχου και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα έναντι του υποψηφίου της κυβερνητικής πλειοψηφίας Σοκόλ Ολντάσι. Τα ανεπίσημα αποτέλεσματα δίνουν στον Ράμα ποστοστό υψηλότερο του 54% με τον Σοκόλ Ολντάσι να περιορίζεται στο 46%.
Στη Χειμάρα δεν έχει επαναληφθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων που σταμάτησε τη Δευτέρα. Ομάδες πολιτών έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο, όπου βρίσκεται η επιτροπή καταμέτρησης των ψήφων, ζητώντας να συνεχιστεί η διαδικασία.
Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο υποψήφιος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βασίλης Μπολάνος διατηρεί προβάδισμα, συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων, απέναντι στους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συγκεντρώνουν το 26,3% και το 17,5% αντίστοιχα.
Η ψηφοφορία στη Χειμάρα διεξήχθη σε κλίμα έντασης με τον Βασίλη Μπολάνο να καταγγέλλει παρατυπίες και προσπάθειες νοθείας.

Απογοητευμένη η Ευρώπη
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα -παρά τις κατηγορίες εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος για παρατυπίες στους δήμους που διοικούν οι ίδιοι- δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη νίκη των εκλογών είναι τα διεθνή κριτήρια για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, τα οποία εκπληρώθηκαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία».
Στο πρώτο του πόρισμα ο ΟΑΣΕ χαρακτήρισε τις εκλογές «χαμένη ευκαιρία για την Αλβανία», επισημαίνοντας πως «η ψηφοφορία σπιλώθηκε από διαδικαστικές ελλείψεις και, σε ορισμένες περιοχές, από εντάσεις». Κατά τον ΟΑΣΕ τα Τίρανα δεν έδωσαν τα «δημοκρατικά διαπιστευτήρια» που αποδεικνύουν πως αξίζουν μία θέση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αντιστοίχως, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε διά του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν πως οι αδυναμίες στην εκλογική διαδικασία καταδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων προς εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Αλβανίας.
Σε σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα καλούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα, καθώς και για την προώθηση της εκλογικής μεταρρύθμισης και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, στην ανακοίνωσή του ο Χαβιέρ Σολάνα επισημαίνει: «Δυστυχώς οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν σε κλίμα κάποιας έντασης και διαπιστώθηκαν ελλείψεις, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν».
Πάντως, τα αλβανικά πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα βήμα προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aνησυχεί για τη Χειμάρα η Αθήνα
Για «πρωτοφανή δυστοκία» στην ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, ιδιαίτερα στη Χειμάρα, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τη διαδικασία της ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας.
«Παρακολουθήσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσοχή τη διεξαγωγή των προχθεσινών (Κυριακή) δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα. Εξακολουθεί να μας προβληματίζει η πρωτοφανής δυστοκία που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρας, όπου η κωλυσιεργία στην καταμέτρηση προκαλεί εύλογες απορίες και ανησυχία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
«Συγκρατούμε επίσης» συνέχισε, «την πρώτη εκτίμηση των διεθνών παρατηρητών και του ΟDIHR ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών αποτέλεσε μία ακόμα χαμένη ευκαιρία».
«Ελπίζουμε ότι τελικώς τα αποτελέσματα θα αντανακλούν την πραγματική βούληση των ψηφισάντων, αφού η διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών αποτελεί βασικό όρο για στενότερες σχέσεις συνεργασίας της Αλβανίας με την ΕΕ» κατέληξε.
Σημειωτέον, ότι στη Χειμάρα δεν έχει επαναληφθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων, που σταμάτησε τη Δευτέρα. Η ψηφοφορία στη Χειμάρα διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με τον υποψήφιο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βασίλη Μπολάνο, να καταγγέλει παρατυπίες και προσπάθειες νοθείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου