ΤΟΠΙΚΑ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο Γκρούεφσκι

σε-νέα-πρόκληση-προχώρησε-ο-γκρούεφσκ-851206

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Νέα Υόρκη η συνάντηση διαπραγματευτών της Ελλάδας και της Π.Γ.Δ.Μ. με τον ειδικό απεσταλμένο του το Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί το πρωί με τον κύριο διαπραγματευτή της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Ντιμιτρόφ και το διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στα Σκόπια, Μαρτίν Προτουγκέρ, ενώ το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά τη σύγκρουση στο εσωτερικό της Π.Γ.Δ.Μ. ανάμεσα στον μετριοπαθή πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και την εμπρηστική επιστολογραφία του δεύτερου με τους ισχυρισμούς περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Επιστολή
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διπλωματία της αλληλογραφίας από τον πρωθυπουργό της Π.Γ.Δ.Μ. Αποδέκτης αυτή τη φορά ο Μάθιου Νίμιτς από τον οποίο ο Νίκολα Γκρούεφκσι ζητά μεσολάβηση και για την αναγνώριση της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρο την Εκκλησία της Ελλάδος και την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το θέμα φέρνει στην επικαιρότητα η εφημερίδα «Νντέβνικ» με εκτενή αποσπάσματα της επιστολής: «Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα» σημειώνει.
Ο ίδιος αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Εκκλησία της Ελλάδος, σημειώνοντας μάλιστα τις «στενές σχέσεις» που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο χωρών.
«Η ρίζα του προβλήματος έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας.»
Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της Π.Γ.Δ.Μ., αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία ορθόδοξη εκκλησία.
Στην ίδια επιστολή ζητά από τον Μάθιου Νίμιτς να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας και το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες ρωτούν υπό σύγχυση γιατί ο γείτονας μας χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπ όψιν ότι στις τελευταίες σας ιδέες εκφράσατε τη φιλοδοξία, πέραν του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας, να ανοίξετε και αρκετά άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και του ονόματος του δικού μας αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος, να εντάξετε και το σημαντικό αυτό θέμα» αναφέρει.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε και νέα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, με την οποία τον πληροφορεί «για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Γ. Κουμουτσάκος
Μία μόνο λέξη χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών για να σχολιάσει τις νέες επιστολές του Νίκολα Γκρούεφσκι. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Γραφικότητες».
«Αστεία» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη όσα ζητά με την επιστολή προς τον Μ. Νίμιτς, ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε: «Θεωρώ ότι η επιστολή ξεπερνά τα διπλωματικά όρια και αγγίζει την εθνικιστική υστερία. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων με τη συμπεριφορά του αυτή μόνο κακό κάνει στο λαό του.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου