ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένες οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης

αυξημένες-οι-δαπάνες-κοινωνικής-ασφά-851206

Την ιστοσελίδα www.periousia.gr η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, παρουσίασε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.
Ο υπουργός παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα έκανε λόγο για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων με ενίσχυση της διαφάνειας, καθώς και της αποτελεσματικότερας και αποδοτικότερης διαχείρισης των διαθεσίμων.
Η περιουσία των Ταμείων, με στοιχεία στις 31.12.2005, φτάνει στα 28,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 2,42%.
Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 11,7%, φτάνοντας στα 10.792 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 9.663 εκατομμυρίων ευρώ του 2006.
Οι δαπάνες φέτος, είπε, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5,17% του ΑΕΠ έναντι 4,96% του 2006.
Σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και το νοικοκύρεμα των Ταμείων δημιουργούνται οι βάσεις για να αποτυπωθεί η πραγματικότητα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές μέσα από μια ορθολογική μεταβατική περίοδο.
Πάντως, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό κόμμα τις λύσεις δεν τις αναζητά ούτε σε αυξήσεις ορίων ηλικίας, ούτε σε αυξήσεις εισφορών, ούτε σε μειώσεις συντάξεων.
Ο χαρακτήρας του συστήματος θα παραμείνει υπογράμμισε, δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ενώ η τριμερής χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση του συστήματος.
Σχετικά με τη συγκυρία των επόμενων μηνών ο κ. Τσιτουρίδης, εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες σύντομα σχετικά με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας με τη σύσταση θέσης Γενικού Επιθεωρητή Δαπανών Υγείας, αλλά και την πίεση πάνω στις διοικήσεις των Ταμείων ώστε να κλείσουν τους ισολογισμούς και να εκπονήσουν επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες.
Σχετικά με την ιστοσελίδα για την περιουσία των Ταμείων, ο κ. Τσιτουρίδης κατέλξηε κάνοντας λόγο για μια καινούργια πύλη διαφάνειας και ενημέρωσης και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ακόμα και το τελευταίο ευρώ των ασφαλισμένων ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο ελέγχου των αρμοδίων αρχών για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείρισή του.
Σήμερα παρουσιάστηκε το σκέλος που αφορά την ακίνητη περιουσία, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί το σκέλος που θα αφορά την κινητή περιουσία των Ταμείων.
Για την ακίνητη περιουσία η ιστοσελίδα παρέχει στοιχεία και ανάλυση σχετικά με την καταγραφή και παρουσίαση των ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες τους, τις εμπορικές αξίες, εκτιμήσεις για ασφάλιση, εγγραφή στο Κτηματολόγιο, κ.α.
Σχετικά με την κινητή περιουσία προβλέπεται να δίνει στοιχεία για ανάλυση σχετικά με τις καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομολογίες, τίτλους δημοσίου και ομόλογα τραπεζών, μη εισηγμένες μετοχές, χορηγούμενα δάνεια κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου