ΤΟΠΙΚΑ

Νέα καταδίκη εμπρηστή

νέα-καταδίκη-εμπρηστή-851206

Νέα σύλληψη για εμπρησμό και αυτή τη φορά σε κατοικημένη περιοχή, σημειώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.
Ενας 43χρονος άεργος κάτοικος Αγίας Παρασκευής, συνελήφθη από άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, την Κυριακή το μεσημέρι για εμπρησμό. Ο 43χρονος που έχει απασχολήσει επανειλημμένως τις αστυνομικές αρχές για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, χθες οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όπου και καταδικάστηκε για εμπρησμό από πρόθεση, σε φυλάκιση 30 μηνών με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ. Ο καταδικασθείς άσκησε το δικαίωμα της έφεσης, χωρίς να καταβάλει το χρηματικό ποσό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σε φυλάκιση τριών ετών χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, καταδικάστηκε 48χρονος συνταξιούχος οικοδόμος, κάτοικος Ιωλκού, για εμπρησμούς στην περιοχή των Αηδονοφωλιών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και αυτός σε σωφρονιστικό ίδρυμα.
Η σύλληψη του 43χρονου έγινε προχθές στις 1.30 το μεσημέρι. Γείτονες τον είδαν να ανάβει φωτιά σε ξερόχορτα, που βρίσκονταν μέσα στο οικόπεδο της οικίας του και όπως ανέφεραν οι ίδιοι… απολάμβανε το θέαμα. Λόγω του δυνατού ανέμου που επικρατούσε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η φωτιά άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ ο 40χρονος από την οικία του απλά παρακολουθούσε τη φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φλόγες «έγλειψαν» γειτονική οικία, προκαλώντας ζημιές στον κήπο της, ενώ οι καπνοί τύλιξαν σχεδόν ολόκληρη τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, με δύο οχήματα, κατέσβησε την πυρκαγιά, πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ο 43χρονος άρχισε να απειλεί «θεούς και δαίμονες», φωνάζοντας, βρίζοντας και απειλώντας τους συγκεντρωμένους γείτονες που παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, παρουσία και αστυνομικών που είχαν καταφθάσει στο σημείο, ότι «θα σας κάψω όλους».
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο 43χρονος που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου οι γιατροί να καταφέρουν να τον ηρεμήσουν.
Χθες οδηγήθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως υπηρεσίας, η οποία άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από πρόθεση και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Στο δικαστήριο ο 43χρονος εμφανίστηκε χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, ενώ κατά την απολογία του, παραδέχθηκε ότι έβαλε φωτιά, αλλά για να κάψει τα ξερόχορτα που υπήρχαν στο οικόπεδό του, χωρίς να έχει πρόθεση να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.
Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη του σε φυλάκιση 30 μηνών με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, μόνο με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ, ποσό που ο 43χρονος δεν κατέθεσε στην γραμματεία του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλλε ποινή φυλάκισης τριών ετών, σε 48χρονο από τις Αηδονοφωλιές, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη Τετάρτη για εμπρησμό. Το δικαστήριο αποφάσισε παράλληλα να μην υπάρχει δικαίωμα εξαγοράς της ποινής και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα ο 48χρονος να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα. Ο καταδικασθείς κατηγορούνταν για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε ξένα πράγματα, ενώ το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της συνηγόρου του κατηγορουμένου για μειωμένο καταλογισμό.
Ο 48χρονος κάτοικος Ιωλκού, συνελήφθη, τη στιγμή που επιχειρούσε να βάλει φωτιά σε ξύλινη αποθήκη-παράγκα, σε κοντινή από το σπίτι του απόσταση στην περιοχή Αηδονοφωλιές.
Αστυνομικοί και πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, είχαν θέσει την περιοχή υπό στενή παρακολούθηση, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο, είχαν εκδηλωθεί αλλεπάλληλες πυρκαγιές, που ευτυχώς δεν είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί από τις από 27 Ιουλίου έως και χθες 6 Αυγούστου ήταν οκτώ, ενώ ο δράστης φέρεται να ομολόγησε ότι ευθύνεται για πέντε από αυτές.
Η σύλληψή του έγινε από άνδρες της Πυροσβεστικής που σε συνεργασία με την Αστυνομία έθεσαν την περιοχή σε παρακολούθηση.

Φωτιές
Στο μεταξύ, το δορυφορικό σύστημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης “Αρατος” επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητά του με τον εντοπισμό πυρκαγιάς στα Κανάλια προχθές το μεσημέρι, όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία της ΝΑΜ κ. Μπάμπης Τσαμπάζης. Οι φλόγες εξουδετερώθηκαν μετά την επιχείρηση κατάσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου με έξι οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και με τη βοήθεια δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η Νομαρχία Μαγνησίας, ο Δήμος Κάρλας, με μηχανήματα, όπως και κάτοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και έτσι σώθηκαν και πέντε κτηνοτροφικές μονάδες. Τελικά η φωτιά κατασβήστηκε, αφού έκαψε τριακόσια περίπου στρέμματα χορτολιβαδική έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη πυρκαγιά είχε τέσσερις εστίες και όπως εκτιμάται, οφείλεται σε εμπρησμό. Η εκδήλωση της πυρκαγιάς στην πρώτη εστία έγινε στις 10.30 το πρωί, ενώ η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως το μεσημέρι, με τη βοήθεια και της νεροποντής που εκδηλώθηκε.
Εξάλλου, δύο κεραυνοί που έπεσαν προχθές κατά τη διάρκεια της νεροποντής, στον πευκόφυτο λόφο Γορίτσας στο Βόλο και σε πευκοδάσος της Σκοπέλου, προκάλεσαν πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και σβήστηκαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου