ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης

εγκαίνια-της-ιστορικής-βιβλιοθήκης-851206

Την Κυριακή 17 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς από τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Βουλευτή Μαγνησίας κ. Αθανάσιο Νάκο, σε επίσημη εκδήλωση που διοργανώνεται από το Δήμο Ζαγοράς, το Εφορευτικό Συμβούλιο, την προϊσταμένη και τους υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης.
Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας του Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς, στεγάζεται ένα πλούσιο ιστορικό, πνευματικό και κειμηλιακό υλικό, παλαίτυπα, σπάνιες εκδόσεις, παλαιά βιβλία προερχόμενα από το Ελληνομουσείο Ζαγοράς ή Σχολειό του Ρήγα, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου του Γ΄ του εκ Ζαγοράς και πλήθος άλλων εντύπων, δωρεών επώνυμων και ανώνυμων φιλογενών ανθρώπων των γραμμάτων και των επιστημών.
Το κτίριο ανακαινίσθηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση ποσού 300.000 ευρώ, προερχόμενη από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και παραδίδεται προς χρήση σ’ όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μελέτη, την έρευνα, την επιστήμη.
Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και κέντρο πληροφόρησης προς εξυπηρέτηση των νέων και γενικότερα των αναγνωστών.
Την ίδια μέρα μετά τον αγιασμό και την τελετή των εγκαινίων ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, αλλά και πέραν αυτών συνέβαλε για μια σειρά χρηματοδοτήσεων του Δήμου για αναπτυξιακά έργα και υποδομές, καθώς και φορέων της περιοχής, συνέβαλε στην επίλυση εκκρεμοτήτων του Δήμου με νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις κτλ., θα ανακηρυχθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, επίτιμος δημότης του Δήμου Ζαγοράς.
Οι εκδηλώσεις αυτές στο χώρο της Βιβλιοθήκης πλαισιώνονται:
• από μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Ζαγοριανού καθηγητή και φωτογράφου κ. Αργύρη Ζαφειρίδη, η οποία άρχισε να λειτουργεί αρχές Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Την έκθεση επισκέφθηκε μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων και ξένων επισκεπτών που είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τον καλλιτέχνη για την αξιόλογη δουλειά του και
• από ένα μουσικό μέρος με συνοδεία πιάνου της Ζαγοριανής μουσικού κ. Ζωής Σαμσαρέλου και με βιολοντσέλο του γιού της Δημήτρη Καραγιαννακίδη, οι οποίοι διαπρέπουν στο χώρο της μουσικής και ευγενώς προσφέρθηκαν να συνοδεύσουν τις εκδηλώσεις στις οποίες έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, της εκκλησίας, πνευματικών ιδρυμάτων, φορέων και συλλόγων, δωρητές της βιβλιοθήκης, οι Δημότες και οι επισκέπτες του Δήμου Ζαγοράς.
Εξάλλου τις ημέρες αυτές λειτουργεί και έκθεση παραδοσιακού κεντήματος στον ισόγειο χώρο του Ελληνομουσείου Ζαγοράς της κ. Μαρίας Νίκου, την οποία επισκέφθηκε ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών και ιδιαίτερα στις 7 και 8 Αυγούστου, ημέρες των εκδηλώσεων που έγιναν στον παρακείμενο του Ελληνομουσείου πανηγυρίζοντα Ναό του εκ Ζαγοράς Νεομάρτυρα Αγίου Τριανταφύλλου.
Επίσης φιλοξενήθηκε στη Ζαγορά και η ιερά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καναλιώτισσας στη χάρη της οποίας προσήλθαν πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο Δήμος Ζαγοράς ευχαριστεί τον ιερέα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Καναλίων που έδωσαν την ευκαιρία του προσκυνήματος της ιεράς εικόνας σε πλήθος κόσμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου