ΤΟΠΙΚΑ

Εφθασε η ώρα της κάλπης

εφθασε-η-ώρα-της-κάλπης-359137

Αγνωστο πότε οι σάκοι θα αποκαλύψουν τα αποτελέσματα για τους υποψηφίους συμβούλους

Η ώρα της κάλπης έφθασε. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί 12 ώρες αργότερα, στις 7 το απόγευμα, οπότε και θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν 416 εκλογικά τμήματα. Το σύνολο των εγγεγραμμένων οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις περιφερειακές εκλογές είναι 176.227, ενώ για τις δημοτικές εκλογές θα ψηφίσουν 176.788, δηλαδή 561 παραπάνω ψηφοφόροι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις κατηγορίες των κοινοτικών ψηφοφόρων.

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 8 το βράδυ, ενώ στις 9 το βράδυ εκτιμάται ότι θα βγουν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Από την ιστοσελίδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ www.taxydromos.gr θα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης online ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της κάλπης, τα οποία θα ανανεώνονται αυτόματα.

Χωρίς αποτελέσματα σταυρών

Για πρώτη φορά, πάντως, μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν θα ανακοινωθούν το βράδυ των εκλογών τα αποτελέσματα υπέρ των υποψηφίων συμβούλων των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Οι υποψήφιοι σύμβουλοι θα μείνουν χωρίς ενημέρωση για τους «σταυρούς» που τους έδωσε η κάλπη, άγνωστο για πόσες ημέρες.

Η σταυροδοσία, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα καταχωρηθεί από τα συνεργεία που θα εργάζονται σήμερα το βράδυ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τα οποία θα παραλάβουν τη σκυτάλη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων μόνο υπέρ των συνδυασμών.

Κατά συνέπεια, προσωρινά αποτελέσματα για τους υποψηφίους συμβούλους δεν θα ανακοινωθούν, παρά τα οριστικά όταν εκδοθούν από το Πρωτοδικείο Βόλου, όπου πέφτει ο φόρτος εργασίας. Οι καλύτερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έκδοση των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας έως τρεις-τέσσερις ημέρες, ενώ οι χειρότερες έως 10 ημέρες μετά!

Σταυροδοσία

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι εκλογείς την ώρα της κάλπης, αφού οι σταυροί προτίμησης διαφοροποιούνται αριθμητικά ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν, τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες, τα τοπικά και κοινοτικά συμβούλια.

Στα ψηφοδέλτια – «σεντόνια» των δημοτικών εκλογών θα αναγράφεται μέχρι πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στους υποψήφιους της εκλογικής τους περιφέρειας, αλλά και των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Οι σταυροί στα περιφερειακά ψηφοδέλτια είναι έως 4 για τους περιφερειακούς συμβούλους για την ηπειρωτική Μαγνησία, ενώ για τα νησιά των Βορείων Σποράδων ένας. Σε περίπτωση που οι σταυροί είναι παραπάνω ή σημειώνονται στο όνομα του περιφερειάρχη ή του αντιπεριφερειάρχη, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, αλλά προστίθεται ως έγκυρο στο συνδυασμό.

2.547 υποψήφιοι

Συνολικά 34 συνδυασμοί κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές στη Μαγνησία, ενώ οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ οκτώ συνδυασμών για τις περιφερειακές εκλογές.

Οι συνδυασμοί των δημοτικών εκλογών είναι: πέντε στο δήμο Βόλου (συνολικά 805 υποψήφιοι), έξι στο δήμο Αλμυρού (συνολικά 487 υποψήφιοι), τρεις στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου (178 υποψήφιοι), τέσσερις στο Νότιο Πήλιο (289 υποψήφιοι), τρεις στο δήμο Ρήγα Φεραίου (214 υποψήφιοι), έξι συνδυασμοί στο δήμο Σκιάθου (189 υποψήφιοι), τέσσερις στο δήμο Σκοπέλου (135 υποψήφιοι) και τρεις στο δήμο Αλοννήσου (74 υποψήφιοι).

Συνολικά ο αριθμός των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές στη Μαγνησία είναι 2.371, ενώ μαζί με τους υποψηφίους στις περιφερειακές εκλογές, με τους οκτώ συνδυασμούς, ανέρχονται στους 2.547 (!).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου