ΤΟΠΙΚΑ

Διχάζει το νέφος της ΑΓΕΤ

διχάζει-το-νέφος-της-αγετ-851206

«Δεν είναι σκόνη. Πρόκειται για υγροποίηση των απαερίων». Σε αυτό το φαινόμενο απέδωσε ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας το πυκνό σύννεφο, που εξερχόμενο από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ, σκέπασε την περασμένη Κυριακή το Βόλο.
Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για «εκπομπή αερίων, κατά πάσα πιθανότητα από την καύση πετ κοκ», ο κ. Ντίτορας εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται για σκόνη.
Νωρίτερα των δηλώσεών του είχε επικοινωνία με στελέχη της ΑΓΕΤ και όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι το «σύννεφο» προήλθε από το σύνηθες φαινόμενο υγροποίησης των απαερίων, που παρατηρείται σε περιόδους επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλών ποσοστών υγρασίας με ταυτόχρονο τον ψεκασμό της πρώτης ύλης με νερό.
Για να διαπιστωθούν, είπε, τυχόν υπερβάσεις στην εκπομπή αερίων χρειάζεται έλεγχος των καταγραφικών συσκευών, με επιτόπιο έλεγχο υπαλλήλων της Νομαρχίας.
Τελευταίος έλεγχος των καταγραφικών συσκευών έγινε στις 10 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τον αντινομάρχη δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις εκπομπής αερίων ρύπων.
Ο κ. Ντίτορας τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας παρακολουθεί το θέμα από κοντά και γι’ αυτό το λόγο θεωρεί σημαντική την on line σύνδεση της τσιμεντοβιομηχανίας με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, ώστε να είναι γνωστές ανά πάσα στιγμή οι τιμές εκπομπής αερίων ρύπων.
Πάντως, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας –παραπέμποντας σε φωτογραφίες με το «σύννεφο»- υποστηρίζει ότι η ΑΓΕΤ «θέλοντας να συμβάλει στον πανελλαδικό εορτασμό της Αποκριάς αποφάσισε να μασκαρέψει τον ουρανό της πόλης του Βόλου, εκπέμποντας αέρια, κατά πάσα πιθανότητα από την καύση πετ κοκ, τα οποία σκέπασαν την πόλη αλλά και το Πήλιο με ένα μαύρο σύννεφο». Και συνεχίζει:
«Θεώρησε βέβαια ότι με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιούσε και τους επισκέπτες από την Αθήνα, οι οποίοι άφησαν την «εξαιρετική» ατμόσφαιρα της πόλης τους και βέβαια δεν έπρεπε να τη στερηθούν!
Τώρα, αν το πετ κοκ συνδυαζόμενο με την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες κατέληξε να δώσει στους Βολιώτες και τους επισκέπτες, ως φιλοδώρημα, διοξίνες, φουράνια και μικροσωματίδια, αυτό δεν είναι δώρο της ΑΓΕΤ μόνο για την Αποκριά.
Και αυτό γιατί η ΑΓΕΤ, με την ανοχή του Ελληνικού (τριτοκοσμικού;) Κράτους, καίει 100.000 τόνους πετ κοκ το χρόνο (χώρια κάρβουνο και μαζούτ). Και επειδή δεν της φτάνει, το κάνει από μόνη της 150.000 αλλά και 200.000 τόνους. Δηλαδή πάνω από 500 τόνους τη μέρα! Και όταν το διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλαν το τρομερό πρόστιμο των 14.000 περίπου ΕΥΡΩ!!! Έτσι, για τον πασατέμπο δηλαδή… Κατά τα άλλα τα βρήκαν όλα εντάξει και ας είναι κρανίου τόπος ο χώρος του εργοστασίου, πράγμα που μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει από το γειτονικό λόφο της Γορίτσας, μέρος του οποίου έγινε σκόνη και τσιμέντο στα λατομεία της ΑΓΕΤ (κατά το: «τσιμέντο να γίνει»).
Τώρα βέβαια που πρέπει να περάσει ο Περιφερειακός δρόμος πάνω από το εργοστάσιο με κοιλαδογέφυρα, η ΑΓΕΤ ζητάει και τα ρέστα, δηλαδή να αποζημιωθεί, αντί να πει και ευχαριστώ που της επέτρεψαν να φάει το βουνό.
Αυτά τα πολύ ωραία συμβαίνουν στην πόλη του Βόλου και εμείς νομίζουμε ότι είμαστε μέλη της Ε.Ε. Θα τα έκανε άραγε αυτά η Lafarge στη Γαλλία; Εδώ όμως είναι Βαλκάνια…
Και σε ποιον να καταγγείλεις, σε ποιον να παραπονεθείς; Στον Υπουργό Περιβάλλοντος; Μα αυτός ασχολείται με τα δημόσια έργα, τι δουλειά έχει με το περιβάλλον. Αλλά και οι τοπικοί παράγοντες, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, λαμβάνουν χάντρες και καθρεφτάκια από την ΑΓΕΤ και εξαίρουν το έργο της.
Όσο για τους πολίτες του Βόλου, έχουν ατμοσφαιρική ρύπανση χειρότερη και από της Αθήνας. Μόνο που σοβαρή μελέτη δεν έχει γίνει, παρά τις υποσχέσεις, το ίδιο και επιδημιολογική έρευνα, παρόλο που ο παιδικός καρκίνος ξεχωρίζει στην πόλη του Βόλου. Ζητείται ΕΛΠΙΣ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου