ΤΟΠΙΚΑ

«Εμφύλιος» για τον Καποδίστρια ΙΙ

εμφύλιος-για-τον-καποδίστρια-ιι-851206

Του… Κουτρούλη ο γάμος γίνεται στους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β βαθμού, με την πρώτη να μειώνεται σε 400 συνολικά Δήμους από 1.033 που είναι σήμερα και τις 56 Νομαρχίες να συνενώνονται σε 17 συνολικά περιφέρειες. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μέσα στις προθέσεις του Κ. Καραμανλή είναι όπως οι σχετικές ανακοινώσεις γίνουν κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τον τελικό αριθμό των Δήμων που προβλέπει το σχετικό Προσχέδιο Νόμου για τη Μαγνησία. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ένας αριθμός οκτώ συνολικά Δήμων στη Μαγνησία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, με την επιφύλαξη του ν+ 2, το οποίο θα είναι ικανό να διαχειριστούν οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες ανάλογα με την οξύτητα των αντιδράσεων, που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν εκ μέρους Δημάρχων που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα και οι οποίοι, για μία ακόμη φορά, αποτελούν την πλειοψηφία στο σύνολο των 22 συνολικά Δημάρχων και τεσσάρων Προέδρων Κοινοτήτων της Μαγνησίας.. Πέρα όμως από τις τριβές στο τοπικό κυβερνητικό στρατόπεδο, ανησυχίες υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ για τους Δήμους που ελέγχονται από εκπροσώπους που προέρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Πέμπτη στην εβδομαδιαία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Π. Μαβίδης, που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ , είπε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, τότε «κακό του κεφαλιού της». Ένα σχόλιο που από ορισμένους ερμηνεύεται ως πρόθεση του σημερινού Δημάρχου να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας το 2010 και από την άλλη ως εκτίμηση του Π. Μαβίδη ότι σε μία τέτοια περίπτωση το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση μπορεί να είναι τεράστιο και αυτοκαταστροφικό για την ίδια σε ό,τι αφορά τη μελλοντική της πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ενδεικτικό των αντιδράσεων από την άλλη είναι οι διαφοροποιήσεις που σημειώνονται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο των Δημάρχων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Δημάρχου Μουρεσίου Κ. Λεβέντη, ενός από τους πλέον έμπειρους Δημάρχους της Μαγνησίας, που δηλώνει μάλιστα σίγουρος και απόλυτος για τις απόψεις του: «Μην περιμένετε να γίνει τίποτα. Δεν είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Οι Δήμαρχοι, προσθέτει, μπορεί να πάνε για διακοπές. Και ο Κακλαμάνης άλλαξε. Το πήρε το μήνυμα από τους Δημάρχους. Πάρτε με το Δεκέμβριο να σα πω τα νέα», μας είπε, τεκμηριώνοντας μάλιστα την άποψή του με την εκτίμηση ότι οι μόνοι υπουργοί που αυτή τη στιγμή συζητούν για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και για την αναδιοργάνωση των Δήμων είναι ο Π. Παυλόπουλος και ο Αλογοσκούφης, οι οποίοι και πρότειναν στον Καραμανλή να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση. Δεν υπάρχει, προσθέτει ο Δήμαρχος Μουρεσίου, κανένας άλλος υπουργός, υφυπουργός, βουλευτής ή άλλα κόμματα, που να στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ακόμη και η Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη, καταλήγει.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρτέμιδος Δημ. Αλεξόπουλος, και αυτός με πλούσια εμπειρία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι πιο επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του, επισημαίνοντας διαφορετικά σενάρια, το καθένα από τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν. Ο κ. Αλεξόπουλος, αφού επισημαίνει και αυτός από την πλευρά του ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, αφού είναι δεσμευμένη από τις σχετικές κοινοτικές ντιρεκτίβες, ενώ σημειώνει ότι ίσως ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού η οικονομική συγκυρία δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε πλειοδοσία άλλων παροχών προς τους πολίτες. Με το σκεπτικό αυτό, συνεχίζει ο κ. Αλεξόπουλος, ίσως επιχειρήσει την τομή, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Ίσως ο Κ. Καραμανλής αισθάνεται, λέει ο κ. Αλεξόπουλος, δυνατός και ως εκ τούτου μπορεί να το ανακοινώσει. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, θα πρέπει να δοθούν χρήματα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται. Εάν δεν δοθούν χρήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος.
Τη δεύτερη παράμετρο που σημειώνει ο Δήμαρχος Αρτέμιδος είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ και να γίνει το νομοσχέδιο αμέσως Νόμος τους Κράτους, χωρίς να κατέβει το Προσχέδιο στις τοπικές κοινωνίες, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι και τα ρουσφέτια που έγιναν το 1997, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους διάφορους τοπάρχες.
Το τρίτο και τελευταίο που επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία των 17 περιφερειών σε όλη τη χώρα, καταργώντας τις 56 Νομαρχίες, καθώς εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση, μεταθέτοντας την υλοποίηση του ΚΑΠΟΔΣΤΡΙΑ ΙΙ για τις εκλογές του 2014.
Ο Δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας από την πλευρά του σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της και θα προχωρήσει στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ, καθώς όπως σημειώνει, το ίδιο το κράτος είναι απηυδισμένο με τη δημόσια διοίκηση, ενώ και τοπικά το κάρο δεν τραβάει με τις γηρασμένες υπηρεσίες που υπάρχουν είτε στην ΤΥΔΚ, είτε στη Διεύθυνση των Τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δώσουν βοήθεια στους μικρούς ΟΤΑ. Ο κ. Βακούλας τάσσεται ακόμη υπέρ της δημιουργίας 2 ή 3 Δήμων στο Πήλιο, με τον έναν από αυτούς να αποτελεί, όπως σημειώνει, το νέο Δήμο Νοτίου Πηλίου, που θα ξεκινά από τις Αφέτες και θα καταλήγει στο Τρίκερι και που θα έχει ως έδρα την Αργαλαστή.
Τέλος ο Δήμαρχος Αγριάς Θωμάς Παπαευθυμίου από την πλευρά του θέτει ως προϋπόθεση για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ οι νέοι Δήμοι να είναι βιώσιμοι και λειτουργικοί. Αυτό, όπως λέει, επιτυγχάνεται όταν η έδρα του νέου Δήμου που θα προκύψει μετά τις συνενώσεις θα μπορεί να καλύπτει τις υπερτοπικές δραστηριότητες των τοπικών διαμερισμάτων. Ο Δήμαρχος Αγριάς τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας τριών Δήμων στο Πήλιο, ενώ ζητά επίσης να γίνει διάλογος πάνω στο Προσχέδιο Νόμου, για το οποίο προς το παρόν, όπως λέει, τηρείται σιγή ιχθύος από το αρμόδιο υπουργείο. Εάν δεν τηρηθούν όλα τα παραπάνω, καταλήγει ο Δήμαρχος Αγριάς, θα αντιδράσω. Με ποιον τρόπο θα το δούμε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου