ΤΟΠΙΚΑ

Καυτή ατζέντα κουβαλά ο Τάσσος

καυτή-ατζέντα-κουβαλά-ο-τάσσος-851206

Εφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη και επαφές με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Πρώτη επαφή το δείπνο που θα παραθέσει ο Κ.Καραμανλής στον κ. Παπαδόπουλο στη Ραφήνα, απουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Στην ατζέντα των επαφών του Τ.Παπαδόπουλου, σήμερα και αύριο, κυριαρχούν οι έρευνες της Κύπρου για πετρέλαιο και αέριο στη Μεσόγειο, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι «προειδοποιήσεις» της Αγκυρας για το θέμα των ερευνών.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείσα για το δείπνο απάντησε: «Βεβαίως δεν έχω κληθεί στο γεύμα που γίνεται μεταξύ των δύο ηγετών». Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προετοιμάσει τον κατάλογο των συζητήσεων που θα γίνουν σήμερα και η συνεργασία με την κυπριακή πλευρά είναι συνεχής και καλή.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε για το δείπνο, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Καραμανλής και οι σύζυγοί τους, πως «όλα έχουν γίνει σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών».
Ο κ. Αντώναρος επίσης παρατήρησε ότι πριν από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την κυπριακή αντιπροσωπεία θα προηγηθεί συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο είναι ανωτάτου επιπέδου και δείχνουν την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει φόβος από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε και να αναλύουμε κάθε ενέργεια, ώστε προληπτικά να αντιμετωπίζουμε κάθε κίνηση».
Δηλώσεις Παπαδόπουλου
Πριν αναχωρήσει για Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της αδειοδότησης ξένων εταιρειών για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Ανέφερε ωστόσο ότι θα ήταν αφύσικο να μην γίνει αναφορά στο θέμα των πετρελαίων, αφού, όπως σημείωσε, σε κάθε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητούνται όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.
Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον κ. Καραμανλή θα βρίσκεται το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 για σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του κυπριακού.
«Εμείς επιθυμούμε την έναρξη της εργασίας των επιτροπών με πλήρη τήρηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου» ανέφερε.
Για το θέμα του εμπορίου προϊόντων από τα κατεχόμενα, που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, ο Τ.Παπαδόπουλος είπε ότι το θέμα εκκρεμεί από το 2004, με την έγκριση του σχετικού κανονισμού έξι ημέρες πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολιάζοντας δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι η απόφαση αυτή δεσμεύει την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά θέσμια οποιοσδήποτε κανονισμός, που έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αλλάξει χρειάζεται ομοφωνία των κρατών μελών και οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει ένσταση.
Σε αυτή την περίπτωση, είπε, «η άσκηση του δικαιώματος βέτο είναι στην άλλη πλευρά κι όχι σε εμάς». Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί αποδεκτή λύση, που να δίνει εφαρμογή στο δεύτερο σκέλος του κανονισμού, που στόχο έχει την οικονομική ολοκλήρωση και το οποίο θα βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου και όχι σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις, που θα τονίζουν τη διαφορετικότητα.

Ψηφίστηκε
το νομοσχέδιο
για τον Τύπο
της Περιφέρειας
27 Τύπος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας που αφορά την «καταχώρηση δημοσιευμάτων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αντίθετα από το ΚΚΕ που δήλωσε ότι το καταψηφίζει.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προσπάθεια ομηρίας του επαρχιακού Τύπου, το ΚΚΕ για «αγοραστική τακτοποίηση», ενώ ο ΣΥΝ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την ακρόαση των φορέων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περισσότερο τους κανόνες διαφάνειας.

Ξέχασε τις υποσχέσεις η κυβέρνηση
Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό εισόδημα
27 Αντιπαράθεση
Φώτο Μπασιάκος
Λεζάντα Ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,5% την πρώτη πλήρη διετία της ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ.
Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι «ο αγρότης αισθάνεται απογοήτευση, γιατί ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του ξέχασαν όλες τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, ανασφάλεια, γιατί δεν τα βγάζει πέρα και το εισόδημά του έχει μειωθεί πάνω από 17% τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και φόβο για το αύριο».
«Παρ όλα αυτά όμως, ο κ. Μπασιάκος επιμένει ότι το εισόδημα έχει αυξηθεί» τόνισε ο κ. Αργύρης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως οι άξονες της πολιτικής του θα πρέπει να είναι δύο: «Να στηρίξουμε όχι μόνο τον αγρότη, αλλά και την ανάπτυξη της υπαίθρου».
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος υπογράμμισε ότι το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,5% την πρώτη πλήρη διετία της ΝΔ (2005-2006), έναντι μείωσης 11,2% που σημειώθηκε την τελευταία πλήρη διετία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (2002-2003).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου