ΤΟΠΙΚΑ

Τα παρελειπόμενα των εκλογών

τα-παρελειπόμενα-των-εκλογών-361393

Εθιμοτυπία.

Χωρίς φαγητό έμειναν οι εφορευτικές επιτροπές στη Σκόπελο, σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, κάνοντας λόγο ότι η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να τους προσφέρει έστω λίγο γεύμα. Σε συνομιλία που είχαμε με το δήμαρχο Σκοπέλου, ο κύριος Γιώργος Μιχελής, απάντησε ότι αυτή η εθιμοτυπία που κοστίζει περίπου συνολικά 3.000 ευρώ και για τις δύο Κυριακές, καθώς στα 13 εκλογικά τμήματα υπάρχουν πάνω από 150 άνθρωποι, δεν αποτελεί υποχρέωση κανενός δήμου.

Β.Π.

Στα χαμένα.

Τα εκλογικά τμήματα στα οποία ψηφίζουν αναζητούσαν χθες, ψηφοφόροι κυρίως ηλικιωμένοι.

Πίστευαν ότι ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο και πολλοί δεν γλίτωσαν την ταλαιπωρία από εκλογικό τμήμα σε εκλογικό τμήμα, μέχρι τελικώς να βρεθούν μπροστά από την κάλπη.

Ε.Χ.

Κυκλοφοριακά.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν χθες το μεσημέρι η κίνηση έξω από τα εκλογικά κέντρα του Βόλου, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια δεν έλειπε ο εκνευρισμός των διερχόμενων οδηγών καθώς τα διπλοπαρκαρισμένα Ι.Χ. έξω από τα εκλογικά κέντρα, εμπόδιζαν σε πολλές περιπτώσεις την ομαλή ροή της κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα στην οδό Κύπρου χθες το μεσημέρι.

Αθ.Τ.

Με σπασμένο πόδι.

Αν και οι εκλογές για τους υποψηφίους σημαίνουν «τρέξιμο», για υποψήφια δημοτικού συνδυασμού στο Βόλο δεν μπορούσαν να είναι ούτε περπάτημα… Και αυτό διότι είχε την ατυχία να τραυματίσει σοβαρά το πόδι της και να κινείται με «Π». Καθισμένη σε καρέκλα, εξαιτίας του τραυματισμού της και με το «Π» μπροστά, μοίραζε ψηφοδέλτια σε άτομα που την προσέγγιζαν, έξω από εκλογικό τμήμα. Το σκηνικό θύμιζε εκλογικό τραπεζάκι, γεγονός που απαγορεύεται. Γι’ αυτό και της ζητήθηκε να απομακρυνθεί.

Β.Σ.

Μετά τον καφέ.

Ο καλός καιρός βοήθησε. Τόσο στην Παραλία του Βόλου όσο και στο «Βολιώτικο Κολωνάκι» ήταν ασφυκτικά γεμάτα όλα τα καφέ. Οι περισσότεροι ήταν νεολαίοι, οι οποίοι μάλιστα άφησαν για το απόγευμα την ψήφο…. μετά τον καφέ.

Β.Κ.

Προσαγωγές.

Γεμάτη αφίσες ενός συνδυασμού ξημέρωσε η πόλη του Βόλου. Μέσα σε ένα βράδυ συνεργεία «όργωσαν» κέντρο και περιφερειακές συνοικίες και άλλαξαν το εκλογικό τοπίο, το οποίο μέχρι το Σάββατο δεν είχε ως γνώρισμα του αφισσοκολήσεις. Φήμες κυκλοφόρησαν ακόμη και για προσαγωγές αφισσοκολητών, αλλά διαψεύστηκαν από τις αρμόδιες αρχές. Στο Τμήμα προσήχθησαν δύο νεαροί, οι οποίοι στην περιοχή της Νεάπολης διένειμαν φυλλάδια. Σε αστυνομικό έλεγχο δεν είχαν να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα. Πήγαν στο Τμήμα, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Β.Σ.

Εχασε τη μπάλα…

Μεγαλύτερη από το μέσο όρο προηγούμενων ετών, ήταν η παραμονή των ψηφοφόρων πίσω από το παραβάν για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές.

Τα ψηφοδέλτια – «σεντόνια» δεν διευκόλυναν τους εκλογείς, που αναζητούσαν στη μακρά λίστα τους υποψηφίους που ήθελαν να σταυρώσουν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση νεαρού, που βγήκε «σοκαρισμένος» από το παραβάν, εξομολογούμενος στην εφορευτική επιτροπή που του ζήτησε να συντομεύει: «Εχασα τη μπάλα, έχασα τη μπάλα».

Ε.Χ.

Παρέλαση.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από το πρωί έτρεχαν από εκλογικό τμήμα σε τμήμα αλλά ειδικότερα στο Παγκύπριο, στο 3ο Λύκειο Βόλου, στο 2ο Λύκειο Βόλου, στο διδακτήριο στην οδό Κασσαβέτη στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία στα σχολικά διδιακτήρια πίσω από το πρώην νεκροταφείο, αλλά και στο δημαρχείο της Ν. Ιωνίας και στο πρώην 20ο δημοτικό σχολείο η «παρέλαση» ήταν εμφανής, αφού είναι από τα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα.

Β.Κ.

Επίθετο, όχι παρατσούκλι.

Με χιούμορ μπήκαν αρκετοί ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα Τρικερίου, δηλώνοντας αστειευόμενα μπερδεμένοι, καθώς στο Τρίκερι γνωρίζονται με το παρατσούκλι και όχι με το επίθετο. ετσι, έμπαιναν στα εκλογικά τμήματα και δήλωναν το παρατσούκλι, δημιουργώντας χιουμοριστικό κλίμα στους παρευρισκόμενους.

Β.Π.

Χιούμορ.

Οι εκλογές μπήκαν μέσα και στα… εμπορικά καταστήματα, με τους εμπόρους να αντιμετωπίζουν με χιούμορ τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή.

«Ψήφισε Αλί Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες», η χιουμοριστική στάμπα που κυκλοφόρησε… προεκλογικά.

Ε.Χ.

Πολιτική της πλατείας.

Πηγαδάκια, λογομαχίες και «κηρύγματα» ακούγονταν στην πλατεία του Τρικερίου νωρίς το πρωί της Κυριακής. Ευτυχώς, η προφορική «μάχη» έμεινε σε ειρηνικά πλαίσια και δεν δημιουργήθηκαν εντάσεις.

Β.Π.

Που ψηφίζουν;

Την τελευταία στιγμή έψαχναν πολλοί συμπολίτες μας τρόπο ώστε να βρουν σε ποιο εκλογικό κέντρο είναι εγγεγραμμένοι προκειμένου να ψηφίσουν. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς απευθύνονταν χθες στα τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων για να τους πουν που είναι τελικά εγγεγραμμένοι.

Αθ.Τ.

Εξαντλημένοι.

Μεγάλο φόρτο εργασίας σήκωσαν στις πλάτες τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και ένα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέλος των εφορευτικών επιτροπών. Από τις 7 το πρωί κάθισαν στις θέσεις τους και οι ώρες έμοιαζαν ατελείωτες μέχρι και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης ψήφων υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων. Αργά το μεσημέρι η κόπωση ήταν ήδη φανερή στα πρόσωπά τους.

Β.Σ.

Στρώμα στο πάτωμα. Εψαχναν για μεγάλες σακούλες απορριμμάτων στο Παγκύπριο χθες το πρωί για να πετούν τα ψηφοδέλτια που δεν χρησιμοποιούνται μέσα στο παραβάν, με αποτέλεσμα «στρώμα» στο πάτωμα τα ψηφοδέλτια.

Β.Κ.

Με μπαστούνι.

Δεκάδες ήταν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μετά δυσκολίας και χρησιμοποιώντας μπαστούνι, προσπαθούσαν να ανέβουν τις σκάλες, καθώς τα εκλογικά τους τμήματα ήταν σε όροφο. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανέφικτο. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, μετά από ενημέρωση, κατέβαιναν οι ίδιοι κάτω, ώστε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με κινητικά προβλήματα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Χαρακτηριστική περίπτωση στο Καρτάλειο, όπου ο δικαστικός έφτασε μέχρι το αυτοκίνητο του εκλογέα, ο οποίος ήταν ανάπηρος.

Β.Σ.

Σε παρτέρια. Ακόμη και τα παμπρίζ των αυτοκινήτων, σε παρτέρια και στις ταχυδρομικές θυρίδες χθες το πρωί ξύπνησαν οι Βολιώτες και βρήκαν καρτούλες και fliers υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Β.Κ.

Προσοχή στα στυλό.

Βλέμματα έριχναν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι όταν ήταν ανοικτά τα παραβάν προκειμένου να δουν αν τα στυλό ήταν στη θέση τους, καθώς τα περασμένα χρόνια τα στυλό έκαναν φτερά με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να ψάχνουν στυλό.

Β.Π.

Στο ψάξιμο.

«Εσπασαν» πολλά εκλογικά τμήματα στη Νέα Ιωνία, με αποτέλεσμα πολλοί δημότες να ταλαιπωρηθούν, αφού μετά από πολλά χρόνια έτρεχαν τελευταία στιγμή από εκλογικό τμήμα σε εκλογικό τμήμα για να βρουν την κάλπη τους.

Β.Κ.

Πρωί-πρωί.

Κατά τις πρωινές ώρες, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νοτίου Πηλίου, Βακούλας Σταμάτης και Φορτούνας Νικόλαος, πέρασαν από τα εκλογικά τμήματα του Τρικερίου και καλημέρισαν τους ψηφοφόρους.

Β.Π.

Καρτο-ρύπανση.

Καρτο-πόλεμος στα προαύλια των σχολείων που λειτούργησαν χθες ως εκλογικά κέντρα. Οι χώροι είχαν γεμίσει από κάρτες και φυλλάδια υποψηφίων που επιχείρησαν να αποσπάσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή την ψήφο των πολιτών.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου