ΤΟΠΙΚΑ

Διαλύονται οι κοινωνικές δομές

διαλύονται-οι-κοινωνικές-δομές-851206

Νέες εξελίξεις σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο θέμα των δομών που αφορούν στη φύλαξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαμε πανελλαδικά από τους γονείς αυτών των παιδιών που απειλούσαν στο Βόλο, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές πόλεις με δυναμικές κινητοποιήσεις από το φθινόπωρο, αν τα παιδιά τους δεν γίνονταν δεκτά από τον επόμενο μήνα στις δομές των Δήμων, μετά την αλλαγή που επιχειρήθηκε τον προηγούμενο μήνα από το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης. Αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και από την ΚΕΔΚΕ και από όλους τους Δήμους, που ζητούσαν την άρση των περιορισμών.
Θυμίζουμε ότι από φέτος οι δομές αυτές πέρασαν στις υπηρεσίες της Εργατικής Εστίας, η οποία μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην επιλογή των επιλέξιμων φορέων, δημοτικών και ιδιωτικών, που θα υλοποιήσουν φέτος τις αντίστοιχες δράσεις, που αφορούν στη φύλαξη βρεφών και νηπίων, καθώς και τη Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών και Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες ( ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ/ ΑΜΕΑ).
Στην αρχική προκήρυξη των νέων προγραμμάτων δικαίωμα υποβολής αιτήσεων είχαν μόνον οι εργαζόμενες μητέρες και μάλιστα όσες είχαν και οικονομικούς περιορισμούς στο ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα οι μητέρες που εργάζονταν στο Δημόσιο, στους Δήμους κλπ., οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι άντρες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών κ.α. Όλοι οι περιορισμοί που αφορούν στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες δεν ισχύουν πλέον για τις μητέρες που έχουν παιδί με Ειδικές Ανάγκες, λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Διευθυντής του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου κ. Γιάννης Γρηγορίου. Είναι, προσθέτει χαρακτηριστικά, εξέλιξη των δύο τελευταίων 24ωρων, μετά από δεσμεύσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο στη Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Καλούμε, τονίζει ο κ. Γρηγορίου, τις μητέρες που έχουν παιδιά με Ειδικές Ανάγκες να προσέλθουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενες ή όχι, στα γραφεία της Εργατικής Εστίας (Μακρινίτσης 38, τηλ. 26584) και να συμπληρώσουν την αίτηση, προκειμένου τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα Παραγωγικά Εργαστήρια του Δήμου Βόλου, που είναι στην οδό Λήμνου 12, στην περιοχή των Παλαιών ή τα αντίστοιχα ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ που λειτουργούν στη Νέα Ιωνία ή στον Αλμυρό. Οι εργαζόμενοι στην Εργατική Εστία έχουν ενημερωθεί, λέει ο κ. Γρηγορίου, και θα παραλαμβάνουν όλες τις αιτήσεις, οι οποίες ελπίζω ότι στο τέλος θα γίνουν όλες δεκτές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο κ. Γρηγορίου κάνει λόγο για υποβάθμιση των συγκεκριμένων δομών κοινωνικού χαρακτήρα, που μέχρι τώρα παρείχαν οι Δήμοι στους δημότες τους. Υπάρχει, όπως λέει, ένα συνολικότερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη συνολική χρηματοδότηση των Δήμων, γιατί η δυναμικότητα του ΚΔΑΠ του Βόλου και της Νέας Ιωνίας μέσα από τις δομές της Εργατικής Εστίας είναι 25 θέσεις, όταν πέρυσι οι επωφελούμενοι του Δήμου από το ίδιο πρόγραμμα ήταν 50 άτομα.

Ιδιώτες
και στο Πρόγραμμα
Βοήθεια στο Σπίτι

Ο Διευθυντής του ΔΟΥΚ κ. Γιάννης Γρηγορίου, με 15 και πλέον χρόνια εξειδίκευσης στον καταρτισμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου, σημειώνει ότι υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι και άλλα προγράμματα κοινωνικών δομών, όπως το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και η Κοινωνική Μέριμνα, που επίσης λήγουν στις 31 Αυγούστου, θα επαναπροκηρυχθούν και θα παραταθούν μέχρι το 2010, με τη δυνατότητα όμως συμμετοχής και σε αυτά τα προγράμματα των ιδιωτών.
Επεισέρχεται ένα τεράστιο ζήτημα, σημειώνει ο κοινωνιολόγος κ. Γρηγορίου. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή τους και στην Ευρώπη, τα μοντέλα της οποίας εφαρμόζονται σήμερα και στη χώρα μας. Η αντιγραφή που γίνεται όμως είναι κακέκτυπο των όσων ισχύουν σε άλλες χώρες, αφού δίδεται η αίσθηση, έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί, ότι οι Δήμοι και οι ιδιώτες διέπονται από μία σχέση ανταγωνιστική στο θέμα των κοινωνικών δομών. Στην Ευρώπη που εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία τα σχετικά προγράμματα, οι δήμοι είναι εκείνοι που δίνουν τα συμβόλαια στους ιδιώτες. Στη χώρα μας οι Δήμοι εμφανίζονται ως μία επιχείρηση που προσπαθεί να ανταγωνιστεί κάποιους ιδιώτες, που προφανώς έχουν μεγαλύτερη ευελιξία από τους ΟΤΑ.
Οι ιδιώτες σαφώς και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιαίτερες συμφωνίες με τους επωφελούμενους, λέει ο κ. Γρηγορίου, με τους τελευταίους όμως να επιβαρύνονται οικονομικά τις πρόσθετες υπηρεσίες. Αυτές οι ιδιαίτερες συμφωνίες έχω την αίσθηση ότι πολύ δύσκολα θα μπορούν να ελεγχθούν. Από την άλλη, τονίζει ο Διευθυντής του ΔΟΥΚ, είναι προφανές ότι ένας δημόσιος φορέας, όπως ο Δήμος, δεν μπορεί να υιοθετήσει τέτοιες πρακτικές συναλλαγής με τους επωφελούμενους. Άλλωστε προβλέπεται ρητά από το πρόγραμμα, το οποίο ορίζει ότι δεν μπορούν οι φορείς να χρεώσουν επιπρόσθετα ποσά στους επωφελούμενους. Στους Δήμους αυτό θα ισχύσει, λέει ο κ. Γρηγορίου, με τους ιδιώτες δεν ξέρω τι θα συμβεί. Η πράξη θα δείξει, όπως λέει, τη βασιμότητα ή μη των επιφυλάξεων που εκφράζονται. Άλλωστε, συνεχίζει ο κ. Γρηγορίου, και οι ιδιώτες έχουν πρόβλημα, αφού είναι πολύ μικρό το ποσό της επιδότησης που αντιστοιχεί στα κουπόνια της Εργατικής Εστίας. Γι΄ αυτό και το ενδιαφέρον που υπήρξε από ιδιώτες για το πρόγραμμα ήταν πολύ μικρό, αφού χρεώνουν πολύ περισσότερο σε ετήσια βάση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Δήμους. Ακόμη και αν καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις που προβλέπονται για κάθε Δήμο, δεν καλύπτεται ούτε το 60% – 70% του συνολικού κόστους των υπηρεσιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου