ΤΟΠΙΚΑ

Πολεμική ανάφλεξη στη Νότια Οσετία

πολεμική-ανάφλεξη-στη-νότια-οσετία-851206

Ιαχές πολέμου ξέσπασαν στον Καύκασο την ώρα που τα μάτια του πλανήτη καρφώνονταν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ρωσικά τεθωρακισμένα εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας μετά τη γεωργιανή επιχείρηση ανακατάληψης της αποσχισθείσας επαρχίας. Νεκροί, βομβαρδισμοί και καταρρίψεις αεροσκαφών και ρωσικοί υπαινιγμοί για εθνοκάθαρση…
Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και οι πληροφορίες που φθάνουν από τις δύο πλευρές αντικρουόμενες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τμήμα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε σε δυτικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.
Ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι δήλωσε ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην πρωτεύουσα και έκανε λόγο για «γενοκτονία» μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax. Οσέτιος υπουργός σε δηλώσεις τους στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria έκανε λόγο για περισσότερους από 1.000 νεκρούς κατά τους βομβαρδισμούς της περασμένης νύχτας στο Τσχινβάλι που έχει υποστεί σοβαρή ζημιές.
Η Γεωργία εξαπέλυσε προχθές το βράδυ, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με άρματα μάχης και περιοδικούς βομβαρδισμούς, για την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας. Η πρωτεύουσα Τσχινβάλι τέθηκε υπό πολιορκία και δόθηκε ολιγόωρη διορία στους αμάχους να την εγκαταλείψουν.
Εν μέσω συγκρούσεων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» ώστε να περάσουν ασθενοφόρα για την παραλαβή τραυματισμένων πολιτών. Αλλεπάλληλες αγωνιώδεις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση του πυρός απηύθυνε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
Όμως, μετά από μπαράζ εκατέρωθεν προειδοποιήσεων, η σύγκρουση κορυφώθηκε ακριβώς τη στιγμή που τα μάτια του πλανήτη καρφώνονταν στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπό το βάρος της δραματικής κατάστασης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ολυμπιακή εκεχειρία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και ζήτησε να γίνει σεβαστή.

Ρωσικά τανκς στη Νότια Οσετία

Η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα στη Νότια Οσετία, διαμηνύοντας -διά στόματος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ- ότι θα υπερασπίσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της και τους κατοίκους της Νότιας Οσετίας, την οποία στηρίζει ανέκαθεν από τη ντε φάκτο απόσχισή της στις αρχές της δεκαετίας του 90. Οι δυνάμεις προελαύνουν στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι.
Από την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοινώθηκε ότι απεστάλησαν στη Νότια Οσετία ενισχύσεις για τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα, τα οποία «θα βοηθήσουν στον τερματισμό της αιματοχυσίας». Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς στη Ν. Οσετία έχουν σκοτωθεί 10 άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων και 30 έχουν τραυματιστεί.
Ταυτόχρονα, ήλθαν πληροφορίες ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν στρατιωτική βάση έξω από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Δεν υπήρξαν τραυματίες, αλλά καταστράφηκαν εγκαταστάσεις, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των γεωργιανών υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters. Η βάση βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Τιφλίδα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι δυνάμεις της χώρας κατέρριψαν τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επάνω από γεωργιανό έδαφος. Περαιτέρω πληροφορίες δεν δόθηκαν. Ανάλογη ανακοίνωση που είχε κάνει η Γεωργία προ ωρών διαψεύστηκε από τη Ρωσία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα λαμβάνει πληροφορίες για εθνοκάθαρση σε χωριά της Νότιας Οσετίας.

Κοιτά προς τις ΗΠΑ η Γεωργία

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι η χώρα «δέχεται επίθεση» και στράφηκε στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν πρόκειται πια για θέμα της Γεωργίας. Είναι της Αμερικής, των αρχών της. Είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ελευθερία και τώρα τελεί υπό επίθεση. Η Ρωσία κάνει πόλεμο στην επικράτειά μας» δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο CNN.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και επικοινώνησε με Γεωργιανούς αξιωματούχος, αλλά δεν διατυπώθηκε προς τις ΗΠΑ αίτημα συνδρομής. Τις εξελίξεις συζήτησαν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης των Αγώνων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου