ΤΟΠΙΚΑ

Ιθάκη και τέλος για την “Αργώ”

ιθάκη-και-τέλος-για-την-αργώ-851206

Τις τελευταίες κουπιές, τα τελευταία 6 μίλια πριν την ολοκλήρωση του πειραματικού ταξιδιού της «Αργώ» θα κάνουν σήμερα οι κωπηλάτες της προς την Ιθάκη.
Το πλήρωμά της «Αργούς», κουβαλώντας τις πολύτιμες εμπειρίες και τις μοναδικές αναμνήσεις ενός πολύ δύσκολου, αλλά ενδιαφέροντος ταξιδιού, θα ξεκινήσει το πρωί για το τελευταίο «μπράτσο» από το νότιο τμήμα της Ιθάκης, όπου το πλοίο ελλιμενίστηκε χθες το βράδυ, μέχρι το κεντρικό Λιμάνι του νησιού, όπου θα «δέσει» για να μεταφερθεί από εκεί στο Βόλο τις επόμενες ημέρες.
Η «Αργώ» του Βόλου με το ταξίδι της έγινε πλοίο όλης της Ελλάδας, διανύοντας περισσότερα από 600 μίλια, προσεγγίζοντας πάρα πολλά μικρά και μεγάλα ελληνικά λιμάνια και φτάνοντας μέχρι τους Αγίους Σαράντα, «αγκαλιάστηκε» και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι, όπως ανέφεραν στα μέλη της αποστολής του Βόλου, θεωρούν την «Αργώ» ως το πλοίο–πολιτιστικό σύμβολο της χώρας μας, που μπορεί να αποτελέσει τον «πρεσβευτή» μας και να μεταφέρει τα μηνύματα του πολιτισμού, της ειρήνης και της συνεργασίας στις χώρες της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.
Η συγκίνηση αλλά και η προσμονή για το τελευταίο «μπράτσο» ήταν ιδιαίτερα έντονη χθες το βράδυ τόσο μεταξύ του πληρώματος, όσο και όλων των μελών της αποστολής, που για δύο μήνες ήρθαν αντιμέτωποι και κατάφερναν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και τα απρόβλεπτα που επιφυλάσσουν η θάλασσα και ο καιρός, αλλά και όσα άλλα προβλήματα παρουσιάστηκαν, και να συνεχίσουν το πειραματικό ταξίδι μέχρι το πλοίο να δοκιμαστεί, να κριθεί αξιόπλοο και να επιστρέψει τελικά στο Βόλο.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του πειραματικού ταξιδιού, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα και των υπολοίπων κωπηλατών, ο κωπηλάτης της «Αργούς» Αλέξανδρος Πεσεξίδης, στρατιωτικός, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Μετά από ένα ταξίδι 610 μιλίων μόνο με κουπί, μετά από πολλές σωματικές και ψυχικές καταπονήσεις στη διάρκεια του ταξιδιού μας, θέλουμε να επιστρέψουμε στο Βόλο με το κεφάλι ψηλά, έχοντας καταφέρει να φέρουμε την «Αργώ» μας στην πόλη μας, εκεί όπου ανήκει, γιατί είναι η κληρονομιά μας.
Το καράβι μας και εμάς τους κωπηλάτες μάς αγκάλιασαν με πραγματική αγάπη, ενθουσιασμό και θαυμασμό χιλιάδες άνθρωποι σε όλα τα λιμάνια που «δέσαμε». Αυτό ήταν κάτι που δεν περιμέναμε να συμβεί με τόση ένταση και ειλικρινά μάς συγκίνησε βαθιά. Μακάρι τώρα που επιστρέφουμε να κάνουν το ίδιο και οι συμπολίτες μας στο Βόλο, να είναι το ίδιο υπερήφανοι με εμάς για ό,τι κατορθώσαμε, να δουν και να κατανοήσουν την αξία της προσπάθειάς μας, αλλά και το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το ταξίδι για την πόλη μας.
Για όλους εμάς τους κωπηλάτες που μεταφέραμε με τα χέρια μας την «Αργώ» επί δύο συνεχόμενους μήνες και εθελοντικά λόγω της αγάπης μας για το Βόλο και την ιστορία μας συμμετείχαμε σ’ αυτή την ωραία περιπέτεια, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους και τις προσπάθειές μας και η μεγαλύτερη ανακούφιση, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να ξεπεράσουμε ακόμη και τα όρια των αντοχών μας για να συνεχίσουμε».
Να σημειωθεί πως, η «Αργώ» ελλιμενίστηκε την Τετάρτη, περίπου στις 11 το βράδυ, στη Λευκάδα και χθες «έδεσε» σε όρμο στο νότιο άκρο της Ιθάκης, ενώ σήμερα στην τελετή υποδοχής του πλοίου στην Ιθάκη, που θα σημάνει και τη λήξη του πειραματικού ταξιδιού, θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Στάμο και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κοσμίδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου