ΤΟΠΙΚΑ

“Κλέφτες και αστυνόμοι” στο Αλιβέρι

κλέφτες-και-αστυνόμοι-στο-αλιβέρι-851206

Δεν περνά μία εβδομάδα που να μην έχουμε και ένα νέο επεισόδιο στο σήριαλ «κλέφτες και αστυνόμοι» στην περιοχή των αθιγγάνων στο Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας. Δεν περνά μία εβδομάδα και καταγράφεται τον τελευταίο καιρό και από ένα επεισόδιο, με τους άντρες της Αστυνομίας να προβαίνουν σε επ΄ αυτοφώρω συλλήψεις οικοδόμων γιατί απασχολούνται για την ανέγερση αυθαίρετων οικοδομών, που έχουν φυτρώσει κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
Χθες για το θέμα αυτό μίλησαν στους δημοσιογράφους τόσο ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, όσο και ο αρμόδιος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Καουνάς. Ο τελευταίος είπε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει από το Δήμο επιχείρηση κατεδάφισης για τα παραπήγματα που έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος του χειμάρρου Ξηριά. Πρόκειται για δεκαπέντε πρόχειρες κατασκευές που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε οριοθετημένη περιοχή και οι οποίες είναι ακατοίκητες και δεν έχουν στο εσωτερικό τους καμία οικοσκευή. Ο κ. Καουνάς στηλίτευσε την παραπάνω συμπεριφορά των αθιγγάνων, που εξαπατούν την Πολιτεία, η οποία με χρήματα όλων των φορολογουμένων τους δίνει λυόμενα σπίτια, αλλά οι ίδιοι συνεχίζουν να διατηρούν και τα παραπήγματά τους κοντά στο χείμαρρο.
Ο κ. Καουνάς, σε μία προφανή απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μπει τέλος στην αθλιότητα που συντελείται στην περιοχή, τόνισε ακόμη ότι μέσα στον Αύγουστο θα καλέσει σε σύσκεψη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να ενημερωθούν από τον ίδιο και από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Χρ. Τσιλιό για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά και προκειμένου να καταθέσουν και οι ίδιοι τις προτάσεις τους, σε μία προσπάθεια να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία που συντελείται εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.
Στην ίδια σύσκεψη, όπως τόνισε από την πλευρά του για το ίδιο θέμα και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης, θα κληθούν να πάρουν μέρος τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο, όσο και ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων, στους οποίους θα επισημάνει ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να δίνει στη δημοσιότητα ακόμη και τα ονόματα όσων με τις πράξεις τους συνεργούν στην αυθαίρετη δόμηση που συντελείται στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως συχνά – πυκνά, όπως διευκρίνισε ο κ. Καουνάς, όταν η Πολεοδομία της Νέας Ιωνίας πηγαίνει να εφαρμόσει το Σχέδιο που ισχύει στην περιοχή για τη διάνοιξη ή τη διαμόρφωση ενός δρόμου, τότε πολύ συχνά βρίσκεται μπροστά σε τοίχο ή σε αυλές σπιτιών και γενικά σε χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι από το Σχέδιο ως κοινόχρηστοι.
Συνολικά το 2007 η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νέας Ιωνίας, μετά από 24 συνολικά αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1.4000.000 ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν μόλις 50.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία των ενστάσεων από την πλευρά των παραβατών.
Στο τελευταίο περιστατικό που συνέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε από την Αστυνομία συλλήψεις των οικοδόμων που εργάζονταν σε εργασίες σκυροδέτησης αυθαίρετης οικοδομής και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία, ενώ κατασχέθηκε και ένα μηχάνημα- πρέσα της εταιρίας σκυροδέματος που προμήθευσε με μπετόν τον ιδιοκτήτη της οικοδομής.
Ο κ. Καουνάς ανακοίνωσε ότι στις αρχές της εβδομάδος απεστάλη σε όλες τις εταιρίες έτοιμου σκυροδέματος που λειτουργούν στην περιοχή μας επιστολή στην οποία και επισημαίνονται οι ποινικές και διοικητικές ευθύνες που υπέχουν έναντι του Νόμου, όταν με τη συμπεριφορά τους συναινούν στην αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα από το Δήμο εδόθη στη δημοσιότητα η επιστολή αυτή, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι υπεύθυνοι των εταιριών θα κληθούν στο Δημαρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικότερα για το πρόβλημα.
Ειδικότερα η επιστολή του Δήμου που απεστάλη προς τις εταιρίες έτοιμου σκυροδέματος έχει ως εξής:
«Με αφορμή την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης στη συνοικία Αλιβέρι, όπου κατοικούν κυρίως αθίγγανοι, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με την 69784 /347 7/Εγκ. 92/87 εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνοι για την κατασκευή αυθαιρέτων θεωρούνται όχι μόνον οι ιδιοκτήτες αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, όπως μηχανικοί, εργολάβοι, εταιρίες σκυροδέματος κλπ.
Επειδή οι συνέπειες του νόμου είναι αυστηρές και προς αποφυγή εμπλοκής σας σε επικίνδυνες περιπέτειες που επισύρουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τη σχολαστική εξέταση της ύπαρξης οικοδομικής άδειας αλλά και του μεγέθους (επιφάνεια, όγκος) της ανεγειρόμενης οικοδομής πριν την παράδοση του σκυροδέματος. Λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής πριν την παράδοση του σκυροδέματος συνιστάται η επίσκεψη στο γραφεία της Πολεοδομίας για την επιβεβαίωση της ύπαρξης οικοδομικής άδειας αλλά και η επαφή με τον επιβλέποντα μηχανικό της οικοδομής».
Ακόμη οι κ.κ. Μαβίδης και Καουνάς προανήγγειλαν τη σύναψη δανείου από το Δήμο, το οποίο θα προωθηθεί, όπως είπαν, αποκλειστικά για την απόκτηση γης και για την πληρωμή δημοτών που διεκδικούν χρήματα από το Δήμο, οι αποφάσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει από τη Δικαιοσύνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου