ΤΟΠΙΚΑ

Μονότονο “όχι” του ΥΕΝ για Σποράδες

μονότονο-όχι-του-υεν-για-σποράδες-851206

Αλλη μία αρνητική απάντηση –χρειάστηκε ένα μήνα για να τη στείλει- έδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο αίτημα για δρομολόγηση δεύτερου πλοίου στη γραμμή Βόλος-Β. Σποράδες.
Το υπουργείο εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε και το τελευταίο αίτημα της νομαρχιακής αρχής Μαγνησίας για έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου SAOS II, της εταιρίας SAOS, η οποία δεν έχει καμία αντίρρηση να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, ανεξάρτητα από την απόρριψη των αιτημάτων, θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των παραγωγικών τάξεων των νησιών και θα εξετάσει θετικά κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και πρόταση που θα στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…», ήταν το πρώτο σχόλιο του εκτελούντος χρέη αντινομάρχη Ν. Ντίτορα, στην απαντητική επιστολή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που φέρει την υπογραφή του διευθυντή Αθ. Χονδρονάσιου.
«Μιλάνε για προσπάθεια και μόνο προσπάθεια δεν βλέπουμε. Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και εν προκειμένω στους πλοιοκτήτες, οι οποίοι κανονίζουν τα δρομολόγια και τις τιμές κατά το δοκούν», δήλωσε ο αντινομάρχης.

Τοπικές πρωτοβουλίες
Ο ίδιος επανέλαβε ότι εάν οι φορείς της Μαγνησίας δεν αναλάβουν να προωθήσουν διαδικασίες και συνεχίζουν να περιμένουν από το υπουργείο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
Στην τελευταία επιστολή του νομάρχη για την έκτακτη δρομολόγηση του SAOS II, το ΥΕΝ απαντά ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι πλοιοκτήτες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους, σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ το κράτος ελέγχει εάν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης και παρεμβαίνει τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όσο και στις περιπτώσεις που οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν από μόνες τους να εξασφαλίσουν επαρκές επίπεδο εξυπηρέτησης με τη δραστηριοποίηση όλων των πλοίων που είναι σε διαθεσιμότητα και με το μέγιστο αριθμό δρομολογίων.
Οι Β. Σποράδες το φετινό καλοκαίρι εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκώς από το «Εξπρές Σκιάθος», το οποίο εκτελεί συνολικά 13 δρομολόγια την εβδομάδα με τέσσερις προσεγγίσεις στην Αλόννησο, καθώς και με ΕΓ ταχύπλοα, τα οποία εκτελούν με το σύστημα εναλλαγής τρία δρομολόγια την ημέρα από το λιμάνι Βόλου.
Το ΥΕΝ αναφέρει ακόμη στην απάντησή του ότι οι Σποράδες εξυπηρετούνται και από άλλους λιμένες.
Από τον Αγ. Κωνσταντίνο με το «Τζετ Φέρρυ» το οποίο εκτελεί επτά δρομολόγια την εβδομάδα με επιστροφή, προσεγγίζοντας τέσσερις φορές την Αλόννησο, καθώς και με τα «Flying Cat 5», «Flying Cat 6», «Flying Dolphin Χ» και «Flying Dolphin ΧΧΙΙΙ», τα οποία όλα μαζί εκτελούν με το σύστημα εναλλαγής δύο δρομολόγια την ημέρα.
Από το λιμένα Θεσσαλονίκης με «Νταλιάνα» και το «Μιλένα», τα οποία εκτελούν δύο δρομολόγια με επιστροφή κάθε Κυριακή και Δευτέρα, προσεγγίζοντας και στην Αλόννησο κατά τη μετάβαση, καθώς και δύο δρομολόγια την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο.
Τέλος, από το λιμένα Κύμης με το «Αχιλλέας», το οποίο εκτελεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο με επιστροφή, προσεγγίζοντας και τις δύο φορές την Αλόννησο.
«Με αιτήματά της η πλοιοκτήτρια εταιρία «GA FERRIES» των Ε/Γ- Ο/Γ «Ρομίλντα» και «Μιλένα» ζήτησε την τροποποίηση των δρομολογίων των ανωτέρω πλοίων, προκειμένου να εξυπηρετούν τις Σποράδες από το λιμένα Βόλου. Τα ανωτέρω αιτήματα δεν έγιναν δεκτά, καθόσον και για τα δύο πλοία είχε εκδοθεί ικανός αριθμός εισιτηρίων επιβατών και οχημάτων για τα εγκεκριμένα δρομολόγιά τους, ώστε σε περίπτωση ικανοποίησης των αιτημάτων θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από επιβάτες, καθώς δε θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ή να προωθηθούν στους προορισμούς τους», αναφέρει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου