ΤΟΠΙΚΑ

Με καλούς οιωνούς το συνέδριο αποδήμων

με-καλούς-οιωνούς-το-συνέδριο-αποδήμω-851206

Νέους διαύλους επικοινωνίας, δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Μάγνητες του εσωτερικού και σε εκείνους που ζουν και δημιουργούν στην αλλοδαπή ανοίγει το 2ο Συνέδριο Αποδήμων Μαγνήτων, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα τις εργασίες του στο ξενοδοχείο «Park».

Η Μαγνησία καλωσόρισε συμπατριώτες της της διασποράς, από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Με εισηγητές κυρίως επιστήμονες απόδημους, το συνέδριο για τις επόμενες δύο ημέρες θα πραγματευτεί σύγχρονα θέματα.
Χθες το απόγευμα έγινε η έναρξή του με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις του Α’ και του Β’ Αντιπροέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων Γρ. Νιώτη και Ν. Γκατζή.
Το συνέδριο διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτικών Δικαιωμάτων και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας , στα πλαίσια της λειτουργίας του Γραφείου Αποδήμων, αλλά και σχετικών δράσεων που έχει πραγματοποιήσει για τους απόδημους Μάγνητες. Έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Στόχος του συνεδρίου είναι η συσπείρωση περισσότερων απόδημων Μαγνήτων του εξωτερικού, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών των Μαγνήτων της διασποράς, δήλωσε η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου. Σκοπός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας είναι τα επόμενα χρόνια το συνέδριο να καταστεί θεσμός για τους απόδημους και ενεργό εργαλείο στην προσπάθεια επανεργοποίησης του «Κοινού των Μαγνήτων».
Δηλώνοντας ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, η κ. Οικονόμου μίλησε για την έναρξη του 2ου Συνεδρίου Απόδημων Μαγνήτων. Σύμφωνα με την αντινομάρχη, υλοποιείται με αυτό το συνέδριο η δέσμευση του νομάρχη Απ. Παπατόλια ότι στις προτεραιότητες της νομαρχιακής αρχής θα είναι η αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στους απόδημους της Μαγνησίας και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
«Ο στόχος μας είναι να υπάρξει απρόσκοπτη συνεργασία με τις αποδημικές οργανώσεις και σύσφιξη των σχέσεων, με απώτερο σκοπό μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας με την ουσιαστική βοήθεια των αποδήμων», υπογράμμισε η κ. Οικονόμου.

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η τοπική Εκκλησία στη συνάντηση των ομογενών, αλλά και στην επαναδραστηριοποίηση του Κοινού των Μαγνήτων.
«Μέσα από την ενότητα που μπορεί να προέλθει και προέρχεται από τέτοιες προσπάθειες, μπορούμε να ευελπιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε σε μια εποχή κρίσιμη για όλη την ανθρωπότητα, η φτώχεια χτυπάει την πόρτα όλων των ανθρώπων, οι επιδιώξεις και τα οράματα του τόπου μας είναι μεγάλα και μάλιστα ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, άρα χρειάζεται κοινή δράση, ώστε να βάλουμε σωστές προτεραιότητες και, σε ό,τι μας αφορά, εμείς αυτό τον τομέα θα τον διακονίσουμε με κάθε τρόπο και πνευματικό και με δραστηριότητες, που ελπίζουμε ότι θα έχουμε στη συνέχεια», ανέφερε ο Μητροπολίτης.
Στο χαιρετισμό του ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, αναφερόμενος στο συνέδριο, μίλησε για μια πολύ σημαντική προσπάθεια με πολλαπλούς στόχους προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε στη σπουδαία τοπική ιστορία, στο Κοινό των Μαγνήτων και σε όσα σημαντικά έχουν διαδραματιστεί στη Μαγνησία. Ένας νομός, όπως είπε ο κ. Σούρλας, με μεγάλο πλεονέκτημά του σύμβολα διεθνούς εμβέλειας, όπως την Αργώ και τους Κένταυρους, πρωτοπόρους στον διαφωτισμό, όπως ο Ρήγας, ο Γαζής, ο Κωνσταντάς, ο Φιλιππίδης και με πρότυπα ενάρετης διαβίωσης.
«Τα κόμματα θα πρέπει να σεβαστούμε τους ομογενείς μας που είναι στο εξωτερικό και να μην προσπαθήσουμε να τους καταστήσουμε βραχίονες κομματικής εκμετάλλευσης. Με στεναχωρεί πολύ, όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και βλέπω αφίσες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ και άλλων κομμάτων. Πίστευα, πιστεύω και προσπαθώ να συμβάλλω στο σεβασμό απέναντί τους και εκείνοι να ανήκουν μόνο σε μία παράταξη που λέγεται Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνουν στις μακρινές χώρες που βρίσκονται. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια για διενέξεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό το συνέδριο λοιπόν θέτει και τις βάσεις για τέτοια οργάνωση των Μαγνήτων», πρόσθεσε ο κ. Σούρλας, δηλώνοντας συμπαραστάτης σε κάθε παρόμοια προσπάθεια.
Τη χαρά του για τη διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου Αποδήμων Μαγνήτων εξέφρασε με δηλώσεις του ο Α’ Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων Γρ. Νιώτης.
Όπως ανέφερε, «η Μαγνησία είναι ένας στρατηγικός νομός. Ένας νομός που καμαρώνουμε και βλέπουμε και τα επιμέρους μικρότερα προβλήματά του. Οι απόδημοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, ένα τεράστιο κεφάλαιο σε συνθήκες παγκόσμιου χωριού. Είμαστε πια όλοι συγκάτοικοι σε ένα μικρό παγκόσμιο χωριό. Τα πάντα είναι σε αλληλεξάρτηση και πιστεύουμε πως η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στις νέες γενιές των αποδήμων».
Σε δηλώσεις του, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Ν. Γκατζής τόνισε ότι «το θέμα είναι να ξεφύγουμε από αυτές τις εθιμοτυπικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, όταν τα πραγματικά προβλήματα, τα κοινωνικά, τα λαϊκά, τα οικονομικά, πολιτιστικά και της γλώσσας, δεν μπορούν να λυθούν από την κυβέρνηση».
Ο κ. Γκατζής πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι της Ευρώπης αλλά και των άλλων χωρών, «είναι τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικός μας λαός. Η Παιδεία έχει γίνει εμπόρευμα, ο Πολιτισμός, η Υγεία, η Παιδεία, όλα αυτά είναι προβλήματα, τα οποία πρέπει οι απόδημοι να παλέψουν με το μαζικό κίνημα του τόπου τους, όπως και εμείς εδώ θα παλέψουμε για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτές τις πολιτικές».
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν σήμερα στις 9:30 το πρωί. Οι εισηγήσεις της σημερινής ημέρας κατανέμονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Πολιτισμός και Εκπαίδευση, Επενδύσεις-Ανάπτυξη-Περιβάλλον, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης-Δράσεις Αποδήμων και Εξυπηρέτηση του Απόδημου Πολίτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου