ΤΟΠΙΚΑ

Το νέο τοπίο στην αγροτική οικονομία

το-νέο-τοπίο-στην-αγροτική-οικονομία-851206

Οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και τις ενέργειες που εδώ και χρόνια κάνουν οι εταιρίες βιοτεχνολογίας και οι εταιρίες που ασχολούνται με τα ενεργειακά φυτά.
Απλά για πολλά χρόνια θεωρούσαμε ότι όλα όσα γράφονταν και ακούγονταν τα τελευταία χρόνια, αφορούσαν στους άλλους και ότι στον τόπο μας δεν θα έλθουν ποτέ αυτές οι εταιρίες. Πες ότι είμαστε μία μικρή ευρωπαϊκή χώρα, πες ότι όλα τα πράγματα αφορούν στους άλλους και ποτέ σε εμάς, θεωρούσαμε δεδομένο ότι τα πράγματα θα κινούνται και στο μέλλον με αυτόματο… πιλότο. Να όμως που οι εξελίξεις έρχονται να διαψεύσουν αυτή την αίσθηση που είχε παγιωθεί τα τελευταία χρόνια στους τοπικούς φορείς και πολύ περισσότερο στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου ήταν αποκαλυπτικές. Περίπου 150.000 στρέμματα οι εκτάσεις που θέλουν να νοικιάσουν οι εκπρόσωποι των αμερικανικών εταιριών. Η έκταση είναι τεράστια για τα τοπικά δεδομένα. Φανταστείτε την έκταση που θέλουν να νοικιάσουν σε όλο το θεσσαλικό κάμπο. Είναι πολύ περισσότερη ασφαλώς. Οι τιμές ενοικίασης επίσης που προσφέρουν για τα επόμενα 20 χρόνια είναι άκρως δελεαστικές. Διακόσια ευρώ το στρέμμα, συν τα δικαιώματα στις περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν και δικαιούνται από το σύστημα ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 300 ευρώ το στρέμμα το συνολικό όφελος για κάποιον ο οποίος καλλιεργεί βαμβάκι. Δεν είναι και λίγα τα λεφτά, αν σκεφθεί κάποιος ότι θα κάθεται κάτω από τον… παχύ ίσκιο του πλάτανου στην πλατεία του χωριού του και βρέξει – χιονίσει θα εισπράττει ξεκούραστα αυτά τα χρήματα. Η πρόκληση είναι μεγάλη επομένως για τον κάθε καλλιεργητή, χώρια ότι ακούγεται πως θα δημιουργηθούν και χίλιες θέσεις εργασίας, που οι περισσότερες θα είναι από τους αγρότες που θα προσφέρουν προς ενοικίαση τα χωράφια τους. Αυτό πού το πάτε για το έξτρα εισόδημα από την μισθωτή εργασία που θα προσφέρουν στα δικά τους χωράφια, που στο μεταξύ θα τα έχουν νοικιάσει στους Αμερικανούς…!!!!
Ευφυώς σκεπτόμενος, όταν προχθές ρωτήθηκε σχετικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου δεν είπε τι θα προτείνει στους επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν στην εντατική καλλιέργεια ενεργειακών φυτών για την παραγωγή βιοντήζελ. Πετάει το μπαλάκι στους αγρότες, αφού καταγράψει προηγουμένως τα πλην και συν, αυτό που διακυβεύεται για την τοπική αγροτική οικονομία. Είναι αρκετά ευφυής ο πρόεδρος της ΕΑΣ για να πάρει κατηγορηματική θέση στο ζήτημα. Πολλά τα οφέλη για τους αγρότες, αλλά ταυτόχρονα και πονοκέφαλος για το πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα στο άμεσο μέλλον.
Τι θα τρώμε στο μέλλον; Σε τι τιμές θα αγοράζουμε τα βασικά είδη διατροφής τα επόμενα χρόνια; Τι θα γίνει με την κτηνοτροφία; Είναι μερικά μόνον από ερωτήματα που δικαιολογημένα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις ένα απλός πρόεδρος Συνεταιριστικής Οργάνωσης.
Την απάντηση πρέπει να τη δώσει η ίδια η πολιτεία, που πρέπει να έχει σχέδιο , στρατηγική και όραμα για τον αγροτικό κόσμο και για το μέλλον του πρωτογενή τομέα οικονομίας στη χώρα μας. Υπάρχει άραγε τέτοιο σχέδιο; Αμφιβάλλουμε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου