ΤΟΠΙΚΑ

Δεν φταίνε όμως οι φοροφυγάδες (2)

δεν-φταίνε-όμως-οι-φοροφυγάδες-2-851206

Εγώ και κάθε απλός φορολογούμενος να τα δεχτούμε τα νέα φορολογικά μέτρα, αν είναι έτσι να «σωθεί η πατρίδα». Εσείς όμως «με τι μούτρα» θα τα ανακοινώσετε;
Πώς θα επιστρέψετε στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών διαφόρων κλιμάκων, χωρίς να αισθάνεστε ούτε ντροπή ούτε αίσθημα αποτυχίας;
Μια από τις βασικές εξαγγελίες σας ήταν ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι «βασικό εργαλείο ανάπτυξης». Και έτσι έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί σε διάφορες χώρες. Με τυπικότερο και κοντινότερο παράδειγμα την Κύπρο. Μόνο που σε τούτο τον τόπο καταρρέουν και οι θεωρίες και τα εργαλεία. Γιατί όλα εφαρμόζονται με στρεβλώσεις.
Ανάμεσα σε αυτά που μελετάτε τώρα είναι και η κατάργηση των «αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων». Δεν ξέρω τι ακριβώς πρόκειται να αποδώσει το μέτρο. Στέκομαι απλώς στο ότι το σκέφτεστε τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Χωρίς να μας λέτε τι θα είχε αποδώσει συνολικά αν το εφαρμόζατε από την αρχή. Και χωρίς να κάνετε τον κόπο να μας εξηγείτε γιατί δεν το εφαρμόσατε νωρίτερα.
Πρόκειται για ένα «ειδικό καθεστώς» φορολόγησης διαφόρων επαγγελματικών ομάδων. Όπως π.χ. των ποδοσφαιριστών. Που φορολογούνται με 20%, όσο μεγάλα και αν είναι τα εισοδήματά τους. Ενώ ένας μισθωτός με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, αν, εργαζόμενος με υπερωρίες ή ακόμη και αργίες, ξεπεράσει κάποιο όριο, ξεπεράσει ας πούμε τις 40.000 το χρόνο, θα φορολογηθεί για το τελευταίο κλιμάκιο του με 39%, ένας εικοσάχρονος ποδοσφαιριστής που κλείνει συμβόλαιο για ένα εκατομμύριο συν τα «πριμ», πληρώνει μόνο 20%. Αλλά αυτά δεν τα επέβαλαν οι φορολογούμενοι πολίτες. Τα επέβαλε η διαπλοκή πολιτικών με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που επενδύουν στον αθλητισμό και προκειμένου να αποσπάσουν π.χ. Βραζιλιάνους από αγγλικές ομάδες, προσφέρουν και το δέλεαρ της χαμηλής φορολογίας.
Τα επέβαλαν τα κομματικά και ψηφοθηρικά αλισβερίσια, πράσινα και γαλάζια, με διάφορες συντεχνίες, όπως π.χ. τους υπαλλήλους του υπουργείου που προΐσταται ο κ. Αλογοσκούφης.
Ε, όλα αυτά καθιστούν την «εντιμότητα» του φορολογικού μας συστήματος διάτρητη. Όσο δε οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι το σύστημα είναι ανέντιμο και άδικο, τόσο, όσοι μπορούν και όπως μπορούν… αυτοδικούν, κηρύσσοντας και εφαρμόζοντας ως «νόμιμη άμυνα» τη φοροδιαφυγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου