ΤΟΠΙΚΑ

Ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις

ξέσπασαν-πολεμικές-συγκρούσεις-851206

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Γεωργίας και της αποσχισθείσας επαρχίας της Νοτίου Οσετίας με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ξέσπασμα της βίας. Η Γεωργία προετοιμάζεται για πόλεμο, λέει η Ρωσία. Κατάπαυση προτείνει ο Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Χθες, απόγευμα, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα πρότεινε στους Οσέτιους αυτονομιστές κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη συνομιλιών. Προσέφερε ακόμη «πλήρη αυτονομία» στην Νότια Οσετία. Επρόκειτο για μία «οδυνηρή απόφαση» σημείωσε ο Μ. Σαακασβίλι και τόνισε ότι η χώρα του είχε απώλειες και καταστροφές σε κατοικίες χωρικών.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και περισσότερους από 20 τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις νέες συγκρούσεις που ανεβάζουν στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην περιοχή.
Εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι οι αυτονομιστές επιχείρησαν να επιτεθούν στο ελεγχόμενο από την Τιφλίδα χωριό Σότα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, διεξάγονται μάχες σε «ευρεία κλίμακα» στη Νότια Οσετία κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας Γεωργιανός στρατιώτης και έχουν τραυματιστεί τέσσερις ενώ έχει καταστραφεί από τους αυτονομιστές ένα γεωργιανό θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει, επικαλούμενο αξιωματούχο της αυτονομιστικής διοίκησης της Νοτίου Οσετίας, ότι γεωργιανές δυνάμεις σφυροκοπούν με πυροβόλα όπλα και όλμους το κοντινό χωριό Κεταγκούροβο. Στην περιοχή των συγκρούσεων σπεύδουν ενισχύσεις του γεωργιανού στρατού.
Ανεξάρτητες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δεν είναι διαθέσιμες. Δεν είναι γνωστές, επίσης, οι απώλειες των αυτονομιστών.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι στην περιοχή με τη Γεωργία και τη Νότιο Οσετία να αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση της βίας.
Μετά τις πληροφορίες για νέες εχθροπραξίες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η Γεωργία προετοιμάζεται για πόλεμο στην αποσχισθείσα επαρχία της -την οποία υποστηρίζει η Μόσχα μαζί με την έτερη αποσχισθείσα επαρχία της Αμπχαζίας.
Αμεση απάντηση δόθηκε από τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος δήλωσε ότι η Τιφλίδα δεν επιθυμεί τον πόλεμο που επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την υποκίνηση των ταραχών στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου