ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζεται πακέτο νέων φόρων

ετοιμάζεταιπακέτο-νέων-φόρων-851206

Την κατάσταση της οικονομίας, τη λήψη φορολογικών μέτρων για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και τα περιθώρια για εξαγγελίες παροχών στη ΔΕΘ, συζήτησε ο Γ. Αλογοσκούφης με τον πρωθυπουργό χτες.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε προσήλωση στο στόχο για δημοσιονομική εξυγίανση και κατ επέκταση στα μέτρα που κρίνει αναγκαία για την επίτευξή του, ενώ στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εσωκομματικούς επικριτές του τόνισε ότι «συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στη στρατηγική που έχουμε εξαγγείλει».
Μεταξύ των μέτρων για ενίσχυση των κρατικών εσόδων που το οικονομικό επιτελείο -σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν- μελετά περιλαμβάνεται η επιβολή δήλωσης ελάχιστου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, επιλογή που ουσιαστικά συνιστά, επιστροφή των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ.
Ακόμη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των κρατικών ταμείων το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε ελέγχους για την ορθή απόδοση ΦΠΑ σε ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν την τριετία 2005-07.
Σε ό,τι αφορά την «καθιερωμένη» εξαγγελία παροχών στη ΔΕΘ, δεδομένης της κατάστασης των εσόδων και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ο προϋπολογισμός τα περιθώρια στενεύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μόνο σίγουρο είναι η παροχή επιδόματος θέρμανσης σε κάποιες κατηγορίες χαμηλών εισοδημάτων, που θα αφορούν λιγότερους από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Ειδικότερα μετά την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε:
«Έγινε μια ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης και των διεθνών εξελίξεων και των δυσκολιών που, όπως ξέρετε, υπάρχουν στο διεθνές επίπεδο. Η κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι δεδομένη. Και όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζουμε».
»Βεβαίως, λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και τις δυσκολίες που δημιουργούνται, αλλά συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στη στρατηγική που έχουμε εξαγγείλει» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Αντιδρούν οι έμποροι
Την αγανάκτησή του εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για τα σχέδια περί νέας φορολόγησης των εμπόρων.
«Είναι πάρα πολύ βολικό να στεκόμαστε πίσω από τους αριθμούς και να παραθέτουμε νούμερα για να έχουμε μια εύκολη δικαιολογία για μέτρα πολιτικής, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) με αφορμή δημοσιεύσεις στον Τύπο περί νέων φόρων με στόχο την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού.
»Μήπως ο κόσμος των επιχειρήσεων και του εμπορίου, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, διακρίνει απέναντί της ένα μαθητευόμενο Γουλιέλμο Τέλλο;» διερωτάται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

ΠΑΣΟΚ
Ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη αν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει νέους φόρους στους πολίτες, απηύθυνε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.
Αναφερόμενη στη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι ο ίδιος υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι γνωστό ότι η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Καραμανλή. Και αναρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντησή τους οι κύριοι Καραμανλής και Αλογοσκούφης αισθάνθηκαν υπερήφανοι γι αυτή την πολιτική

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου