ΤΟΠΙΚΑ

Δεν φταίνε όμως οι φοροφυγάδες

δεν-φταίνε-όμως-οι-φοροφυγάδες-851206

Αν ήθελα να είμαι ευχάριστος, θα εξαπέλυα και εγώ έναν εξάψαλμο κατά του Αλογοσκούφη που ετοιμάζεται να επαναφέρει το τεκμαρτό εισόδημα –και την ανάλογη φορολογία- για ένα ευρύ πεδίο επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Αλλά κακά τα ψέματα. Για κάποιους συμπατριώτες μας φαίνεται πως αυτή είναι η μόνη εφικτή μέθοδος για να μετάσχουν, κατά την αναλογία των πραγματικών δυνατοτήτων τους στα κοινά βάρη, στον κοινό κορβανά.
Όταν κάποιοι από αυτούς φτάνουν να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, λιγότερα από τις μισές αποδοχές της γραμματέως μου, που δεν μπορεί να κρύψει ούτε λεπτό, κάτι πρέπει να γίνει.
Σίγουρα στους καιρούς της οικονομικής κρίσης που ζούμε, υπάρχουν και καταστηματάρχες και επαγγελματίες πού άλλοτε πέρασαν καλές ημέρες και τώρα φτάνουν στο σημείο να δουλεύουν «μόνο για το ΙΚΑ και την Εφορία».
Αλλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη η μερίδα εκείνων που «τα κονομάνε» σε βάρος όχι ενός απρόσωπου κράτους αλλά όλων των άλλων φορολογούμενων.
Όταν μια παρέα έξι κοριτσιών πληρώνει σε παραλιακή καντίνα των Σπετσών εννεά ευρώ τον φυσικό χυμό και επτά το σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν, χωρίς να παίρνει απόδειξη, αυτό σημαίνει ότι ο «έξυπνος» αυτός κύριος από τα ενενήντα έξη ευρώ έχει αυτομάτως κλέψει κάτι λιγότερο από ένα εικοσάρικο. Ακόμα περισσότερα τσέπωσε η κυρία που τους νοίκιασε τα μηχανάκια θαλάσσης, αλλά ξέχασε και αυτή να δώσει απόδειξη. Για να μην αναφερθώ στο «μίνι-μάρκετ» αγαπημένου νησιού –που το στερούμαι φέτος- όπου στεκόμαστε στην ουρά επί ώρα και ο καλός ταμίας μονίμως «ανασηκώνει» την ταμιακή, εισπράττει, δίνει ρέστα, αλλά δεν προλαβαίνει να κτυπήσει και αποδείξεις. Με τζίρο που μετριέται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε μέρα.
Ε, όλοι αυτοί είναι κοινοί κλέφτες. Παίρνουν από μας τον ΦΠΑ, και τον κάνουν «σκούφια και μπερέδες» που λέει ένας φίλος.
Αλλά δεν φταίνε αυτοί. Φταίνε αυτοί που μας κυβέρνησαν και αυτοί που μας κυβερνούν. Διότι πολλές φορές έφεραν στο προσκήνιο συζητήσεων, αλλά πάντοτε καταχώνιαζαν στα συρτάρια τους το μόνο ισχυρό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής σε κάθε ευνομούμενη χώρα. Την ποινικοποίησή της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου