ΤΟΠΙΚΑ

Ο Καποδίστριας ΙΙ

ο-καποδίστριας-ιι-851206

Εχουν ενδιαφέρον οι απόψεις Δημάρχων της Μαγνησίας , τώρα που άνοιξε για τα καλά το θέμα με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ και που θα οδηγήσει στη μείωση των Δήμων όλης της χώρας, από χίλιους που είναι σήμερα σε 400 και στον περιορισμό των Δήμων και των Κοινοτήτων του Νομού μας, που από 22 και τέσσερις που είναι σήμερα, σε οκτώ, με απόκλιση συν/πλην δύο.
Και έχει ενδιαφέρον, γιατί μέσα από συζητήσεις που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαφαίνονται καθαρά οι προθέσεις και οι ενδόμυχες επιθυμίες στελεχών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Μία ενδιαφέρουσα άποψη για παράδειγμα είναι αυτή που μας κατέθεσε χθες Δήμαρχος του Πηλίου ότι η κυβέρνηση, παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται για αντιδράσεις και για υποχωρητικότητα που θα επιδείξει μπροστά στις αντιδράσεις, θα προχωρήσει τελικά και αυτό γιατί στη σημερινή δυσμενέστατη οικονομική και πολιτική συγκυρία δεν έχει και πολλά επικοινωνιακά όπλα στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα.
Από την άλλη, άλλος Δήμαρχος του Πηλίου επιμένει ότι τίποτα από όλα όσα λέγονται και ακούγονται δεν θα γίνει τελικά και ότι μετατίθεται στο απώτερο μέλλον η όποια πρωτοβουλία. Την άποψή του μάλιστα τη δικαιολόγησε με το σκεπτικό ότι η κεντρική εξουσία δεν έχει αποφασίσει αν μπορεί να δώσει τους παρακρατηθέντες πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι και λίγοι, αφού πρέπει να δοθούν 250 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τέλη Αυγούστου και 1,7 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν σε οκτώ ετήσιες δόσεις, με πρώτη δόση στις αρχές του 2009, ενώ τέλος υπάρχει και η κυβερνητική δέσμευση για την υπογραφή και ψήφιση της τροπολογίας με την οποία θα μεταβιβάζεται το 90% των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. και Δ.Χ. δικύκλων και επιβατικών αυτοκινήτων στους ΟΤΑ, από το 50% που ισχύει σήμερα.
Πέρα όμως από τα παραπάνω εκείνο που βγαίνει ως συμπέρασμα και με βάση όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ότι στήνεται ένα εκλογικό παιχνίδι από την πλευρά της κυβέρνησης, με μοναδικό στόχο την αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο προς όφελός της μέσω της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των Δήμων και των περιφερειών.
Και επειδή αυτό δεν είναι κάτι που θα το ανεχθούν οι τοπικές κοινωνίες, δεν αποκλείεται οι «κομμένοι», που χάνουν τη σημερινή θαλπωρή της καρέκλας του Δημάρχου, να στήσουν ένα αντάρτικο, που θα το δούμε σε πλήρη εξέλιξη όλο το 2009, περίπου ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Γι’ αυτό και δεν ξέρω αν η κυβέρνηση, που είναι στριμωγμένη σε πολλά πεδία, θα έχει την αντοχή γι αυτό το πρέσινγκ, που μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων θα εκπορεύεται και από δικά της στελέχη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου