ΤΟΠΙΚΑ

Πολυεθνικές ψάχνουν εκτάσεις στον κάμπο

πολυεθνικές-ψάχνουν-εκτάσεις-στον-κά-851206

Οι δραματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον πλανήτη με τις ραγδαίες ανατιμήσεις των βασικών ειδών διατροφής, που έχουν καταστήσει προβληματική τη σίτιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου λόγω της αντικατάστασής τους από την καλλιέργεια τεράστιων εκτάσεων με ενεργειακά φυτά για την παραγωγή των βιοκαυσίμων, έφτασαν όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στη Μαγνησία…
Αποκαλυπτικός για το ζήτημα ήταν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος αποκάλυψε ότι τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί αντιπροσώπους από πολυεθνικές εταιρίες, που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν τεράστιες εκτάσεις στον κάμπο, προκειμένου να τις καλλιεργήσουν με ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Ο κ. Πρίντζος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση δεν ήταν μία, αλλά τρεις!!!
Σε διερεύνηση που έκανε, όπως είπε, για να εντοπίσει την ταυτότητα και την προέλευση των ενδιαφερομένων που ήλθαν στο γραφείο του, διαπίστωσε ότι και οι τρεις προσφορές είναι από πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής βιοαιθανόλης για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Πρίντζος, χρηματοδότες των εταιριών αυτών είναι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι των Ηνωμένων Πολιτειών!!!
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ήταν ακόμη πιο διαφωτιστικός στη συνέχεια, αφού όπως είπε, ζητούν στη Μαγνησία να νοικιάσουν συνολικές εκτάσεις 150.000 στρεμμάτων για 20 χρόνια και μάλιστα προσφέρουν πολύ ελκυστικές τιμές συνολικού ύψους 200 ευρώ το στρέμμα. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Πρίντζος, διασφαλίζουν και τα δικαιώματα που έχουν αγρότες που θα νοικιάσουν τα χωράφια τους και τα οποία ειδικά για το βαμβάκι ανέρχονται στα 90 ευρώ το στρέμμα (Σ.Σ. μέχρι το 2013 είναι διασφαλισμένα αυτά τα δικαιώματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Σύμφωνα με πληροφορίες το φυτό το οποίο ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν οι συγκεκριμένοι διεθνείς οίκοι λέγεται «αναγέννηση», είναι δενδρώδης καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε ύψος επτά μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ίδιοι οίκοι θέλουν να προχωρήσουν και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαιθανόλη και μάλιστα ζήτησαν πληροφορίες και διερεύνησαν τη δυνατότητα αγοράς του πρώην βιομηχανοστασίου της ΝΙΣΣΑΝ στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου…
Ο κ. Πρίντζος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για να ταχθεί υπέρ ή κατά των παραπάνω κινήσεων, μεταθέτοντας τη λήψη της τελικής απόφασης στους ίδιους τους αγρότες. Εγώ, είπε, έχω την υποχρέωση να τους ενημερώσω. Να τους πω τα υπέρ και τα κατά. Η τελική απόφαση, σημείωσε, ανήκει στους ίδιους, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των εταιριών τον έχουν προσκαλέσει τον επόμενο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια ενός αντίστοιχου εργοστασίου παραγωγής βιοκαυσίμων σε αμερικανική Πολιτεία.

Φωτοβολταϊκά
πάρκα
Εκτός όμως από την παραγωγή βιοκαυσίμων ενδιαφέρον υπάρχει και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο κ. Πρίντζος είπε ότι τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες τεχνικές εταιρίες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργικές εκτάσεις, ένθεν και ένθεν της νέας εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας και σε απόσταση 600 περίπου μέτρων από το δρόμο. Οι εταιρίες αυτές προσφέρουν ενοίκιο 150 ευρώ το χρόνο ανά στρέμμα με ενοικίαση των εκτάσεων για 20 χρόνια. Πληροφορίες μάλιστα από αγρότες των παρακάρλιων περιοχών ανέφεραν χθες ότι έχουν ήδη υπογραφεί και τα πρώτα σχετικά συμφωνητικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου