ΤΟΠΙΚΑ

Στο δρόμο για την Ιθάκη η “Αργώ”

στο-δρόμο-για-την-ιθάκη-η-αργώ-851206

Με παραδοσιακά συγκροτήματα και τα βεγγαλικά να σκίζουν τον ουρανό οι κάτοικοι των Παξών και εκατοντάδες τουρίστες υποδέχτηκαν προχθές στο νησί τους την σύγχρονη Αργώ.
Η «Αργώ» χθες το βράδυ αναμενόταν στη Λευκάδα, ενώ σήμερα και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής με προορισμό το νησί του Οδυσσέα, την Ιθάκη.
“Είμαστε υπερήφανοι, γιατί υποδεχόμαστε την «Αργώ», επισήμανε στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Μπογδάνος.
Αποτελεί τιμή για εμάς να “συμμετέχουμε”, υποδεχόμενοι το καράβι σε αυτό το πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα συναρπαστικό εγχείρημα του Δήμου Βόλου, συμπλήρωσε ο ίδιος και εξήρε την πρωτοβουλία ανακατασκευής του μυθικού πλοίου.
Ο κ. Μπογδάνος συνεχάρη επίσης τον επικεφαλής του ΝΑΥΔΟΜΟΥ και του πληρώματος κ. Απόστολο Κούρτη, καθώς και τους σύγχρονους Αργοναύτες για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, κωπηλατώντας να μεταφέρουν μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης σε όλα τα λιμάνια που προσεγγίζουν.
Στο όλο εγχείρημα αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου Μιλτιάδης Ζιάκας, ο οποίος καταρχήν ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή των Παξών για την υποδοχή και τη φιλοξενία, τονίζοντας ιδιαίτερα την απόφαση του Δήμου Βόλου -παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν- να συνεχίσει το ταξίδι, σηκώνοντας πλέον και όλο το οικονομικό βάρος της προσπάθειας.
“Οι δυσκολίες ενός εγχειρήματος, όπως η υλοποίηση του πειραματικού ταξιδιού της «Αργούς», κάνουν ακόμη πιο συναρπαστικό το στόχο, που δεν είναι άλλος από το να καταγραφεί ότι η σύγχρονη Αργώ -που αποτελούσε όνειρο χρόνων για όλους τους Βολιώτες- όχι απλά είναι το ομοίωμα του μυθικού πλοίου, αλλά επιπλέον αξιόπλοη”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζιάκας. Το πέρασμά μας από Τρίκερι, Αταλάντη, Χαλκίδα, Πειραιά, Κόρινθο, Πάτρα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Αγίους Σαράντα, δικαίωσε την πεποίθησή μας ότι η «Αργώ» αποτελεί πρέσβειρα πολιτισμού της πόλης του Βόλου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Αυτό αποτελεί και την ηθική δικαίωση για εμάς, που παρ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν, τολμήσαμε και συνεχίζουμε κόντρα σε “Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες και Συμπληγάδες” το ταξίδι πολιτισμού και αδελφοσύνης.
Σε κάθε πόλη που περνάμε, αφήνουμε πίσω το «χνάρι» της «Αργούς», το χνάρι της πόλης του Βόλου. Η «Αργώ» αποτελεί για εμάς την ταυτότητα της πόλης.” κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του πληρώματος και πρόεδρος της ΝΑΥΔΟΜΟΣ κ. Απόστολος Κούρτης αναφέρθηκε στις τεχνικές πτυχές του εγχειρήματος, στις δυνατότητες του σκάφους και στην πορεία του πειραματικού ταξιδιού και εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι η σύγχρονη «Αργώ», κόντρα σε διάφορα προβλήματα, κατάφερε μέχρι τώρα να δυανύσει μία τόσο μεγάλη απόσταση,προσεγγίζοντας λιμάνια και πόλεις.
“Αυτή η εμπειρία δοκίμασε τα όρια του σκάφους, που είναι απίστευτα υψηλά, βελτίωσε ακόμη περισσότερο την ικανότητα και τις αντοχές του πληρώματος και δίδαξε σε όλους άλλη μία φορά ότι ο άνθρωπος–ναυτικός πρέπει να λειτουργεί έξυπνα και με επίγνωση της αδυναμίας του μπροστά στη φύση» επισήμανε ο κ. Απόστολος Κούρτης μετά τον ελλιμενισμό στους Παξούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου