ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα το συνέδριο αποδήμων στο Βόλο

σήμερα-το-συνέδριο-αποδήμων-στο-βόλο-851206

Ανοίγει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Park» τις εργασίες του το 2ο Συνέδριο Αποδήμων Μαγνήτων, που διοργανώνει το Γραφείο Αποδήμων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Την πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου θα τιμήσουν με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι των πολιτικών, των τοπικών αρχών και φορέων και του Απόδημου Ελληνισμού.
Το 2ο Συνέδριο Αποδήμων Μαγνήτων αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Στ. Ταμβάκης, ο Α’ και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γρ. Νιώτης και Ν. Γκατζής και η βουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Μαριέττα Καραμανλή.
Μετά την πανηγυρική έναρξη θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η ζωή και το έργο του Ρήγα», παραγωγής της Ε.Κ.ΠΟΛ., το οποίο υλοποιήθηκε από τη ΝΑΜ το 2007 με αφορμή την επέτειο από τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα.
Όπως τόνισε η αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου, στόχος του 2ου Συνεδρίου Απόδημων Μαγνήτων είναι η συσπείρωση, όσο το δυνατό, περισσότερων απόδημων Μαγνήτων του εξωτερικού, έτσι ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών των Μαγνήτων της διασποράς. Παράλληλα σκοπός της Ν.Α.Μ. είναι τα επόμενα χρόνια το Συνέδριο να καθιερωθεί ως «θεσμός» για τους απόδημους και ενεργό εργαλείο στην προσπάθεια επανενεργοποίησης του «Κοινού των Μαγνήτων».
Η θεματολογία είναι πλούσια, με ειδικές ενότητες για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, τις Επενδύσεις, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, τις Δράσεις των Αποδήμων, την εξυπηρέτηση του Απόδημου Πολίτη κ.ά., με περίπου 20 εισηγητές – κυρίως από το χώρο των αποδήμων- επιστήμονες με σημαντική δράση και παρουσία στον τόπο διαμονής τους.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς η ανταπόκριση των Απόδημων είναι ιδιαιτέρως θερμή και οι συμμετοχές είναι πολλές και ευρείας γεωγραφικής εκπροσώπησης.

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου, οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί.
Στη διάρκεια της 1ης συνεδρίας με θέμα «Πολιτισμός-Εκπαίδευση» εισηγητές θα είναι:
– Ph.D. Αχιλλέας Γ. Αδαμαντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Εκτελεστικός Γραμματέας της Αρχιεπισκοπικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστήμης – Τεχνολογίας της Ελληνορθόδοξου Εκκλησίας της Αμερικής (ΗΠΑ) και Ελευθέριος Καρμίρης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθέας» της Ουάσιγκτον (ΗΠΑ), με θέμα «Οι Απόδημοι και η Μαγνησία – Η εμπειρία της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ»
– Πασχάλης Σ. Δήμου, Υπεύθυνος Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στη Στοκχόλμη, Med Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικός (Σουηδία) και Μαγδαληνή Δ. Βίτσου, Αποσπασμένη Νηπιαγωγός στην Στοκχόλμη, Med Επιστήμες Αγωγής (Σουηδία), με θέμα «Η Ελληνική Εκπαίδευση στην Σουηδία»
– Ζωή Μαλακασιώτη, Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με θέμα «Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία τους στη Μαγνησία – Η προσπάθεια ανάδειξής τους»
– Ιουλία Μπέσσα, Υποψήφια Διδάκτορας, Cass Business School, City University of London, με θέμα «Η Εκπαίδευση των σύγχρονων Ελλήνων στο Εξωτερικό».
Στη 2η συνεδρία για τις Επενδύσεις, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα εξής:
– «Πρωτοβουλίες Οικολογικών Προτεραιοτήτων της Ν.Α.Μ.: Για την ταύτιση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη», από τον Νικόλαο Ντίτορα, Αντινομάρχη Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης.
– «Νέοι δείκτες ευημερίας, περιφερειακή ανάπτυξη και χωροθέτηση της Μαγνησίας», από τον Κων/νο Πώποτα, Προϊστάμενο Διοικητικής Μονάδος στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού & Οικονομικών, Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Λουξεμβούργο).
– Πρόταση για συνεργασία της Ν.Α.Μ. με ελβετικούς φορείς για την αντιμετώπιση ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων του Ν. Μαγνησίας, από τον Γεώργιο Γκέκο, Ομότιμο Καθηγητή του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Ζυρίχης (Ελβετία) και την Βίκυ Κώσταινα, Λογοτέχνη, Ζυρίχη (Ελβετία).
– Ανάπτυξη του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και διασύνδεση της Νάντης Γαλλίας, από τον Δρ Αντώνη Γρέκα, Ναυπηγό, Μηχανικό.
Θέμα της 3ης συνεδρίας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Δράσεις Αποδήμων.
Εισηγήσεις θα γίνουν από τους:
– Κων/νο Πώποτα, Προϊστάμενο Διοικητικής Μονάδος στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού & Οικονομικών, Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Λουξεμβούργο), με θέμα «Gοοgle-eyed over Magnesia: ελλείματα προβολής της Μαγνησίας στο web»
– Ph.D. Νίκο Αλεξίου, Βοηθό Καθηγητή, Τμήμα Κοινωνιολογίας & Κέντρο Βυζαντινών & Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Queens College, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), με θέμα «Έλληνες της Αμερικής, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η εικόνα της Ελλάδος»
– Απόστολο Ζουπανιώτη, Πρόεδρο του Συλλόγου Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες» Η.Π.Α., εκδότη και δημοσιογράφο της εφημερίδας «Greek News», Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), με θέμα «Η προβολή του Νομού Μαγνησίας στις Η.Π.Α. – Προοπτικές συνεργασίας με τους απόδημους – φορείς της Μαγνησίας»
– Γεώργιο Κοντορίνη, Δημοτικό Σύμβουλο, Επίτροπο Συνδικαλιστικών Θεμάτων (Σουηδία), με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Σουηδία».
Στη 4η και τελευταία συνεδρία της ημέρας, οι εισηγήσεις θα αφορούν στην εξυπηρέτηση του Απόδημου Πολίτη:
– «www.namsociety.gr – Ένα εργαλείο της Ν.Α.Μ. για τους απόδημους Μάγνητες», με εισηγήτρια την Νατάσσα Οικονόμου, Αντινομάρχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Συλλογικών Οργάνων, Πολιτικών Δικαιωμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Εξυπηρέτησης Πολιτών.
-Ψηφιακές υπηρεσίες για τους απόδημους, με εισηγητή τον Δημήτρη Δερβένη, Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Δήμου Βόλου.
– Εθνικό Κτηματολόγιο & Ομογένεια, με εισηγητή τον Γεώργιο Δεμιρίδη, Τοπογράφο – Μηχανικό, Υπεύθυνο του Κτηματολογίου για τον Βόλο.
– «Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και Κοινωνική Ασφάλιση: Ποια δικαιώματα παροχών αποκτούν πολίτες της Ε.Ε. από την εργασία τους ως απόδημοι στην ασφάλιση του Γερμανικού Ασφαλιστικού Φορέα;», με εισηγήτρια την Vassiliki Siewert, Σύμβουλο σε υποθέσεις εργασιακού, κοινωνικού και δικαίου αλλοδαπών της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων (Γερμανία).
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο από τις 11 το πρωί.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή και το πρόγραμμα του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα της ΝΑΜ, www.namsociety.gr, και στα τηλ. 24213 52468, 24213 52476. Υπεύθυνοι του Γραφείου: κα. Ε .Χριστοδούλου, κος. Ε. Οικονόμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου